Tech

Most akkor megéri AMD videókártyát venni vagy sem?

metabro - 5 éve

Megérkezett a Navi generáció, ideje tisztázni néhány dolgot.

Megérkezett a Navi generáció, ideje tisztázni néhány dolgot.

Az AMD nemrég ledobta az atombombát a PC iparra, az új videókártyáik és processzoraik debütálását mindenki figyelemmel követte, a videókártya fronton viszont egyelőre elmaradt az óriási ováció. Gyakori kérdés, hogy megéri-e AMD-re váltani a jól bevált Nvidia után, erre nem olyan egyértelmű ezúttal sem a válasz, hiszen minden a felhasználói igényektől függ. Míg bizonyos játékokban az AMD adja a jobb teljesítményt, addig máshol az Nvidia fölényeskedik.

Azt viszont bátran kijelenthetjük, hogy az AMD ezúttal nem túlzott, tényleg sikerült az általuk kijelölt célt maximálisan teljesíteniük, az új RX 5700 egy szinten van az RTX 2060-nal, az RX 5700 XT ellenfele pedig az RTX 2070, ha pedig az ár/érték arányt is mellétesszük, akkor még inkább az AMD felé fordul a mérleg. De mint tudjuk, sajnos nem minden fekete-fehér, az új Navi kártyáknak is vannak gyenge pontjai, ami miatt érthető, ha valaki inkább az RTX-ek közül választ. 

Az RX-ek gyenge pontja a gyári referenciahűtés. Alapvetően a hűtő koncepciójával nincs gond, hiszen a blower típusú modellek a mai napig keresettek, ugyanis a gyengébb szellőzésű házak, na meg a szerverek esetén jobb választás, viszont az átlagos felhasználók számára korántsem a legjobb választás. Egyrészt az egy ventilátor miatt jóval hangosabb, mint az egyedi dupla-tripla ventilátoros társai, másrészt ezúttal a hőelvezetéssel is akadtak problémák, ez jól látható a hőfokokból. 

Az RX 5700 még elfogadható értékeket produkál, persze a 79 fok sem maga a Mennyország, de az RX 5700 XT 92 fokos hőmérsékletéhez képest egészen baráti. A legfőbb probléma a magas hőmérsékletből származik, ugyanis egyrészt a magas hő következtében a teljesítmény is csökken, emellett természetesen nem tesz jót a hardverek élettartamának sem. 

Épp ezért jelenleg nem ajánlatos az újonnan érkezett RX 5700 szériát választani

Egyedül azoknak érdemes megfontolni, akik az első percben ledobják a gyári hűtőt és valami izmosabb egyedi víz/léghűtéssel helyettesítik azt. A többieknek viszont érdemes megvárni az augusztus közepét, az AMD ugyanis ekkorra tervezte az egyedi hűtésű kártyák startját. Ezeket pedig már minden gyártó a saját kedve szerint módosíthatja, választékból egészen biztosan nem lesz hiány. Már csak azért is érdemes kivárni, ugyanis ha egy RTX 2070 teljesítményére vágyunk, akkor jelenleg 160 ezer forintot kell letennünk az asztalra, viszont egy RX 5700 XT-t már 130 ezer forint környékén hazavihetünk. 

Felhasznált irodalom: Techpowerup.com

Ezt olvastad már?

 

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva