Tech

Így játszhatsz ingyen gyenge gépen is a legújabb játékokkal! – NVIDIA GeForce Now


A játékstreaming a jövő, de vajon van-e helye benne a GeForce Now-nak?

Sok jót mostanság nem igen hallani az NVIDIA GeForce Now játékstreaming szolgáltatásról. Noha nem azért, amiért a Google megoldása hírhedté vált, ez esetben a Now tökéletesen működik; a szolgáltatást több éven keresztül tesztelték, mire elnyerte mostani formáját, ami a jövőben még tovább fejlődhet. A szolgáltatás remekül működik: egy teljesen átlagos, vagy annál gyengébb periférián is simán elfutnak a legújabb játékok a legszebb grafikai beállításokon, és ennek kizárólag az internetkapcsolat szabhat gátat, meg persze az óriáskiadók, akik valamilyen rejtélyes oknál fogva egyik pillanatról a másikra az összes játékukat levetették a kínálatból. Az ügy hátterében valószínűleg az állhat, hogy az NVIDIA nem kért előzetes engedélyt ahhoz, hogy használhassák a címeket, függetlenül attól, hogy a Steam és az Epic Store is áldását adta a dologra. Így történhetett, hogy nem elérhető a Blizzard, a 2K és a Bethesda játékai sem.

Akkor most megéri előfizetni rá vagy sem?

A kiadók döntése mögött semmilyen fajta rivális okok nem húzódnak, tehát nem arról van szó, hogy ők is fejlesztenének egy hasonló szolgáltatást, az NVIDIA a hírekre reagálva azt nyilatkozta, hogy jelenleg is tárgyalnak az érintett cégekkel, hogy játékaik mihamarabb visszakerülhessenek. Az Epic Games, illetve Európa második legnagyobb és legdrágább játékfejlesztő csapata, a CD Project Red szintén támogatásáról biztosította őket, így mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kínálat a lehető legszélesebb legyen, a The Witcher 3 például már elérhető, de legújabb alkotásuk, a Cyberpunk 2077 is már a megjelenés napjától játszható lesz.

Mivel sem a Steam, sem az Epic Games nem állja útját a dolognak, illetve az NVIDIA senkitől nem kér ezért egy árva fillért sem, és még a játékeladásokat sem befolyásolja, igen kicsinek látom az esélyét annak, hogy a frissen kikerült játékok ne kerülnének vissza. Sőt, ezzel a megoldással olyanokat is meg tudnak szólítani, akik eddig azért nem játszottak PC-n, mert nem volt megfelelő vasuk hozzá, arról meg már nem is beszélve, hogy ez az egész mobilokra is elérhető. Ez a jövő, a játékstreaming felé tart a piac, és míg a konzolos vásárlókat a Microsoft az Xcloud-al próbálja meggyőzni, addig a PC-seket az NVIDIA csábítaná a “sötét oldalra”, és ha csak a Google fiaskót vennénk alapul, akkor joggal jelenthetjük ki, hogy az előbb említett két vállalat lesz a nyertese a streaming versenynek.

Tehát abszolút megéri előfizetni rá, főleg akkor, ha gyenge géppel rendelkezel, de nem szeretnél lemaradni semmiről a jövőben!

Na és hogyan tehetem ezt meg?

 

Nagyon egyszerű; fel kell menned az NVIDIA oldalára (ezen a linken megteheted), majd le kell töltened a megfelelő (Windows, Mac, Android) alkalmazást. Ha ezzel megvagy, regisztrálnod kell, mivel csak így léphetsz be a szolgáltatásba, ahol rögtön két opció is fogad; az egyik egy korlátozott, de teljesen ingyenes verzió, itt egyszerre csak 1 órát játszhatsz, és nem érhető el minden funkció, ha sokan vannak a szervereken várnod kell, viszont még így is szinte teljes értékű a szolgáltatás, problémákba fennakadásokba itt sem fogsz ütközni. A másik lehetőség az előfizetés; ha ezt választod, akkor nem kell várnod a szerverekre, tehát nincs sorban állás, minden funkció elérhető, és nincsen 1 órás limit sem (ami egyébként elég hamar “visszatöltődik”), a legteljesebb élményt nyilván előfizetve kapod.

Az előfizetés most 3 hónapig!!! teljesen ingyenes, viszont a harmadik hónap után havonta 1800 forintba kerül majd, ami azért elég baráti.

Egyértelmű, hogy a streaming szolgáltatások nem valók mindenkinek, de ha nincsen otthon milliókba kerülő erőműved, vagy nem akarsz már gépfejlesztésre súlyos pénzeket költeni, akkor ezt abszolút neked találták ki, ellenkező esetben viszont – hiába, hogy tökéletesen működik – ne is próbálkozz vele.

Én például bevallottan konzolos gamer vagyok, büszkén vállalom, ahogyan azt is, hogy sokáig fizikai lemezes kiadásokat preferáltam, ha tehetem a mai napig megveszem a kedvenceimet a polcra, viszont elhazudhatatlan tény, hogy az online boltok első megjelenése után ez jelenti a géming következő lépcsőfokát. Ez nem azt jelenti, hogy eltűnnek majd az otthonra erőművet álmodók, inkább csak azt, hogy ismét mozdul valamerre az ipar, ami a VR bukása után egészen üdítőleg hathat a fejlesztőcsapatokra, akiket egy idő után már nem fognak kötni a fizikai korlátok, mi pedig olcsón juthatunk prémium minőséghez.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva