Tech

Ismét emelkednek a memóriaárak, de az elemzők szerint nem kell aggódni

metabro - 5 éve

A gyártók már megint próbálnak trükközni.

A gyártók már megint próbálnak trükközni.

Az utóbbi időben egészen baráti árakon válogathattunk az SSD-k és memóriamodulok között, viszont ez az állapot nem tartott túl sokáig, ugyanis ismét növekedtek az árak. A DRAMeXchange elemzése szerint az utóbbi egy hétben 14,6 százalékos, július 5-e óta pedig 23 százalékos áremelkedés ment végbe a memóriapiacon. Ez javarészt a Dél-Korea és Japán között zajló kereskedelmi háborúkra vezethető vissza, de ezen felül történt egy áramkimaradás a Toshiba gyárában is, ami szintén nem tett jót az áraknak. Az pedig már csak hab a tortán, hogy most érkezett meg a Ryzen 3. generációja, ami híresen szereti a magas órajelű memóriamodulokat, így a kereslet is megnőtt. 

Egyesek próbálják elhinteni, hogy az árak visszaállhatnak a 2017-es állapotra, de az elemzők szerint viszont nem kell azonnal a boltokba rohanni. A gyártók alapvetően ilyenkor nagyobb keresletre számítanak, viszont a Gartner szerint korántsem olyan rossz a helyzet, ahogyan azt egyesek próbálják beállítani, ugyanis a gyártók raktárai tele vannak, azaz ismét csupán mesterségesen próbálják felvinni az árakat.

Ha mindez igaz, akkor meglehetősen bátrak a memóriagyártók, ugyanis a kínai kormány tavaly óta vizsgálódik a cégek után épp a mesterségesen felvert árak ügyében. Ha bebizonyosodik, hogy valóban kartelleztek a gyártók, akár 8 milliárd dolláros büntetésre is számíthatnak. Az elemzőcég szerint  a megnövekedett raktárkészleteknek köszönhetően még 2019-ben 42%-os árcsökkenésre számíthatunk.

Ezt olvastad már?

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva