BoardGame

Így éld túl a családi ünnepeket


Ritkán látott rokonokkal kell töltened a karácsonyt, akikkel igazából a kötelező körökön túl nincs miről beszélni? Kínos csöndek, feszült várakozás, amíg lelépnek? Mondunk inkább pár társasjátékot, melyekkel mindezt megúszhatod, sőt, kifejezetten jól jöhetsz ki belőle.

Tiltott Sziget

Alapok
A 2010-es kiadású társas kis dobozos és nem is túl nehéz, ráadásul kooperatív, ami családi körben eggyel jobb opció, mint az őrült versengés. Hosszúnak se mondanánk, fél-egy óra meglehetünk vele, minimum ketten, 10 éves kortól ajánlott, de mégis stratégiai jellegű. A doboz, a figurák és a kártyák is szépek, kidolgozottak, garantáltan bejönnek majd mindenkinek.

Sztori/keret
Helyszínünk, a Tiltott Sziget egy ősi, letűnt birodalom félreeső zuga volt. Itt tartották a négy szent kincset, melyekkel irányítani volta képesek a négy őselemet. Hogy megvédjék ezeket, sziget úgy alakították, hogy elsüllyed, ha idegenek lépnek rá.

Helyzet
Palackot sodor partra a tenger, melyben egy koordinátát és üzenetet találsz: “Tudom, hogy itt vannak valahol az Ősök kincsei, de már nincs időm rájuk lelni. Társaimat elragadták az egyre csak növekvő hullámok. Érzem talpam alatt a föld remegését, ahogy a sziget lassan, de megállíthatatlanul elsüllyed. Te, aki megtaláltad az üzenetemet, kerüld el ezt a helyet, és figyelmeztess erről, akit csak tudsz! Az Ősök hatalmával senki sem szállhat szembe!” De nem ijesztenek meg ezek a sorok, olvasásukkor rájössz: ez életed legnagyobb lehetősége! Ha a csapatod elég jó, megszerezheted a kincseket. A siker, de túlélés is csak együtt lehetséges, a sziget folyamatosan süllyed.

Sushi Go!

Alapok
Ez a gyors kártyajáték akár akkor is előkerülhet, míg várakozunk a karácsonyi ebédre, és már jól eldürrögtük magunkat, hogy idén is elmaradt a fehér karácsony. Beszállhatnak már 8 évesek is, öt perc alatt is vége lehet, de fél óránál nem lesz több. Legalább ketten legyetek, de ötnél több játékossal nem nagyon működik. Amikor viszont működik, 2-4 játékossal, akkor viszont a világ egyik legnépszerűbb dratfolós kártyajátéka.

Sztori/keret
“Sztorinak” nevezni túlzás lenne, hogy mindenféle japán ételek vannak a kártyákon, úgy, mint tempura (palacsintatészta-szerű tésztába sütött tengeri cuccok, zöldségek), sashimi (rizs nélküli sushi), gőzgombóc (mármint a távolkeleti/japán, ami inkább sós, meg kisebb is, meg inkább összehajtott tészta, mint tömör), maki tekercs (ez a legegyszerűbb sushi), nigiri (ovális rizsgombóc rajta sushis feltétekkel), puding (japáni féle), wasabi (kellemesen-durván orrcsavaró japán torma), illetve evőpálcika.

Helyzet
Vagy inkább cél: rakd össze a legtöbb pontot hozó étlapot. A legtöbb maki, teljes tál sashimi, a nigirid wasabiba mártogatva a tripláját éri. Meg ilyenek.

iKnow

Alapok
Pengébb családoknak ajánlott, sokszoros díjnyertes, finn kvízjáték. 15 éves kortól ajánlott, kettő és hat közötti játékosszám nagyjából háromnegyed óra. 1600 kérdés van benne, melyek között a magyar kiadásban csomó magyar vonatkozású van. A négy fő téma, ezekbe vannak csoportosítva a kérdések: világ, híres emberek, alkotások és események.

Sztori/keret
Sikerült kiküszöbölnie a két lábon járó lexikonok kvízjátékokban leverhetetlen előnyét, egyfajta licitrendszerrel, illetve egy, a magabiztossággal összefüggő válaszadási sorrenddel.

Helyzet
Táblája és “figurái” is vannak, igazi skandináv dizájnnal, egyszerű, szép, szinte mechanikus formák.

Cat Lady

Alapok
Eléggé hasonlít a Sushi Góra, draftolós-pakligyűjtős, 2-4 játékossal érdemes nekiülni, és minél kevesebben vagytok, annál jobban lehet taktikázni, és annál kisebb a szerencse szerepe. Gyorsan lemegy, max fél óra, és nem is túl bonyolult. Artworkje nem szokványosan társasjátékos, ami nem is csoda, mivel egy rajzfilmes készítette.

Sztori/keret
Egy kissé bogaras (meg kicsit talán őrült is), pardon, macskás nőt alakítasz, minél több macskát kell befognod-fogadnod, etetni, és le is foglalni őket, hogy ne kapják szét a pecót.

Helyzet
A cél, hogy a legtöbb pontot gyűjtsük. Főként macskákat kell gyűjteni, kóbor macskák befogadásával. A befogadott macskás kártyákon lévő pont csak akkor jár, ha a macska jóllakott, amihez a lap alján jelölt ételekkel kell megetetn. A játék végén minden nem jóllakott, de befogadott macskáért mínusz jár.

Imagine

Alapok
2017-ben az év társasa lett Franciaországban, 12 éves kortól ajánlott, és elég rövid, 20-30 perc nagyjából, de legyetek legalább hárman. Egyfajta fejlett kártyás Activity-féleség.

Sztori/keret
Igazi absztrakt játék, nincsen semmiféle sztori vagy hasonló, csak egy csomó (60) egyszerű, sematikus, afféle egyszerűbb vagy összetettebb szimbólumokat ábrázáló kártya.

Helyzet
Kizárólag kártyákkal kell elmagyaráznod a játékostársadnak, hogy mire gondolsz. Ha már nagyon jó megy, találj ki új feladványokat, a közös, családi emlékek jó alapot szolgáltathatnak ehhez.

+ 3, ami már szerepelt a Boardgame rovatban

Tudóscsaládok a magyar dizájnjátékban, a Histheoryban történelmi-társadalmi folyamatokat modellezhetnek, játszhatnak le. Korábbi cikkünk róla itt.
A szintén magyar Chachapoyát azoknak ajánljuk, akiknek bejött a Tiltott Sziget. Indiana Jones-ok lehetünk benne, műkincseket felkutatni, eladni, hamisan-kacéran mosolyogni stb. Itt írtuk meg.
A Vadnyugati legendák is hasonló vonal, akik pedig ismerik a régi Ezüst-tó kincse társast, eléggé el lesznek ájulva tőle, hogy hol tart már a társasjáték-tudomány és -technológia! Cikkünk erről.

 

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva