Egyéb

A történelem legnagyobb TETRIS esport meccse!


A Tetris azon kevés ikonikus játékok közé tartozik, ami a mai napig képes megújulni és pontosan úgy elvarázsolni a játékosokat, mint ahogyan azt tette első megjelenésekor 1984-ben. Aki azt gondolná, hogy az újítás jegyében elhaladt a világ – az egyébként abszolút időtálló – játék mellett, az nagyobbat nem is tévedhetne; 2010-óta minden évben megrendezésre kerül a Classic Tetris World Championship (CTWC) esport versenysorozat, ahol retro környezetben, CRT tévéken NES-ről futtatott Tetris-ben mérhetik össze tudásukat a versenyzők. A szabályok igen egyszerűek: a két játékos egy-egy gépen játszva minél magasabb pontot kell hogy elérjen úgy, hogy a blokkok – ahogyan az eredetiben – egyre gyorsabban esnek le. Ha valaki kiesik, az a pontszám lesz a mérvadó amin állt, amit ha a másik játékos közben elér, nyert.

Az esemény népszerűségben és díjazásban elmarad a kurrens esport játékokhoz képest, de azért így sem kell szerénykednie a 10.000 dolláros (3 millió forintos) fődíjával. A versenysorozatnak számos új fiatal tehetség, illetve veteránnak számító Tetris játékos megismerését köszönhetjük, többek között olyanokat, mint: Jonas Neubauer, Harry Hong, Alex Kerr, “Koryan” Koji Nishio, “Green Tea” Tomohiro Tatejima vagy Joseph Saelee. A 2010-ben megrendezett első világbajnokság győztese, az addig pultosként dolgozó Jonas Neubauer lett, aki ezután még hatszor vihette haza a trófeát, ezzel állítva rekordot az utána következő generáció elé. A hétszeres világbajnok – a még sokáig megdönthetetlen – rekorder menetelésének 2018-ban, hihetetlen játékával az akkor még csak 16 éves újonc, Joseph Saelee vetett véget.

Joseph ezután – mindenki hatalmas meglepetésére – egy évvel később, még erősebb játékkal duplázott, végső ellenfele pedig a “Grandmaster“-ként emlegetett, 42 éves “Koryan” volt. De mégsem a két izgalmas világbajnoki döntő vált a világ legjobb Tetris mérkőzésévé, történt ugyanis, hogy Joseph-et idő előtt összesorsolták a szintén döntőbe várt “Green Tea“-vel. A két szupertehetség ezután olyan elképesztő játékot produkált, ami méltán válhatott a Tetris történelmének legizgalmasabb és legjobb meccsévé, aminek végeztével hatalmas tisztelettel gratuláltak egymásnak.

Saelee-t és Green Tea-t az idei kiírásban is minimum az elődöntőig várják, viszont rajtuk kívül is akadnak igen ígéretes arcok. Az első döntőjét játszó Koryan megígérte, hogy idén is megméretteti magát, de Daniel “DanQZ” Zhang is ígéretes játékot mutatott tavaly, vagy könnyen előfordulhat az is, hogy Saelee példájához hasonlóan felbukkan egy ismeretlen titán, aki teljesen felborítja az eddig ismert erőviszonyokat. Ez utóbbira is jó esélyek vannak, ugyanis szépen fejlődik a Tetris esport része, több helyszínen is szerveznek már nagyobb versenyeket, ahonnan kikerülhetnek a tehetségek, ilyen például a Classic Tetris European Championship, a Classic Tetris Singapore Championship, a Classic Tetris Finnish Championship, a Classic Tetris German Championship és a Classic Tetris Hong Kong Championship. Ha kíváncsi vagy a játékokra, akkor a Classic Tetris hivatalos Twitch csatornáján élőben is nézheted őket, illetve mi is beszámolunk majd a versenyek alakulásáról.

Képek: Classic Tetris

 

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva