Egyéb

Óriási hiba a Youtube copyright rendszerében – A zenész videóit saját számai miatt tiltották le!


A legújabb copyright botrány élesen rámutat a szabályozás egyik legnagyobb problémájára.

Mikor a Youtube elindította az automatikus copyright rendszerét, rengeteg videós adott hangot nemtetszésének a program működésével és hatásosságával kapcsolatban. Azóta visszamenőlegesen is elképesztő mennyiségű videót tiltottak már le, esetleg korlátozta vagy szüntették be teljesen bizonyos videókból befolyt bevételeket, ami mondanom sem kell mennyire megnehezíti a tartalomgyártók munkáját amellett, hogy nem kevés etikai kérdést is felvet. Sokuk emiatt volt kénytelen otthagyni a platformot, vagy áttérni másfajta videók készítésére, de a problémák a rendszerrel és copyright felismerő algoritmussal azóta sem változtak, sőt!

A legújabb botrány főszereplője A DragonForce powermetal zenekar egyik alapítója és gitárosa, Herman Li, aki saját zenekarának régebbi számait játszotta videóiban, amiket az automata rendszer teljes egészében letiltott a Youtube-ról, mert azokat szerinte jogtalanul használta fel a zenész. A videók viszont azóta sem kerültek vissza, ami a szabályozás egyik legnagyobb problémájára mutatott rá.

A játékosoknak sem lehet ismeretlen a brit metál együttes, ugyanis zenéiket hallhattuk már a Guitar Hero 3-ban, a Guitar Hero: Smash Hits-ben, a Rock Band sorozatban és a Brütal Legend-ben is.

A tiltások feloldatlansága mögött a zenekar kiadója, a Universal Music állhat, akik valószínűleg nem járultak hozzá a rocker videós tevékenységeihez, mindezt úgy, hogy Li szerint nem kevés royaltivel tartoznak neki, amit minden felszólítás ellenére sem fizettek még ki neki.

“A videóimat letiltották, mert régi DragonForce számokat játszottam! El tudjátok ezt hinni? És mindezt a Universal Music miatt! Nincs időm azokkal az idiótákkal emailezgetni, akik még a jutalékomat sem fizették ki! Konkrétan tartoznak nekem, nem lettem kifizetve és nem is leszek! Ez kurvára kiakasztó egy zenésznek, és tudjátok mi a helyzet? Hogy egyáltalán nem érdekli őket, ha ügyvéddel fenyegetőzök. Annyit mondanak, hogy az ügyvéd is pénzbe fog neked kerülni, az per is pénzbe fog neked kerülni, szóval nem fizetünk ki.”

A Universal Musicnak nem ez az első ilyen húzása, 2007-ben például fizetett a Youtube-nak, hogy levegyenek egy éles kritikát egyik énekesükről, Akonról, de a mai napig elképesztő mennyiségű non-profit és instrumentális videót töröltetnek a videómegosztóról, amiben bármilyen hozzájuk tartozó számot használnak fel. Rengetegen jeleztek már a Youtube-nak, hogy érdemes lenne a tartalomgyártókkal és a jogbirtokosokkal együttesen kidolgozni egy új, mindenki számára elfogadható copyright rendszert, mert jelenlegi szabályozás kizárólag a jogok tulajdonosainak kedvez, méghozzá úgy, hogy sokszor csupán pár másodpercet használnak fel az anyagaikból a videósok. A Youtube és a Google ajtaja viszont zárva és nagyon úgy tűnik, hogy a későbbiekben is az óriáscégek érdekeivel egyező szabályozások maradnak érvényben. Ez már csak azért is lehet dühítő, mert a jelenlegi állapotokat tekintve a legnagyobb jogszabályi változásokat a zeneiparnak kellene eszközölnie…

Forrás: Dexerto

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva