Gaming

Minden, amit a PlayStation 5-ről tudnod kell


Most kiderül, hogy miért éri meg annyira várni a következő ünnepi szezont.

A jelenlegi konzolgeneráció egyértelmű győztese a PlayStation 4 lett, ami leginkább annak köszönhető, hogy egyáltalán nem akartak a játékosokra semmit sem ráerőltetni és az elmúlt kicsivel több mint hat évben olyan exkluzív játékokat készítettek, amik hatalmas löketet adtak a konzol eladásainak. Éppen ezért epekedve várjuk, hogy a 2020-as ünnepi szezonra időzített PlayStation 5 vajon képes lesz-e megismételni elődje sikerét, miközben a Microsoft is igyekszik egy lényegesen jobb XBOX-ot indítani ellene.

Idén április óta folyamatosan egyre több információt kapunk a legújabb PlayStationnel kapcsolatban, ami miatt esélyes, hogy szinte azonnal be fogjuk szerezni, pedig a PlayStation 4 ugye még legalább 3 évig fog teljes körű támogatást kapni a Sonytól. Az már jóideje köztudott, hogy a vadiúj konzolban lévő SSD miatt drasztikusan le fog csökkenni a töltési idő, ami a gyakorlatban például azt jelenti, hogy amit eddig a legerősebbnek számító változat, a PlayStation 4 Pro nyolc másodperc alatt töltött be, azt a PlayStation 5 kevesebb mint 1 (!) másodperc alatt fog letudni.

A konzol lelkének számító hardver természetesen impozáns lesz, hiszen egy harmadik generációs AMD Ryzen processzor és egy Radeon Navi alapú videókártya fog belekerülni, ami támogatja a sokak által favorizált ray tracing technológiát. A proci pedig többek közt egy újfajta, 3D-s hangélményt is tud majd adni nekünk, úgyhogy a PlayStation 5 érkezésére beszerzett legalább 4K-s tévé mellé egy jóféle hangrendszer, vagy soundbar is fog kelleni a maximális élmény érdekében.

Az újgenerációs gépeknél mindig kérdéses szokott lenni a visszafele kompatibilitás, amit szerencsére a PlayStation 5 is támogatni fog, így a régi PlayStation 4-es és PlayStation VR-os címeinket is futtathatjuk majd rajta. Azt már csak halkan jegyezzük meg, hogy a Sony gépe a 8K-s felbontást is képes lesz kezelni, mivel már az elődjének is gondot okozott a generáció elején az aktuálisan legnagyobb felbontás.

Az új kontrollerről is érdemes ejteni pár szót, hiszen a sima rezgőmotoros megoldás mellett már érintésalapú visszajelzésre is képes lesz, ami egy újfajta lehetőséget ad a fejlesztők és velük együtt a játékosok kezébe. Emellett az L2 és R2 ravaszgombokat is továbbfejlesztik, így az ellenállásukat kedvükre változtathatják a játékkészítők. Az meg már csak hab a tortán, hogy az új gép hűtése jó eséllyel halkabb lesz, mint az elődjéé, amit ugye egy-két gyönyörű grafikával megáldott exkluzív, igencsak meg tudott pörgetni.

Persze, a stratégiailag sok helyen elhibázott XBOX ONE óta tudjuk, hogy mit sem ér az egész, ha nincsenek az új konzolra megfelelő mennyiségű és minőségű játékok. A PlayStation 5-ért felelős Sony ezt továbbra is iszonyatosan komolyan veszi, ezért ők sem voltak restek jó pár fejlesztőcsapatra lecsapni, miközben kihangsúlyozták, hogy legnagyobb mértékben az AAA játékokat fogják előnyben részesíteni. Erre jelenleg elég jó esély is van, hiszen az eddigi információk alapján a PlayStation 5-re való fejlesztés minden eddigi PlayStationnél könnyebb, ami nem utolsó fegyvertény, ha azt nézzük, hogy az XBOX-ra mennyit panaszkodtak eddig a játékipari szakemberek.

Azt a mostani PlayStation 4 tulajdonosok már nagyon jól tudják, hogy még gyors internet mellett is sokszor rengeteget kellett várni egy 100 GB körüli játék telepítésére, viszont a PlayStation 5 ezt sokkal okosabban fogja megoldani. A trükk ott van, hogy kiválaszthatjuk majd, hogy az adott játék melyik része, az egyjátékos, vagy többjátékos mód érdekel jobban minket és az elején elég lesz csak azt felinstallálnunk, opcionálisan pedig a másik játékrészt az éj leple alatt letöltheti nekünk a konzol, amíg mi az igazak álmát alusszuk.

Összességében elmondhatjuk, hogy egyelőre sok érdekes információ látott napvilágot a jövőre érkező PlayStation 5-tel kapcsolatban, amiről a Sony ígérete szerint folyamatosan fognak még újabb és újabb dolgok kiderülni. Az azonban már szinte biztos, hogy az előző generációhoz hasonló árszabást fog kapni – ami remélhetőleg nálunk legdurvább esetben 150 ezer forint környékén meg fog állni -, illetve, ha olyan szemlélettel mennek tovább, mint a PlayStation 4 esetén, akkor komoly esélyük van a sikerre és ezzel a Microsoft megszorongatására.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva