Egyéb

A világ egyik vezető űrhajósa tippeket adott a bezártság elviseléséhez


A világ egyik vezető űrhajósa tanácsokat adott a bezártság elviselhetőbbé tételéhez

Scott Kelly amerikai űrhajós pár évvel ezelőtt egy kísérletben vett részt, amiben azt vizsgálták, hogy hogyan hat az emberi szervezetre a hosszútávú űrutazás, így majd egy évig, egészen pontosan 340 napig élt egy űrállomáson. Most egyszerűen betartható, de nagyon hasznos tanácsokkal szolgált, amikkel elviselhetőbbé tehetjük a koronavírus miatt szükséges bezártságot. Scott jelenleg a NASA Nemzetközi Űrállomás működéséért felelős szervezet vezetője, így érdemes lehet megfogadni a tanácsait.

Az otthoni bezártság egy kihívás. Mikor közel egy évig a Nemzetközi Űrállomáson éltem megtapasztaltam, hogy nem könnyű. Mikor aludni mentem, mikor felkeltem tulajdonképpen munkában voltam. Egy űrállomáson való tartózkodás olyan, amiből abszolút nem tudsz kilépni. De tanultam is valamit, amit szeretnék megosztani – mivel sokaknak hasznos lehet most, hogy próbáljuk megállítani, legyőzni valahogy a koronavírust. Íme pár tipp az elzártsághoz egy olyan embertől, aki átélte már mindezt.Scott Kelly.

Készíts napirendet

Az űrállomáson az időbeosztásom – attól ahogy felkeltem, amíg le nem feküdtem – elég feszes volt. Néha egy űrséta nyolc órás is lehetett, néha viszont akár pár perces is…Ha felállítasz magadnak és a feladataidnak egy napirendet, sokkal könnyebbé teheted a saját és a családod munka-szabadidő egyensúlyát…

Tartsd a lépést magaddal

Ha napokig ott dolgozol, ahol élsz, és nem figyelsz oda rá, akkor a munkád egy idő után teljesen a fejedre nőhet és felemészthet…Szakíts időt a szórakozásra, kapcsolj ki néha; mi az űrben például összeültünk a csapattal és nasizgatva végignéztük a Game of Thrones-t…kétszer. És ne felejtsd el beépíteni az alvásidőt se…mivel a minőségi alvással tarthatjuk fel a kognitív képességeinket, a jó hangulatot, és a másokhoz való viszonyunkat is, és ezek sarkalatos pontjai egy űrutazásnak, vagy az otthoni karanténnak is.

Mozdulj ki

A számomra legjobban hiányolt dolog míg az űrben voltam, hogy nem mehettem ki a természetbe. Miután hónapokig voltam egy kicsi helyre bezárva, kiéheztem a zöld színre, a föld illatára, vagy a napsütésre. A növényekkel való kísérletek mindennél fontosabbak lettek számomra, a kollégáim viszont különböző hangokat hallgattak, mint például madarak csicsergése és repülése, vagy a szúnyogok zümmögését, és ezt újra és újra. Persze kimenni az űrbe sétálgatni eléggé veszélyes, és legalább egy napos tervezést is igényel, így igencsak tudom értékelni a mostani helyzetet, mikor űrruha nélkül bármikor kimehetek. Kutatások is bizonyítják, hogy a természetben, friss levegőn töltött idő segít fenntartani a mentális és fizikai egészségünket…így javallott legalább egyszer kimozdulni naponta, de nagyon fontos, hogy tartsd a legalább egy méteres távolságot másoktól! (Ha erre nincs lehetőség, akkor az is segíthet, ha elkezdesz gondozni egy növényt – a szerk.)

Keress egy hobbit

Ha egy kis helyre vagy bezárva, találnod kell valamit, ami kiszakít a megszokottból, vagy legalább kevésbé kapcsolódik hozzájuk. Sokan például meglepődtek azon, hogy könyveket vittem magammal az űrbe, pedig egészen üdítőleg hatott valami amit fizikálisan is lapozhatok, nem pedig egy újabb fül a képernyőn, és ez felbecsülhetetlen. Sok dologba belekezdhetsz, foglalkozhatsz zenével, készíthetsz is valamit, vagy beleáshatod magad a művészetekbe is.

Vezess naplót

A NASA évtizedek óta vizsgálja az emberi bezártságot, és egészen meglepő eredmények születtek a napló jótékony hatásáról. A közel egy évig tartó munkám során szinte minden nap szakítottam időt arra, hogy leírjam a mindennapi tapasztalataimat. Ha könyvszerűen leírod mik történtek veled aznap (ami a körülményeket tekintve elég repetitív lesz)…egy új nézőpontba helyezi a történteket, amiket később újraolvasva igen tanulságos is lesz.

Kommunikálj másokkal

A Nemzetközi Űrállomás vezetőjeként az összes rajtam álló felelősség mellett is mindig szakítottam időt arra, hogy videohívás segítségével beszélhessek a barátaimmal és a családommal. A tudósok nem csak a mentális és a fizikai kondíciónkban tapasztaltak változást, ugyanis kiderült, hogy a bezártság, az elszeparáltság hatással van az immunrendszerre is. A technológia ma már sokkal könnyebben lehetővé teszi a mindennapos kommunikációt másokkal, és ez meglepő lehet, de segíthet legyőzni a vírust.

Hallgass a szakemberekre

Az űrben való mindennapok során megtanultam, hogy megbízzak és meghalljam azoknak az embereknek a tanácsait, akik bizony sokkal jobban tudnak bizonyos dolgokat, mint én, legyen az bármi, mivel ezek azok a dolgok, amik életben tartanak engem. Különösen fontos ez ezekben az embert próbáló időkben, de meg kell tanulnunk megfogadni a tudósok és az orvosok tanácsait. A szociális média és a szegényes forrásokból dolgozó média eléggé félrevezető lehet, ami akár a vírus terjedését is segítheti. Ezért nagyon fontos a megfelelő helyről való tájékozódás, erre a legtökéletesebb a WHO hivatalos oldala lehet.

Segítsük egymást

Az űrből nézve a földön nincsenek határok. A koronavírus-járvány megmutatta, hogy sokkal több a közös bennünk, mint ellentét. Elkerülhetetlen, hogy kapcsolódjunk, hogy segítsük egymást, hogy együtt oldhassuk meg ezeket a problémákat. Az egyik dolog, amit az űrből letekintve a Földre megtanultam, az a másokkal való együttérzés. Hiába érezzük tehetetlennek magunkat az otthonainkba bezárva, mindig tehetünk valamit – láttam embereket, hogy a gyerekeiknek olvasnak videohívással, láttam embereket online pénzt adományozni jótékony célokra, láttam embereket az idős szomszédaiknak segíteni…Láttam, hogy az emberek eddig teljesen elképzelhetetlen módokon fognak össze egy nagyobb cél érdekében, ezért hiszem, hogy végül képesek leszünk győzedelmeskedni, ha mind egy csapatként dolgozunk össze.

Forrás: New York Times

A járvány idején IS fokozottan figyeljetek egymásra és társaitokra, mossatok gyakran kezet, illetve csak a szükséges esetekben mozduljatok ki otthonról!

Ezt olvastad már?

Molnargabo mozgósítja az ország profi focistáit a koronavírus elleni küzdelemért!

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva