Tech

Óriási hiba a Facebook-on – Valós koronavírusos híreket tett elérhetetlenné!


A Facebook rengeteg megbízható forrásból származó posztot törölt

A The Verge egyik szerkesztője szúrta ki, hogy Twitteren irreálisan sokan számolnak be a Facebook legújabb, és jelenleg legkártékonyabb hibájáról, mégpedig arról, hogy valós, megbízható forrásból érkező cikkeket és posztokat is spamként jelöli meg, így vagy nem lehet őket megosztani, ha mégis, akkor törlésre kerülnek. A cikkekben-posztokban azon kívül, hogy mind informatív és hasznos lehetne, egy a közös:

mindegyikben a Covid-19 koronavírusról és az aktuális világjárványról van szó. 

Hihetetlen. A Facebook azt mondja a Dallas Morning News-ban publikált cikkemről, amiben leírtam, hogy egy 20 és egy 30 éves fiatalt kritikus állapotban kezelnek Dallasban, hogy szembemegy a kiskorúak védelmének irányelveivel, ezért törlésre került.

Úgy tűnik bármit próbálunk megosztani a COVID-19-ről a Facebookon, azt spamként érzékeli. Mi a fene FB?…

Valami nagyon nincs rendben a Facebookon. Nagyon sok egymástól független ember jelezte, hogy a koronavírusról szóló posztjaikat spamként jelölték meg. Az egyikük pedig egy epidemiológus (járványügyis) volt. Most meg az én kanadai hivatal a járványról beszámoló linkjét is törölte…

A hiba valószínűleg azért fordulhatott egyáltalán elő, mert a járvány kitörése óta elképesztő mennyiségű álhírportál jött létre, amik naponta számos olyan posztot osztottak meg, amikkel szándékosan félrevezették az embereket, ami persze csak a pánik elképesztő sebességű növekedését volt hivatott elősegíteni. A Facebook erre kitalált egy egyedi algoritmust, aminek az lett volna az egyetlen feladata, hogy kiszűrje a valós portálok posztjai közül a fake-et, ehelyett viszont konkrétan mindent letiltott, aminek kicsit is köze van a COVID-19 vírushoz.

A Facebook alelnöke is megszólalt az ügyben, aki elmondta, hogy a jogtalanul letiltott és/vagy törölt posztokat visszaállították, a probléma tényleg az automatikus-spam felismerővel volt, amit kifejezetten a félrevezető cikkek kiszűrésére programoztak, de sajnos valóban rengeteg inkorrekt tiltást hajtott végre, mint kiderült, tévesen.

Borítókép: NBC

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva