Gaming

Egy apuka házilag készített kontrollert a lányának, hogy játszhasson a Legend of Zelda: Breath of the Wild-al


Egy átlagember számára teljesen magától értetődő dolog olyan mindennapi feladatok elvégzése, mint egy ing begombolása, az írás, vagy akár egy konzollal, esetleg PC-vel való játék. Nem úgy, mint a finommotorikus zavarban szenvedőknek, akiknek mindez komoly problémát okozhat; mivel a mozgásfejlődés során nem alakult ki a megfelelő kommunikáció az agy és bizonyos izmok között, emiatt többek között nehezebben koordinálják a kezek és az ujjak megfelelő működését, ezért számukra kihívás minden kis, finom mozgást igénylő feladat elvégzése. Finommotorikus zavarban szenved a kis Ava Steel is, akinek betegsége miatt eddig nem igen volt lehetősége videojátékokkal játszani. Ezen változtatott most az édesapja, – aki egyébként az angliai Digital Jersey Academy igazgatója – Rory Steel, aki az Xbox Adaptive Controller segítségével egy olyan kontrollert készített, amivel lánya is képes játszani az egyik nagy kedvencével, a The Legend of Zelda: Breath of the Wild-al.

A Microsoft Adaptive Controller-e eredetileg is azért készült, hogy hasonló problémákkal küzdők számára is elérhetőek legyenek a videojátékok világa, arra viszont még ők sem számítottak, hogy valaki ezt felhasználva egy teljesen új kontrollert hoz majd létre. Az elkészült irányítófelület kicsit hasonlít az árkád gépekére, ez is volt az alap; a megnövelt, így Ava számára is könnyen megfogható karok és lenyomható gombok mindegyike hozzá van rendelve egy-egy, az Adaptive Controlleren is megtalálható gombhoz, így az teljesen hiánytalanul funkcionál. Az Xbox feje, Phil Spencer is reagált az alkotásra, akit teljesen lenyűgözött a végeredmény:

Nem lehet elmenni szó nélkül amellett sem, hogy az apukának azért volt lehetősége mindezt megvalósítani, mert a Nintendo konzolja támogat szinte minden külsős kontrollert. Nyilván elengedhetetlen volt Rory leleményessége és kitartása is, aminek hála most Ava is pontosan úgy élvezheti a Breath of the Wild nyújtotta élményeket, mint egészséges társai.

Forrás: VG247/Szalagkép: Twitter, Rory Steel

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva