League of Legends

Szexizmus miatt hatalmas pénzbüntetést fizethet a Riot Games!


Sokkal nagyobbat, mint amire eddig számítottak.

Bár köztudottan nagyon szeretjük a Riot Games játékait, nem lehet szó nélkül elmenni az az ügy mellett, ami 2018. augusztusa óta alaposan rányomta a bélyegét a cég megítélésére. Megjelent ugyanis a Kotaku hasábjain egy cikk, amiben 28 egykori és mostani Riot dolgozó számolt be a női dolgozók elleni hátrányos megkülönböztetésekről és szexuális zaklatásokról.

A megrázó írásból kiderült, hogy a Riot kifejezetten nem az a hely volt akkoriban, ahol nőként bárki szívesen elképzelné a karrierjét, hiszen a szakmai előrelépésük akadályozva volt, sokszor ostoba és durva szexista megnyilvánulások áldozatai lettek, miközben a cég a férfi alkalmazottakkal rendszeresen kivételezett. A súlyos vádakra a Riotnak reagálnia kellett, viszont akkor még nem sejtettük, hogy az ügynek óriási következményei lesznek.

A cég egy külön posztban kért elnézést azért, hogy nem tudtak megfelelő munkahelyi légkört biztosítani az alkalmazottaiknak és leszögezték, hogy mindent megtesznek azért, hogy ez a lehető leghamarabb megváltozzon. Ennek érdekében 7 pontból álló tervet is kidolgoztak, amibe beletartozott az új toborzó munkatársak felvétele, a dolgozói állomány edukálása és egy olyan forródrót kialakítása, ahol azonnal névtelenül lehet jelenteni a felmerülő problémákat.

Sajnos 2019. tavaszára a botrány tovább eszkalálódott, amikor a Riot Games meg akarta akadályozni, hogy az ott dolgozó nők bepereljék őket szexizmus miatt, amire válaszul 150 alkalmazottjuk sztrájkkal egybekötött demonstrációt szervezett. Ezek után elkerülhetetlen volt, hogy az ügy bíróságon kössön ki, így két Riot dolgozó hivatalos keresetet nyújtott be a kaliforniai Fellebbviteli Bíróságon pénzbeli kártérítést kérve az őket ért szexuális zaklatásokért, az elmaradt előléptetésekért és a megtagadott, férfiakkal egyenlő bérezésért.

A felperesek kollektív igényérvényesítést jelentő társult pert csináltak az ügyből, ami azt jelentette, hogy bár ketten indították a pert, de minden korábbi és aktuális Riot dolgozónak megpróbálták kiharcolni a kártérítést. Így, ha nyernek a bíróságon, akkor a Riot Games rengeteg női alkalmazottjának fizethet az őket ért károk miatt.

Így jutottunk el addig tavaly decemberben, hogy lezárult a Riot ellen indított per, ahol a hivatalos ítélet szerint 10 millió dollárt (nagyságrendileg közel 3 milliárd forintot) kell a cégnek kifizetnie az érintett dolgozók számára. Akkor még azt hittük, hogy itt valóban befejeződik a történet, ám tegnap jött a hír, hogy a kaliforniai hatóságok újravizsgálták az ügyet és szerintük 400 millió dolláros kártérítés járna a női alkalmazottaknak, ami egyébként a cég tavalyi bevételének több mint negyedét jelenti.

Erre a Riot Games rendkívül élesen reagált, ugyanis felháborítónak tartják az összeget és szerintük minden jogalapot nélkülöz, miközben a hatóságok nem veszik figyelembe, hogy az elmúlt időszakban mennyi lépést tettek a céges kultúra megváltozásáért. A történtek fényében egyelőre nehezen megjósolható, hogy mi lesz az egész botrány következménye, de valószínűleg még évekig el fog húzódni az ügy és reményeink szerint végül pozitív hatással lesz a játékiparban dolgozó nők jelenére, valamint jövőjére.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva