BoardGame

Star Wars-os társast százat, ezeret!


Bár nagyobb őrületre számítottunk a Star Wars IX kapcsán, és a Skywalkerék történetét lezáró film a kasszáknál sem annyira erős, mint várható volt, és még a kritikai meg rajongói visszhangok is inkább kicsit negatívak, mint pozitívak, de azért az év vége a mozikban és a popkultúrában leginkább a harmadik trilógia végéről szól. Ennek kapcsán összeszedtük a legjobb/legérdekesebb/legfurcsább Star Wars-os társas- és más – fizikai – játékokat.

Carcassonne – Star Wars Edition

Azon nem lepődünk meg, hogy van Star Wars-os Monopoly, Rizikó és Dobble is, de azon már egy kicsit igen, hogy Carcassone is! A világhírű stratégiai játék szabályait némileg leegyszerűsítették, hogy élvezhetőbb legyen a játékmenet. Utak helyett itt kereskedelmi útvonalakat, lovagok helyett felfedezőket, kolostorok helyett bolygókat, szerzetesek helyett hódítókat kell rakosgatni. A színek és a bábuk a saga szereplőinek tulajdonságát, alakját veszik föl: a fekete játékos Darth Vadert, a piros Luke-ot, a zöld Yodát, a narancssárga Boba Fettet alakítja. Az viszont meglepő, hogy nem igazán találtunk itthon elérhetőt a játékból; a Reflexshopnál három héttel a kilencedik rész bemutatója előtt futott ki, a Szellemlovasnál pedig 20-30 napos szállítási idővel lehet rendelni.

Star Wars – Sorsok

Elég komplex kártyajáték dobókockával, mely a harmadik trilógia után, 2016-ban jelent meg. Egy-az-egy-ellen játszhatjuk le az SW epikus csatáit, vagy akár teljesen új összecsapásokat is kialakulhatnak. Mondjuk Luke Skywalker összeáll Qui-Gon Jinn-nel, és megpróbálja lezúzni Doku gróf Kylo Ren párosát. A társasok két alapvető eszközével fejleszthetjük karakterünket, de ezekkel lehet a helyes stratégiát is kialakítani. Minden típusú lapnak külön kockája van, gurulhat a támogató-, karakter- és fejlesztéskockas, marha jól is néznek ki.

Star Wars: Conflict

Ez is az új trilógiára jelent meg, az Első Rend és az Ellenállás közötti háborút modellezi. Előbbi ellen kell összeállnia a játékosoknak, tehát a Conflict kooperatív, illetve alapvető jellegzetessége, hogy ez is a kockadobásra épít, de alapvetően ez egy normál táblás társasjáték, aminek ráadásul kétoldalas a táblája. Ez a játékmulti Trefl által kiadott SW-játék nem lett nagyon sikeres, a Boardgamegeeken mindössze öten rankingelték és három komment érkezett rá, az összetettségére pedig nincs is adat.

Star Wars: Armada

Na, ez már sokkal sikeresebb, 2015-ben két Golden Geek Awardra is jelölték, a legjobb kétszemélyes és a legjobb tematikus játék kategóriájában is. Hosszú és összetett és taktikai, két űrhajóflotta csap össze benne. A két játékos a flotta parancsnoka, akik a nagy, masszív csatahajókat minden mozdulatáról döntenek. Manőverezés, energiaelosztás pajzsok és fegyverek között, aztán lövés. Magyar kiadása sajnos nincs (még?), de egy tízes híján 10 000-ért a Szellemlovas ezt is 20-30 napon belül leszállítja.

Star Wars: X-Wing

Ebben, az egyik, ha nem a legismertebb Star Wars-társasban is a hajókkal nyomhatjuk, csak kisebb léptékben, mint az Armadában. Nincs egy egész flottád, hanem alapvetően a lázadók X-szárnyúja és a birodalmi tie-hajók között választhatsz. Népszerűségébe sanszosan eléggé belejátszottak a csodálatosan kidolgozott miniatűrök, és persze kijött egy csomó újabb hajó is. A játék gyors és izgalmas, akár a filmekben!

Metal Earth – Star Wars-figurák

A Metal Earth modellezőszettek egészen gyönyörűek, minden elemük lézervágott, fényes, csillogó-villogó acélból készül, és ami még ennél fontosabb, egyedi szkilljük, hogy se mindenhova odakenődő, undi ragasztó, se alig megfogható mini csavarhúzó és persze csavarok se kellenek az összerakásukhoz. Van belőlük mindenféle, híres épületek, repülők, hajók, hangszerek, járgányok, rovarok, meg transformerses, marveles, és persze rengeteg Star Wars-os is. Megvan mindenféle űrhajó, az Ezeréves Sólyomtól a birodalmi cirkálókon át a birodalmi és a lázadok vadászaiig, megvan a birodalmi lépegető, megvannak az előzménytrilógia harci droidjai, sőt a második és harmadik közönségkedvenc droidjai is, vagyis R2-D2, C-3PO és BB-8.

+ 1 és 1 kiegészítő, ami már szerepelt a Boardgame rovatban

A Star Wars: Lázadás – A Birodalom felemelkedése kiegészítő pár nappal a kilencedik rész előtt jött ki, akárcsak a Star Wars – Peremvidék, ami viszont önmagában is játszható. Itt írtunk róluk.

Zenit – az egyensúly megtapasztalása

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva