Tech

Az Apple bemutatta az új méregdrága Mac Prót

metabro - 5 éve

Az Apple annyi idő után, végre ismét egy új Mac Próval állt elő.

Az Apple annyi idő után, végre ismét egy új Mac Próval állt elő. 

A korábbi Mac Pro története egészen 2013-ig nyúlik vissza, ami mint utólag kiderült, nem igazán váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Az alapelképzelés is több sebből vérzett, hiszen a gép bővíthetősége rendkívül korlátozott volt, erre rátett egy lapáttal a koncepcióból adódó gyenge szellőzés és a magas ár már csak a hab volt a tortán. Most viszont egy igazi brutális fenevadat mutattak be, ami visszatért az eredeti, 2008-as Mac Pro alapjaihoz, de persze a mai trendeknek megfelelően egy rendkívül újszerű dizájnt kapott.

A gép lelke egy Intel Xeon processzor, ami akár 28 magos is lehet. Memóriafronton is elég erősre sikeredett, ugyanis hatcsatornás memóriavezérlőt kapott, így 12 modult helyezhetünk bele. Igény szerint akár 1,5 TB memóriával is kérhetjük. A grafikus feladatokról az AMD gondoskodik akár Vega 20 GPU magokkal. Választhatjuk a Radeon Pro Vega II-t, illetve a Radeon Pro Vega II Duót. A Radeon Pro Vega II-t 32 GB HBM2 memóriamodullal szerelték, viszont a Radeon Pro Vega II Duo két GPU maggal rendelkezik, ennek megfelelően memóriából is 64 GB-nyit kapott.

Összesen két videókártyát kezel a gép, de ha a Radeon Pro Vega II Duót választjuk, akkor már 4 GPU-val rendelkezik a kicsike, ráadásul ezeket a rendszer memóriakoherens formájában össze tudja kapcsolni, így a négy grafikus magból a rendszer csupán egy nagy, 56 TFLOPS-os teljesítményre képes grafikus vezérlőt lát összesen 128 GB-nyi HBM2 memóriával. Persze mindez súlyos felárat jelent, az alapmodell egy Poleris alapú Radeon Pro 580X, amit 8 GB GDDR5 memóriával szereltek, sajnos csak ennyi fért bele az alapkeretbe.

A gép mellett egy vadiúj monitort is bemutattak, ami a Pro Display XDR nevet kapta, ugyanis a HDR kijelzők nagyját lepipálva 1000000:1 kontrasztarányt kínál. A retina kijelző 6K felbontású, azaz 6016×3384 pixelt képes megjeleníteni 10 bites színmélység, illetve 100%-os DCI-P3 lefedettség mellett. 

Szokás szerint a hardverek árát ezúttal sem aprózta el az Apple. A Mac Pro alapmodellje 5999 dollárba, azaz nettó 1,7 millió forintért vihetjük haza a 8 magos Intel processzorral, AMD Pro 580X-szel,32 GB memóriával és 256 GB SSD-vel szerelt alapmodellt. Ha a a legvadabb konfigurációra vágyunk, akkor viszont akár 35 000 dollárt is otthagyhatunk a kasszánál, ami barátok között is 10 millió forint. Az új monitorért 4999 dollárt kérnek, na de ehhez nem jár semmiféle talpazat, így a motoros állványért további 999 dollárt kérnek, ha pedig egy egyszerű VESA állványra vágyunk, azért 199 dollárt kérnek el.

Ezt olvastad már?

 

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva