Egyéb

A Twitter vs. Trump: az elnök újabb megosztó videóját törölték a közösségi oldalról!


Az amerikai elnök legújabb videóját az összes közösségi platform törölte - nem véletlenül.

A tengerentúlon egy ideje már áll a bál a közösségi médiák körül, ugyanis az amerikai elnök, Donald Trump az utóbbi időben az előzőeknél is több és vitásabb dolgokat kezdett el posztolni. A vélemény nyilvánítás szabadsága természetesen mindenkit megillet, az elnök csupán a gyűlöletkeltés és a rasszizmus határaival nincsen túlzottan tisztában, pedig mint a világ egyik vezető országának első embere ezekkel azért illene tisztában lennie.

Ezt elégelte meg előbb a Twitter és kezdett bele Trump jócskán határokon túli üzengetéseinek és propaganda posztjainak törlésébe, aminek hatására egy Twitter-Facebook-Trump közösségi médiás háború tört ki.

A Facebook, úgy Mark Zuckerberg az első törlési hullámban a szólásszabadságra hivatkozva még kiállt az elnök mellett, most viszont a rendszerszintű rasszizmus elleni tüntetésekre reflektáló, leginkább propaganda videónak hatható George Floyd megemlékező videót – az összes platformjukról, természetesen a Youtube-al és a Twitterrel egyetemben – ők is eltávolították.

A Reuters szerint a törlések mögött egyetlen ok áll, méghozzá a szerzői jogok megsértése. A videóban szereplő anyagok ugyanis jogvédettek, aminek felhasználásához semmifajta előzetes engedélyt nem kértek, ezért a DMCA (Digital Millennium Copyright Act) az összes létező felületről eltávolíttatta azt.

Trump természetesen nem hagyhatta szó nélkül, egy tweetjében pedig kizárólagos bűnbaknak a Twittert teszi meg, szerinte ugyanis semmi másról nincs szó, mint a baloldali Radikális Demokratáknak való kedvezésről, ami elmondása alapján – és egy amerikai törvényre hivatkozva – még illegális is.

A Twitter CEO-ja, Jack Dorsey válaszában világosan kifejtette, hogy ez mind hazugság, a törlések pedig nem illegálisak, lévén a jogvédelmi szerveknek tettek eleget azzal, hogy levették a videót (amit egyébként mindenhol jól látható helyeken fel is tüntetnek, a szerk.).

Tehát az összes másik közösségi médiás platformról is a DMCA miatt tűntek el Donald Trump megemlékező videói. Az amerikai elnök és a Twitter között viszont egy ideje már amúgy is nagy a feszültség, ugyanis más oldalaktól eltérően Dorsey eddig sem tolerálja a rasszista, gyűlöletkeltő, vagy félrevezető posztolást, aminek – több mint valószínű – a jövőben lesz még folytatása.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva