Tech

Megérkezett az RTX 2060/2070/2080 Super- De megérik az árukat?

metabro - 5 éve

Végre lekerült a lepel az Nvidia új termékeiről.

Végre lekerült a lepel az Nvidia új termékeiről.

Aki követte a pletykaáradatot, az biztosan nem lepődött meg túlzottan az Nvidia legújabb bejelentésén, amikor is a Super termékcsaláddal állt elő a piacvezető gyártó. Kicsit gyorsabb, kicsit drágább kártyákat tettek le az asztalra, de legalább bővült a kínálat, persze az egész az AMD új szériája ellen készült, aminek leleplezése még várat magára.

A bejelentéssel egy időben kikerültek a független tesztek, így bőven lehet mazsolázni a különböző online újságok hasábjain, mi ezúttal is a TechPowerUp tesztjére hagyatkoztunk, amit itt találhattok meg. Egyelőre csupán az RTX 2060 és 2070 Super érkezett meg az újságírókhoz, így a 2080 Super tesztekre még várni kell.

A specifikációk tekintetében nem történt óriási változás, ami leginkább szembeötlő, az az órajelemelkedés, ugyanis a korábbi alap/boost órajelekhez alaposan hozzányúlt a gyártó, de kaptunk némi plusz CUDA magot is, illetve az RTX 2060 esetén a memória mennyisége a korábbi 6 GB-ról, 8 GB-ra nőtt.

Az új Super kártyák külseje nem sokban tér el az elődjeikhez képest. A hűtés tekintetében megegyezik a korábbi referenciamodellel, csupán felkerült a "Super" jelölés. Tekintve, hogy a specifikációkban sem történt nagyobb kaliberű változtatás, így a hűtőcsere sem volt indokolt.

A kártyák teljesítménye

A kártyák teljesítményét 20 játékban vizsgálták, a végeredményen pedig nem igazán döbbentünk le. Az  RTX 2070 Super 9 %-kal előzi meg a sima 2070 változatot. Az RTX 2060 teljesítményére pedig 10%-ot ver az új RTX 2060 Super. Ezzel a többlettel az RTX 2060 Super már nem a GTX 1080-nal, hanem az RTX 2070-nel versenyez, az RTX 2070 Super pedig erősebb lett a GTX 1080 Ti-nál, de az RTX 2080 sem húzott el annyira. 

Ár/érték arány

Az RTX-ek sajátossága a rendkívül gyenge ár/érték arány, ez pedig a Super termékcsalád esetén sincs másképp. Ha szigorúan a számokat nézzük, akkor az RTX 2070 Super némileg jobb ár/érték arány mutatóval rendelkezik, mint a sima RTX 2070, viszont meglepő módon az RTX 2060 Super nem gyorsult annyit, amennyivel nőtt az ára, így ebben az RTX 2060 lehagyta az új variánsát. Az AMD pedig ezúttal is lemosta a mezőnyt az RX sorozatával, persze ezen modellek teljesítménye eléggé távol áll az új RTX-ekétől.

Most akkor megéri?

Mindenképp érdemes megfontolni az új modellek vásárlását, ha épp új kártya után nézelődünk. Az RTX 2060/2070 Super július 9-én fog megérkezni a boltokba, az RTX 2080 Super pedig csak július 27-én. Sajnos a hazai árakról még semmilyen információnk nincs, de külföldön 50 $-os felárat kérnek el az új kártyákért cserébe, ami hazánkban inkább 20 ezer forintos többletet fog jelenteni. Az új kártyák pedig nagyjából ennyivel is tudnak többet.

Míg az RTX 2060 Super esetén a memória mennyisége is nőtt, így érdemesebb lehet megfontolni, de az RTX 2070 Super esetén a többletet leginkább az egekbe OC-zett órajeleknek köszönhetjük, ezt pedig akár otthon magunk is megtehetjük. Habár a portfólió színesedett, az ár/érték arány maradt, mi inkább megvárnánk az AMD új szériáját a döntés előtt, szerencsére már nem kell túl sokáig várni, ugyanis július 7-én lesz a hivatalos rajt.

Forrás: Techpowerup 

Ezt olvastad már?

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva