Tech

Itt a NASA új Mars-járója

ujsagiro - 4 éve Címkék: Mars, Mars 2020, MOXIE, NASA,

Az amerikai űrügynökség szerint a Mars 2020 rover, amelyet jövő nyáron indítanak útra a bolygó felé, komoly lépés az emberes küldetések felé.

A pasadenai NASA laborban lefotózott Mars 2020-on még nincs helye vezetőülések, de már sokkal járműszerűbb külseje van, mint a korábi rovereknek. Hat, hosszú pókszerű lábon elhelyezett keréken gurul, huszonhárom kamerán keresztül látja a világot, és két mikrofon is van rajta, amelyekkel a marsi szeleket hallja. Az eszköz az egykori marsi élet nyomait fogja keresni, amelyhez a talaj kémiai elemzésére használható lézerekkel is felszerelték.

A Mars 2020 nem versenyautó, napi 180 métert kell megtennie. Ehhez – és a Földdel való kommunikációhoz – egy miniatűr atomreaktor biztosítja az energiát. A NASA küldetés mintákat is gyűjt, amelyekről azt remélik, hogy egy későbbi eszközzel vissza is tudják azokat juttatni a Földre.

A későbbi emberes küldetésekhez pedig egy oxigén előállítására képe berendezés tesztelésével járul leginkább hozzá a küldetés. A MOXIE nevű berendezés egy későbbi oxigéntermelő egység egy százalékos méretű kicsinyített tesztverziója: óránként körülbelül 10 gramm 99,6 százalékos tisztaságú oxigént előállítani. A kísérletet két alkalommal fogják elvégezni, tehát a MOXIE durván 20 gramm oxigénnel járul hozzá a Mars légköréhez. Ez terraformálásnak még kevés, de kísérletnek rendkívül fontos.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva