BoardGame

Üdvözöllek, dicső lovag, szép a ruhád, szép a lovad


A retró mindig és mindenben divatos, nincs ez másként a társas- és fizikai játékoknál sem, sőt ezeknél még inkább az, mindenki szívesen idézi föl, mivel játszott gyermekkorában, és még szívesebben játssza újra gyermekkori játékait. Ráadásul korunk fiatal/abb felnőttjei, legalábbis a késő harmincasoktól fölfelé még teljesen játékok szempontjából teljesen más korban éltek, mint a mai gyerekek. Nem igazán voltak még videojátékok, konzolok és telefonosok pedig egyáltalán, annál több társas és építő- és autós meg kártyajáték.

Ennek jegyében jelent meg 2019 végén a Lovagvár építőjáték emlékkiadása. A nagysikerű játékhoz 1975-ben merített ihletet külföldi útjain Schenk Károly szerszámkészítő mester. A következő év karácsonyára lett kész a “mini emberkének” elnevezett figurái, fix lábakkal, de mozgatható kezekkel, különböző felszerelésekkel és kiegészítőkkel, precízen kidolgozva, több színben. Schenk Károly így beszélt a kezdetekről:

“Az előkészületek másfél évet vettek igénybe. Először 1976 karácsonyán vittem piacra az első sorozatot, akkor még csak kilenc fővárosi bazárban lehetett kapni. A következő évben már vidéki városokban is, Pécsett, Miskolcon, Egerben.”

Mindez eléggé bejött az akkori gyerekeknek, fejleszteni kellett hát, jöttek is a kiegészítők: 1978-ban a magyar- és törökkatona-sorozat, ágyúkkal, melyeknek kilőhető golyói is voltak (!!), majd egy évvel később elindult az egész Lovagvár elemeinek készítése, gyártása is – a karácsony előtt pedig a boltokba került az egész szett. Voltak kapuk, bástyák, tornyok, létrák, és minden úgy lett kitalálva, hogy a várat többféle módon össze lehet rakni.

Aztán 1980-ban a nagy klasszikus, a zöld dobozos, új verzió (az első sárga dobozos volt). Ebben már volt nyeregtetős vendégfogadó is, fő helyre került Mátyás király hollós címere, pajzsa és zászlója. Ez az egytornyos-vendégfogadós Lovagvár volt a legösszetettebb, benne mindkét központi elemmel. Közben pedig a játékkatonák annyifélék voltak, annyi mindenük volt már, fegyverek, egyéb felszerelések, hogy simán lehetett nagy történelmi csatákat is lejátszani velük.

’83-ban jött a kék dobozos verzió, miután Schenk Károly eladta a gyártáshoz készített, speciális fröccsöntőszerszámokat Péter Jánosnak, aki nevet is változtatott, ez lett a Várkastély. A tavalyi negyvenedik évfordulóra viszont az eredeti, Lovagvár néven jött ki az emlékkiadás, melyből 400 sorszámozott készült, és egy tízes híján 27 forintért rendelhető.

 

Indul a Metabro társasjátékos rovata, a Boardgame!

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva