Fifa

Két magyar srác képviseli egész Európát a FISU első egyetemi FIFA 20 Világbajnokságán!


Magyar egyetemisták a FIFA 20 Egyetemi Világbajnokság legjobbjai között!

Az 1949-ben alapított svájci székhelyű Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség – röviden csak FISU (International University Sport Federation) – világszerte már több mint 25.000 egyetemet és felsőoktatási intézményt foglal magába, céljuk pedig a fiatal sportolók felkarolása és sportolói karrierjük támogatása. Mondhatni a világ összes, de inkább legtöbb sportjában érdekeltek, kezdve a ritmikus gimnasztikától a judon és a víváson át a futballig szinte mindenben, 2020 viszont egy óriási mérföldkő a szervezet régre visszanyúló történelmében.

Idén ugyanis először, az impozáns világsportokat tömörítő listájukba bekerült az eSport, aminek már meg is szervezték, sőt, meg is kezdték az első világbajnoki tornáját!

Messzire egyelőre nem mentek, így esett, hogy az egyetemek közötti első esport világbajnokságot a FIFA 20 köré szervezték, aminek selejtezőjébe a világ minden tájáról több ezer egyetemről érkeztek nevezések. Sőt, a társadalmi egyenlőség jegyében egy külön női ágat is indítottak (bár nem tiszta, hogy miért, esport lévén itt nincs különbség a nemek között, de ezt első VB lévén még nem róhatjuk fel nagyon), így a hölgyek is megmutathatják egyáltalán nem elhanyagolható tudásukat.

Kép
Kép: FISU – Twitter

Július első napjaiban játszották a 32 játékost felvonultató csoportmeccseket, amiből a legjobb 16 játékos közé egyedüli európai játékosként két magyar srác, Borkai Ádám – a Szent István Egyetem hallgatója – és Vári Henrik – az EDUTUS diákja – jutott tovább.

„Dél-afrikai ellenfelemmel a torna előtt játszottunk egy barátságos mérkőzést, így tudtam mire számíthatok. A vezető gól gyors megszerzése után végig sikerült irányítanom a meccset, ezért úgy gondolom megérdemelt volt a győzelem. Először a perui Olayaval fogok megmérkőzni a legjobb 16 között, aki nagyon ügyes játékos, kiegyenlített mérkőzésre számítok.” – nyilatkozta Borkai a Mozdulj rá portálnak, aki elképesztő teljesítménnyel, veretlenül végzett csoportjának élén.

Henrik hasonlóan pazar játékkal, két győzelem és egyetlen, a csoportelsőtől elszenvedett vereség után másodikként jutott a világ legjobb 16 egyetemi játékosa közé.

„Nagyon örültem a továbbjutásnak, hiszen ez volt a fő cél, ezután már minden mérkőzés ajándék. Főleg, hogy honfitársam is a legjobb 16 között van. Ennek örömére tegnap játszottunk is egy gyakorló meccset egymás ellen. Az uruguayi ellenfelem ellen pedig felkészülten érkezem majd, próbáltam megismerni a játékstílusát.” – nyilatkozta szerényen Henrik.

Kép: Mozdulj rá!

A továbbjutás még nagyobb nyomás alá helyezi a fiúkat, ugyanis a világ legjobb 16-ja között egyedüli európaiként szerepelnek, így nem csak hazánkat, hanem az egész öreg kontinenst a két magyar képviseli. 

És bizony nem lesz könnyű dolguk; az egyenes kieséses szakaszban Borkai a perui Olaya ellen kell bizonyítania, aki másodikként jutott tovább a H csoportból, egyáltalán nem lesz könnyű ellenfél. Henrik az uruguayi Guerra-val néz majd farkasszemet, aki a magyar játékoshoz hasonlóan két győztes – egy vesztes mérkőzéssel, de csoportja elsője lett. A legjobb 16 mérkőzéseit két napon játsszák majd, az elsőt július 9-én, a másodikat pedig július 13-án, ezután naponta jelentkeznek a következő fordulók, a negyeddöntő 14-én, az elődöntő 15-én, a döntő végül 16-án kerül majd megrendezésre.

Ádámnak és Henriknek a FISU hivatalos csatornáin keresztül – Twitchen és Youtube-on – szurkolhattok mind a két napon! 

Hajrá fiúk, sok sikert!

Ha nem akarsz lemaradni egyetlen FIFA hírről sem, akkor csatlakozz csoportunkhoz Facebookon:

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva