Counter Strike

2019 legrosszabb CS:GO átigazolásai


Az átigazolási időszakoknak mindig vannak nyertesei, és vesztesei. Ez tavaly sem volt másképp, és sok CS:GO csapat igencsak rosszul járt a változtatgatások nyomán. Volt, ahol már előre sejtettük, volt, ahol az idő adta meg a választ: íme, néhány a legrosszabb döntések közül.

7) Windigo és a nemzetköziesedés

A bolgárok sokkolták a közösséget, amikor teljesen váratlanul megnyerték a márciusi WESG-et, és a vele járó 500 ezer dollárt. A csapatban minden megvolt ahhoz, hogy további szép eredményeket érjen el, ám a Windigo azt a döntést hozta, hogy padra teszi v1c7oR-t, és blocker-t, hogy helyet adjanak Calyx és hAdji duójának.

A török, illetve francia játékos nem sokat tett a firepowerhez, ráadásul a bolgárról angolra váltás miatt a kommunikáció se lett megkönnyítve. Az új ötös gyakorlatilag semmit nem ért el együtt, és az eredmények miatt újabb játékosokat vesztettek el: SHiPZ a CR4ZY, poizon pedig a Complexity csapatába igazolt. Utóbbi eladását követően a Windigo azonnali hatállyal kiszállt a CS:GO-ból.

6) XANTARES hanyatlása

BIG sosem nyert nagyobb tornát, de a 2018-es évben így sem panaszkodhattak: második helyen zártak a kölni ESL-en, és bejutottak a rájátszásba a londoni Major-on. Még azon év decemberében leigazolták a Space Soldiers szupersztárját, XANTARES-t, aki a csapatban nex-et váltotta.

A németek szép reményekkel várták 2019-et, de csak rosszabb lett, tekintve, hogy XANTARES nem hozta korábbi formáját, és nem beszél jól angolul, ami az in-game szerepeket is jelentősen befolyásolta. Számtalan változtatással később most ott tartunk, hogy 2019-ben gyakorlatilag semmit sem mutatott a BIG, és egyelőre 2020-ra sem túl jók a kilátások.

5) Vitality: A francia átok újra lecsap

Játékon belül minden tökéletesen működött a Vitality háza táján. Májusban cs_summit-ot, júniusban ECS-t nyertek, júliusban második helyen zárták a kölni ESL-t. Ez idő alatt a csapat két irányítóval játszott: ALEX a T, NBK pedig a CT oldalért volt felelős.

A szeptemberi StarLadder Berlin Major nem alakult túl jól, ugyanis a nagyversenyen kezdtek el új taktikai rendszerrel próbálkozni. Végül a playoff-ba ejutottak, de az összhang már nem volt a régi. NBK padra került, akinek a helyére shox-ot vették meg a G2-ből. A Vitality azóta is keresi régi önmagát, a csere óta egy DreamHack Masters Malmö második helyezés a legjobb eredményük. Nem kizárt, hogy az év elején újabb cserére szánják el magukat.

4) Cloud9: Rossz döntések egész évben

Az észak-amerikai régió egyik, ha nem a legnagyobb presztízsével bíró Cloud9 két éve még Boston Major-t nyert, most pedig csapata sincs. Februárban, Katowicében közel jártak, hogy kijussanak a csoportból, ám ez végül nem jött össze. Márciusban flusha és kioShiMa is kilépett, ami hatalmas érvágásnak bizonyult, hiszen autimatic mellett a csapat legjobbjai voltak.

Cloud9 az olcsó utat választotta: próbaidőre érkezett vice a Rogue-ból, és ingyen megszerezték a csapat nélküli cajunb-t. Az új ötösfogat még csak ki sem jutott a berlini Major-ra, így a szervezet autimatic kivételével mindenkitől megvált. Érkezett dapskoostaTenZ, és mixwell, de az eredmények nem jöttek, így az év végén újabb tömeges leépítés következett. TenZ padra került, az autimatic-daps-koosta trió pedig a Gen.G csapatához került, így jelenleg mixwell a Cloud9 egyetlen játékosa.

3) MIBR: Stewie2K és tarik lelép a siker reményében

A két egyesült államokbeli játékos 2018 végén intett búcsút a Made in Brasil-nak, s helyettük TACO, illetve felps érkezett. A hangsúly itt azon van, hogy a két távozó játékos mennyivel jobban járt a transzferrel, mint a két érkező brazil. A MIBR továbbra is inkonzisztens, két éve nem nyertek nagyobb tornán, és mialatt ők már felps helyére is új embert hoztak LUCAS1 személyében (aki ráadásul már padra lett téve!), azalatt Stewie2k és tarik egyaránt brillíroznak.

Előbbi hat nagyobb LAN-t is megnyert a Liquid csapatával, és hozzásegítette a csapatot az 1 millió dolláros Intel Grand Slam-hez, míg utóbbi szeptemberben ESL New York, októberben pedig StarSeries S8 győzelmet ünnepelhetett az NRG színeiben. Bátran kijelenthetjük, hogy anno nem velük volt a probléma a MIBR-nél.

2) FaZe Clan: Karrigan távozása

Habár nem a legjobban alakult a FaZe 2018-es éve, még mindig bőven volt benne potenciál, hogy T1-es versenyek trófeájáért küzdjön. A vezetőség azonban úgy döntött, hogy padra teszi karrigan-t, ezzel arra kényszerültek, hogy a tavalyi év nagy részét beugrókkal játsszák végig. Januártól májusig AdreN, májustól szeptember végéig pedig NEO játszott a teamben, de egy BLAST-állomást (Miami) leszámítva semmit sem nyertek.

A berlini Major után hatalmas összegért leigazolták a MIBR kétszeres Major-győztes játékosát, a brazil coldzerát. Vele összejött egy újabb BLAST-event megnyerése (Koppenhága), de semmi több. A helyzet az, hogy ez a FaZe egyelőre még azt a szintet sem üti meg, mint egykoron karrigan-nel a soraiban. Lehet, hogy nem a 29 éves dán a világ legjobbja, de tud egyet s mást egy CS:GO csapat felépítéséről. Ezenfelül őt igazolja az is, hogy mostani csapata, a mousesports behúzta az ESL Pro League S10-et, és jelenleg – az Astralis mögött – a világranglista 2. helyezettje.

1) ENCE: Major-döntőből a süllyesztőbe

Az ENCE parádés évet zárt. A finnek döntőig jutottak az év első nagyversenyén, a februári IEM Katowicén, legyűrték az Astralist az áprilisi BLAST Pro Madrid során, és összejött egy-egy finálé még júniusban (DreamHack Masters Dallas), illetve júliusban (IEM Chicago) is.

A csapat azonban úgy vélte, hogy márpedig nekik cserére van szükségük, és az irányítójuk, Aleksib helyére, a szintén finn, ex-mouz játékos suNny érkezett. Az új line-up olyannyira besült, hogy sehol még csak rájátszásba sem jutottak, leszámítva a CS:GO Asia Championshipet, egy 8 csapatos tornát, nem a legerősebb mezőnnyel, ahol egy döntőt sikerült kiharcolniuk. Nem egy Major-döntő, de szódával elmegy.

Forrás
Borítókép: StarLadder

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva