Tech

Teszteltük az ASUS 1 milliós gamer monitorát

metabro - 5 éve

Kipróbáltuk az ASUS legdurvább monitorát, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Kipróbáltuk az ASUS legdurvább monitorát, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Ezúttal egy igazi prémium monitort nézhettünk meg közelebbről. A dobozban a szokásos kiegészítőkön kívül egy hitelesített tanúsítványt is találunk, ami azt jelzi, hogy a monitort a gyártást követően nem egyből becsomagolták, hanem profi eszközökkel színhűen kalibrálták, ilyennel nem túl gyakran találkozunk.

Na de nézzük a specifikációkat, azaz mit is tud a ROG Swift PG35VQ?

35 colos,azaz 89 cm-es átmérővel rendelkezik, ami 3440 x 1440 -es felbontást tudhat a magáénak, úgyhogy bizony erős vasra lesz szükségünk, ha ki akarjuk majd hajtani a "kicsikét", főleg akkor, ha a 200 Hz-es frissítési frekvenciát is a maximumon akarjuk járatni. Ennyi pénzért természetesen nem TN panelt kapunk, hanem egy jó minőségű ívelt VA panellel szerelték, ami 2 ms-os válaszidőre képes. A 178 fokos betekintési szögeknek köszönhetően nem lesz probléma akkor sem, ha esetleg az ágyból akarnánk filmezni. 

Természetesen a HDR (10) támogatás sem maradt ki a repertoárból, emellett GSYNC Ultimate modullal is rendelkezik, továbbá a monitor hátulja is RGB fényekben pompázik, de még az asztalra is a ROG logót vetíti a fenevad.  Ha valami jól el van eresztve csatlakozókkal, akkor az a PG35VQ, van ugyanis v2.0-ás HDMI, DisplayPort, 3,5 mm-es jack, és természetesen USB 3.0 csatlakozókkal is felszerelték. Az ASUS ezúttal az audiofilekre is odafigyelt, ugyanis egy ESS Sabre HiFi DAC erősítő gondoskodik a tökéletes hangzásért. 

Ahogyan már említettem, a PG35VQ egy hatalmas monstrum, épp ezért nem lehet bármilyen irányba forgatni. A monitor magassága természetesen állítható és egyben dönthető is 21 fokos szögben. 

Na, de hogy milyen volt vele játszani? Először ledobtam az állam, ehhez persze a brutális kinézete is rátett egy lapáttal, de maga a panel hihetetlen részletgazdag, hirtelen még botok ellen is élvezetes volt a CS:GO. Az AAA kategóriás játékok pedig szinte szárnyaltak. Bizonyos játékok esetén nagyon jól jön a széles képarány, hiszen jóval nagyobb területet látunk be, mint mondjuk egy átlag 16:9-es monitor esetén. Természetesen a monitorba az ASUS a teljes szoftveres arzenálját is belepakolta, így nem hiányzik az online multiplayerek esetén használatos Black boost funkció, de különböző célkereszteket is kipakolhatunk a képernyő közepére. 

A játékok mellett munkára is kiválóan használható a PG35VQ, ugyanis rengeteg ablakot tudunk egymás mellé helyezni, de egy vágóprogram kezelése esetén sem lesz probléma azzal, hogy nem látjuk át a projektet. 

Persze nem minden arany, ami fénylik, ennek a monitornak is vannak negatívumai. Ebbe a típusba például ventilátorokat is szereltek, amelyek melegedés esetén kapcsolnak be, mondanom sem kell, eléggé zavaró. Akármennyire is brutál a PG35VQ, az 1 millió forintos árat így is nehezen tudom felemészteni, de ezt valahogy úgy kell felfogni, mint a luxusautókat, a prémium minőségért alaposan megkéri az árat a gyártó. Egy idő után persze biztosan lejjebb fog ez menni, hiszen az első 144 Hz-es monitorok is aranyáron mentek. 

Megéri?

Egyértelmű, hogy ebben az esetben a gyártó nem az ár/érték arányra gyúrt rá, hanem próbáltak belezsúfolni minden rendelkezésre álló technológiát, ez pedig sikerült is. Már első tapintásra érződik a minőségi anyaghasználat, van RGB fényáradat is, ami sokaknak fontos, de persze ki is kapcsolhatjuk. Aki nem akar szenvedni a 3 monitoros felállással és hajlandó kifizetni 1 millió forintot egy monitorért, az valószínűleg nem fog csalódni. 

Tetszett
Metabro.hu

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva