BoardGame

Döbbenetesen benézték egy új magyar társasjáték címét


Újabb ígéretes magyar társasjáték fejlesztése érhet nemzetközi révbe, április 7-én indul a Ausonia Kickstarter-kampánya, és ha nem akarod látatlanban backelni, menj rá március 3-án, kedden este a bemutatójára!

“A XVII. század Itáliájában, amelyet akkor Ausoniának hívtak” – kezdik a bemutató Facebook-eseményén a kedvcsinálót. Nem hallottunk még erről a spéci történelmi névről az újkori Itáliára, úgyhogy rákerestünk, de a Google sem találta a nyomát, csak egy ma is létező, 2500 fő körüli kis településnek Olaszország központi tartományában, Lazióban. Meg az ókori görögök használták a mai déli olasz területekre ezt a nevet – a játék ideje előtt mintegy 1500-2000 évvel.

Ezek után még jobban utánamentünk a témának, és kiderült, hogy a játék szerzője mintegy 3200 évet nézett be: “Az Appennini-félszigetre érkező görög gyarmatosítók három népcsoporttal találkoztak: ausonok, japigok és enotrik. Az ausonok indoeurópai eredetű nyelvet beszéltek, és valószínűleg már az i.e. 17. században megjelentek Itáliában. Területük (Ausonia) magába foglalta a mai Lazio déli részét és Campania északi részét, egészen a Sele folyó völgyéig. Diodórosz szerint Calabria vidékén is éltek. I.e. 1270-ben az ausonok áttelepedtek Szicíliába is.”

Tehát az “i.e. 17. századot” nézték és mondják XVII. századnak. Persze lehet, hogy ez egy képzeletbeli, alternatív törtenelmi világ, amit viszont minimum mondani, de inkább kiemelni szokás. Szóval, ez egy sima, de annál nagyobb blama.

De szóljunk magáról a játékról is azért. Az alapszituáció, hogy a képzeletbeli Ausoniában kereskedő dinasztiák vannak uralmon, a játékosok pedig nyilván ennek vezetői. A feladat is egyértelmű: növelni a hatalmukat, támogatókat kell szerezni, meg mágikus drágaköveket, a végén a nyertes pedig a képzeletbeli Ausonia fejedelme lesz.

Mindenesetre mindenki nézze meg magának a játékot jövő kedden, este 6-tól a Board Game Caféban, mi addig is felkérdezzük a kiadó Unseen Domainst a címről.

 

 

Úgy is reklámozzák az Ausoniát, hogy akinek bejött a Shardhunters világa, annak kötelező. Itt szóltunk már erről a világról:

Indul a Metabro társasjátékos rovata, a Boardgame!

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva