BoardGame

Ezek a legjobb társasok most a magyar zsenik szerint


Kihirdette a magyar zseniegyesület, a Mensa Hungariqa rendes éves társasjátékdíjának jelöltjeit.

Kihirdette a magyar zseniegyesület, a Mensa Hungariqa rendes éves társasjátékdíjának jelöltjeit. A választásokat több hónapos zsűrizés (tesztelés és értékelés) előzte meg; a jelölteknek ezeknek az alapfeltételeknek kellett megfelelniük: az elmúlt egy évben jelentek meg magyarul kiskereskedelmi forgalomban, illetve – és ezt nem annyira értjük – a kiadójuknak hozzá kellett járulniuk a részvételhez.

Nos, várjuk azon kiadók jelentkezését, akik nem engedték ide a játékukat! Azt tippeljük egyébként, hogy a Delta Vision ilyen, mivel annak ellenére, hogy elég komoly címeket hoztak az elmúlt egy évben (elég csak a világszerte, de itthon is simán taroló Fesztávra gondolni), egy jelöltjük sincs a listán. További érdekesség (ám sokkal érthetőbb a kiadói engedélyezésnél mint kritériumnál), hogy a négy kategóriában nem azonos a jelöltek száma, és van olyan játék, ami két kategória jelöltjei közé is bekerült.

Családi kategória 5 jelölttel:
Eldorádó legendáját a Reflexshop hozta Magyarországra idén, és nem meglepő a jelölése, tekintve, hogy az egyik legnagyobb világsztárszerző, Rainer Knizia művéről van szó.
– A Grund az A-Games Board Game 12 egynapos társasjátékfejlesztő-versenyén tűnt föl, majd jelent meg; kiadásáról mi is írtunk szilveszter előtt.
Akárcsak Harry Potter: Roxforti csatáéról, és kaptunk is belőle egy példányt a kiadó Reflexshop jóvoltából; jelölésén meglepődtünk, nekünk egyáltalán nem tetszett.
– A Korinthosz (melynek címét a magyar zsenik egyesülete nem tudta helyesen, th-val leírni a jelölteket bejelentő Facebook-posztban) szintén reflexshopos játék, ókori görög kulisszák között játszódó piacozás.
– A Zombie Kidz: Evolúcióról is írtunk a hazai megjelenésekor, amit – talán mondanunk sem kell – a Reflexshopnak köszönhetünk.

Haladó kategória 3 jelölttel:
– Az ugyancsak reflexshopos A nyugati királyság lovagjai elég komoly helyet vívott ki magának a stratégiai placcon, így egyáltalán nem meglepő, hogy ezen a listán is látjuk.
– A Res Arcana – A hatalom alkímiája Gémklub kiadás, tematikája nagyjából a leggyakoribb mostanság, vagyis fantasy.
– A Rune Stones (Piatnik) ide, a Haladó kategóriába kerülését kissé túlzásnak érezzük, ahhoz talán túl könnyed.

Logikai kategória 3 jelölttel:
– A Csillagvadászok (Gémklub) egy gyerekjáték, amit már hétéves kortól ajánlanak, vagyis valószínűleg simán tudják játszani akár ötévesek is.
– A Lasert is megírtuk annak idején, mikor megjelent, és ez is az A-Games Board Game 12 versenyén tűnt föl; neve sajnos csalóka, nem sok köze van a hitech-dolgokhoz vagy éppen a tudományhoz, inkább egy cicás cukiskodás.
– A Sherlock sorozat az egyetlen az összes kategória jelöltjei közül, ahol nem egy játék a jelölt, hanem egy egész sorozat – a Reflexshoptól.

Magyar fejlesztésű játékok 3 jelölttel:
A kockahegyen is túl a Kékjáték műve, ami a magyar népmesei környezetével együtt tudott sikeres Kickstarter-kampányt bonyolítani.
– A Grund ide is bekerült.
– A Spicyról, podcastsorozatunk egyik arcának (és szájának; Társasjátékpodcast – A játék nem játék), Győri Zoltánnak nemzetközi szinten is sikeres partikártyajátékáról pedig már sokszor írtunk, legutóbb akkor, mikor a világszinten talán legrangosabbnak mondható, német társasjátékdíj, a Spiel des Jahres jelöltjei közé is bekerült.

Eredményhirdetés és díjátadó szeptember 3-án. Addig pedig, ahogy írják, “hamarosan” indítanak egy tippjátékot is, melyen megnyerhető a 4 díjazott játék egy-egy példánya.

 

Társasjátékpodcast – A játék nem játék sorozatunk augusztusban nyári szüneten van, itt vannak az első négy adás legfontosabb dumái:

Játék közben megmutatkozik az ember személyisége, elfeledkezik a falról, amit maga köré épített

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva