BoardGame

A Gémklub és a Piatnik tarolt az idei Magyar Társasjátékdíjra jelölt címek között


Nem lehetett könnyű dolga a Magyar Társasjátékos Egyesületnek, mikor ki kellett választani abból a több mint száz benevezett játékból az idei Magyar Társasjátékdíjra jelöltek listáját. Azért sikerült nekik, összesen 18 került be.

Bastille – kiadó: Piatnik
Copenhagen – Piatnik
Csak egy – Gémklub
Csillagvadászok – Gémklub
Elveszett Kincsek Tengere – Reflexshop
Ganz Schön Clever (Egy okos húzás) – Compaya
Hadara – Piatnik
Kodama – Az erdő szellemei – Gémklub
Köszöntünk… álmaid városában! – Gémklub
Lighthouse Run – Piatnik
Planet – Egy éledő világ a tenyeredben – Gémklub
Plüssmesék – Gémklub
Portolano – A-Games
Skicc: Mi az ábra – Gémklub
Sushi Go Party! – Reflexshop
Tribes – Piatnik
Underground Panic (ez amúgy a zenész Pierrot játéka, akivel márciusban interjúzunk) – Piatnik
Vasútvonal – A-Games

A kiadók képzeletbeli listáján a Gémklub hét játékkal lett első, őt követi hattal a Piatnik, míg a nagyok közül a Reflexshop csak kettővel került föl, ugyanannyival, mint a másik, kisebb ligában játszó A-Games. Egy játékkal sikerült beférnie a Compayának is.

Ami viszont feltűnő, hogy a nagyon komoly címeket hozó Delta Visionnek a teljes listán sincsen játéka, tehát beválogatni sem tudták őket. Nyilván nem nevezték a játékaikat a díjra, ami a Delta Visiontől egyébként nem meglepő, viszont így az egész díj kissé komolytalanná válik. Esetleg érdemes lenne elgondolkoznia Társasjátékos Egyesületnek azon, hogy ne a kiadók nevezzék be a játékaikat.

Egyre többen hangoztatják, hogy szűk már ez a magyar piac ennyi új megjelenésnek – a Társasjátékos Egyesület teljes listája több mint száz játékot tartalmazott, mely tavaly megjelent magyar nyelven. Ez tényleg soknak tűnik, iparági szakértők 40-50 játékot tartanának reálisnak – vagy ha nem akarják, ideje lenne bővíteniük a piacot, vagyis több embert bevonzani a társasjátékozásba. Erre azonban egyelőre konkrét cselekvés, de még erős szándék sem látszik, talán azért, mert a magyar kiadóknak aligha lenne tőkéjük nagyszabású projektekre, melyek sokkal több emberrel szerettetnék meg ezt a fajta szórakozást.

A díjnak egyébként kimerítően informatív, jól használható oldala van (csak a kinézete ne lenne huszadik századi), itt minden egyes jelölt játékról leírás, szabályzat pdf-ben, adatok, minden van, és persze az idei zsűri tagjai is megtalálhatók. Érdemes böngészni, meg jó is egyben látni a teljes tavalyi hazai termést – akkor is, ha túltermelés.

 

 

És mi a helyzet globálisan, úgy is túl sok a megjelenés?

https://leetesport.hu/hu/2020/02/24/tarsasjatek-elemzes-vajon-tenyleg-tul-sok-jatek-jelenik-meg-mostanaban-a-bgg-valaszolt/

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva