BoardGame

Ezeket játszották a legtöbben 2019-ben


Így az év elején egymást érik a tavalyi legeket sorjázó listák, az alábbiakban egy olyanról mazsolázunk, mely az alapján rakta össze a társasjátékokat, hogy hányan játszották tavaly a Board Game Geekre bejelentkezett felhasználók közül. A kategorizálás kicsit kaotikus, de azért a számok beszédesek.

Az absztrakt játékok kategóriájában a csempeművészetes, 2017-ben megjelent Azul fölényesen lett az első, több mint 19 ezer játékossal. A második szintén iparművészetet modellez; a vonatkozó művészeti ággal azonos nevű Patchwork a felét se érte el ennek, közel 9 ezren játszották. Ez a ’14-ben megjelent játék egyébként 2015-ben megnyerte a zsenik világklubja, a Mensa magyar tagozatának társasjátéknagydíját.

Harmadik itt az egyszerű stratégiai, mitológiás Santorini, majdnem 6500 játékossal. Ebben a kategóriában a legfrissebb játék a negyedik helyezett lett, mégpedig a ’18-as Reef, több mint 4500-zal; ebben korallzátonyt kell benne létrehozni, és sajnos eddig nem jelent meg magyarul. A listán legrégebb óta piacon lévő pedig a 2001-es már-már klasszikus Hive, közel 2500 játékossal, melyben egy méhkirálynőt kell mindenféle bogarakkal bekeríteni-leteríteni.

A 20 ezret játékossal egyébként az Azul az egész Board Game Geeken megnyerte a tavalyi évet, közel kétezer játékossal lenyomva a Mars terraformálását, ami a stratégiai játékok kategóriájában lett az első, ami jól mutatja, mennyire töretlen a 2016-ban megjelent játék népszerűsége, talán már nem is olyan nagy kockázat kijelenteni, hogy ez minden idők legnépszerűbb társasjátéka.

Ugyanebben az évben jelent a Scythe, vagyis Kasza, ami ugyanebben a ligában játszik, és elhozta a második helyet, de nem kevéssel, kb. hatezerrel lemaradva a Mars mögött. Nem sokkal, nagyjából ezer játékossal maradt le csak, és lett harmadik a 7 Csoda. A listán a karácsony előtt Magyarországra épphogy megérkezett Homályrév kissé meglepő módon csak nyolcadik lett, 8339-cel. A legrégebben kiadott itt a Pandemic, ami annak ellenére, hogy 2008-as, még mindig föl tudott kerülni a tízes listára, még ha tizedikként is, közel 8000 játékossal.

A “Customizable games” kategóriát a ’16-os Arkham Horror-kártyajáték nyerte kerek 4900 játékossal, mindössze 7-tel (!!) előzve a nálunk még nem kiadott KeyForge: Call of the Archonst, melynek egy másik doboza, az Age of Asencion is föl tudott kerülni erre a listára, még ha csak 900 játékossal is, a hetedik helyre; ez után jön amúgy két Star Wars-játék, az X-Wings és a Destiny. A harmadik helyet a Marvel Champions: The Card Game hozta a customizable-kategóriában, közel 3000-rel. Ismertebbnek számít itt még a negyedik, a Gyűrűk ura kártyajátéka, és a tizedik helyezett Pokémon-zsuga.

A tematikus játékok kategóriáját az itthon is kiadott Mysterium nyerte, kicsit több mint 5000-rel; a játékban egy ősi kastélyban elkövetett rejtélyes gyilkosságot kell felderíteni. Második 500-zal lemaradva a nagyon gémer Mansions of Madness: Second Edition (annyira gémer, hogy ezt a második kiadást már mobillapp vezérli) lett, melyben mindenféle szörnyektől kell megvédeni a várost. Harmadik a 2017-ben a Kickstarteren nem kevesebb, mint 7 millió dollárt gyűjtő 7th Continent, alig 200-zal lemaradva az egy évvel korábban megjelent Mansionstől.

Ezen a listán negyedik lett a Nemesis, majdnem 4000-rel, ötödik 200-zal se lemaradva egy másik Pandemic, a Legacy: Season 1, aztán kb. ugyanennyivel jön egy másik Gyűrűk ura, az Utazás Középföldén. Tizedik majdnem 3000 játékossal a Harry Potter: Roxforti csata, melyről napokon belül érkezik első tesztcikkünk.

A teljes lista itt böngészhető.

 

https://leetesport.hu/hu/2019/12/26/star-wars-os-tarsast-szazat-ezeret/

 

 

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva