Counter Strike

Csalás, fizetés, félelmek – s1mple interjú


A HLTV egy nagyinterjút készített s1mple-lel, amelyben a Na’Vi sztárjátékosának eddig kevésbé ismert énje kerül elő. A legváltozatosabb témák kerültek elő, méghozzá elég hosszan, így az interjút a HLTV két részben közölte, melyben mi is követjük példájukat.

Ha nézel egy meccset, akkor az orosz, vagy az angol streamre mész rá?
Nem nézek orosz streameket, az angolt sokkal kellemesebbnek találom. Mondok az orosz streamről egy tipikus példát. A forZe a Virtus.pro ellen játszik az EPICENTER-en, Infernón. A VP 3-12-ről comebackelt (16-13-ra nyert – a szerk.), és az elemzők olyanokat mondtak, hogy “a forZe-nak csak meg kellett volna nyernie a pisztolykört”. Az volt a nagy magyarázat, hogy a forZe 12-3-nál elbukta a pisztolykört, és emiatt bukták a mapot. Az oroszoknak hatalmas nézőközönségük van, és a probléma ott kezdődik, hogy ha hülyeségeket beszélnek, akkor azt a nézők még el is elhiszik.

A kommentátorok nem értenek a játékhoz, mégis olyan hibákra helyeznek hangsúlyt, amik sokszor meg sem történnek. Profi játékos vagyok, meg tudom mondani, hogy mi számit hibának, és mi nem, mégsem ezzel foglalkozom, mert ez nem az én utam. Viszont ha valaki kommentátornak megy, akkor az erősségeit mutassa kifelé is, és ne olyan dolgokra fókuszáljon, amihez nem is igazán ért. A másik, hogy sosem szabadna, hogy inzultálják a játékosokat, vagy olyan dolgokat mondjanak róluk, ami ahhoz vezet, hogy a nézők megutálják őket.

Honnan jött a nickneved? Használtál korábban másikat?
Nem emlékszem a s1mple név eredetére, csak arra, hogy az “i” helyett azért kezdtem el “1”-est írni, mert így jobban nézett ki. Korábban az “Awesome” nevet használtam, ami a pankrációból jött.

Bannoltak csalásért. Mi történt?
Átjött egy barátom, és csak poénból megmuttam neki, hogyan lehet csalni. Egyébként nem nagyon csaltam, és abban sem hittem, hogy valaha profi játékos leszek majd.

Megbántad?
Persze. Az ESL két-három évre kitiltott minden eseményéről, mindezt pont akkor, amikor az ESL szervezte a legfontosabb tornákat. Legfőképp pedig az elpocsékolt időt bánom, hiszen azt sokkal produktívabb dolgokkal is tölthettem volna.

Mi a korhatára a profi szintű játéknak?
A kor nem akadály, a lényeg, hogy akaratod legyen. Az esport közel sem tartalmaz akkora fizikai töltetet, mint a hagyományos sportok, utóbbinál azonban megfigyelhető, hogy sokan a negyvenes éveikben is magas szinten űzik a sportjukat.

Te meddig tervezel játszani?
Harminc éves koromig biztos. Utána meg lehet, hogy coach leszek, de az is lehet, hogy valami más.

Hogyan alakult a fizetésed karriered kezdete óta?
A Courage Gaming-nél 300 dollárt kerestem. Aztán eleinte a HellRaisers-nél is annyit, majd 500-at, végül kábé ezret, mert kijutottunk a Major-ra. A Liquid-nél olyan 3500 dollárt volt a havi fizetésem, persze akkoriban költségeim is voltak. A Na’Vi-nál is ennyivel kezdtem, de a próbaidő (három hónap – a szerk.) lejárta után ez megduplázódott, majd az eredmények fényében még tovább nőtt. A top 15 csapat játékosai minimum 10 ezer dollárt keresnek havonta, és bár az amerikaiak kapják a legtöbbet, ők ennek gyakorlatilag a felét le kell, hogy adózzák.

A pénz volt valaha hatással a motivációdra?
A motivációmat nem befolyásolta, de az életet könnyebbé tette, és nincs annyi pénz, ami csak úgy elfeledteti a CS-t. A pénzügyi motiváció nem válik köddé, mivel minél többet nyersz, annál többet kapsz. Arról nem is beszélve, hogy a pénz nem egy-egy győzelmet követően kerül a számládra, szóval egy eventet követően nem fogod azonnal gazdagnak érezni magad.

Szereted, ha a világ legjobbjaként utalnak rád?
Erre próbálok nem gondolni, mert csak zavaró tényező. Személy szerint úgy érzem, hogy bárki ellen képes vagyok nyerni, és a célom az, hogy a csapatom a világ legjobbja legyen. A többi nem számít.

Igényes vagy a csapattársaid felé?
Igen, maximalista vagyok és minden játékostól elvárom, hogy elegendő időt és energiát öljön a munkájába. Ha valaki ellazul, hazudik, vagy kibújik a kötelességei alól, akkor annak nagyon nem örülök. Ha ez a hiba két-három alkalommal is előkerül, azt meg már nem fogom csendben végignézni. Ha olyan csapat ellen játszunk, amely nem engedi meg magának ezeket a hibákat, akkor jó eséllyel ki fogunk kapni, azt meg nem szeretném.

Volt felkérésed meccs megbundázására?
Igen, de már nagyon régen. Még olyan is volt, hogy néhányan a házamhoz jöttek, és azt mondták, hogy kapok ezer dollárt, ha játszok egy aznapi meccsen. Azonnal elutasítottam, és a búcsúzáskor az egyikük már kezet sem fogott velem. Gondolom csalódott lett a válaszom miatt.

A szüleid támogattak a hobbidban?
Is-is. Amikor még tanultam, addig nem adták oda a monitorkábelt, vagy az egeret, amíg nem végeztem a leckével. Később, mikor már versenyekre jártam és pénzt kerestem (amit aztán nekik adtam), jóval elfogadóbbá váltak. Ma meg már a meccseimet nézik, és a nagyszülőkkel együtt szurkolnak.

Befejezted az egyetemet?
Kínai fordítóként tanultam fél évig, de nem volt rá elég időm, és akkoribban igazoltam a Liquid-hez is. Ha szükségem lesz rá valaha, akkor folytatom a tanulást, de jelenleg nincs rá kapacitásom.

Mi akartál lenni kiskorodban?
Labdarúgó. Egy jó darabig fociztam is, de aztán döntenem kellett közte, és a live-cs.ru adminkodás között. Te is tudod, hogy mit választottam.

Milyen zenét hallgatsz?
Mostanában amerikai rapet/hip-hopot.

Dolgoztál valaha az esporton kívül?
Szórólapot osztogattam. Óránként 10 hrivnyát kaptam, ami jól jött, mert akkoriban ez egy-két órát jelentett egy netkávézóban.

Van olyan álmod, ami nem kötődik az esporthoz?
Ezen még nem agyaltam. Jelenleg minden gondolatom az esport köré koncentrálódik.

Mi volt a legnagyobb kiadásod?
Egy teljesen berendezett ház, amit a szüleimnek vásároltam.

Vannak félelmeid?
Nem igazán. Nem akarok olyan dolgokat csinálni, amiről később kiderül, hogy csak időpocsékolás volt. Belefogtam egy “nagy utazásba”, és nem szeretném, hogy bármi ennek az útjába álljon. Ez a játékra és az életre egyaránt érvényes. Nem akarom, hogy 10-20 év múlva tele legyek megbánással. Amitől félek, az talán a közeli hozzátartozóim elvesztése.

Számtalan országban jártál már, melyik hagyta benned a legnagyobb nyomot?
Portugália. Lisszabon gyönyörű, az emberek kedvesek, és az idő is remek volt. Csodálatos környezet, hegyek, óceánok, minden adott egy boldog élethez. Béreltem is egy autót, amivel körbejártam Portugáliát, és minden percét imádtam. Nem mondom, hogy a kedvenc országom, de az biztos, hogy kellemes csalódás volt.

Van autód?
Igen, egy 2018-as Porsche Panamera GTS, amiben kábé ötezer kilométer van. Nem csináltam nagy szenzációt a vételből, nem beszéltem róla, és fotókat sem osztottam meg. Általában, ha ezt teszi egy játékos, akkor az emberek azt gondolják, hogy már nincs motivációja, már nem akar játszani, vagy csak egyszerűen azt fitogtatja, hogy neki van pénze. Én nem akarom, hogy rólam ezt higyjék, csupán a régi Audimat szerettem volna lecserélni valami újra.

Forrás
Borítókép: Virre

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva