BoardGame

Csinálj gyereket, írj egy könyvet, ültess egy fát, és nem éltél hiába


Legalábbis a mondás szerint. Játékbemutató és nyereményjáték a Vagabund Kiadó gyönyörűségével együtt szemétkedős kártyajátékáról, az Arborétumról.

Az Arborétumot ketten, hárman vagy négyen lehet játszani, és alapvetően kártyajáték. Egy arborétum vezetőjét játsszuk el benne, a győztes pedig elnyeri a természet legnagyobb rajongója címet. A lapjainkat úgy kell leraknunk, hogy a végén a miénk legyen a legszebb kert – írja a Tarsasjatekok.com a Vagabund Kiadó Arborétumáról.

Az előkészületek, a setup minimális időt igényel, játékosszámtól függően összekeverjük hat/nyolc/tíz fafajta kártyáit, osztunk mindenkinek hetet, a maradék a húzópaklit. A keverés előtt kiválaszthatjuk, hogy milyen fajokkal játszanánk.

Mindenkinek ugyanolyan köre van: húz két lapot, egyet lerak az arborétumába, egyet meg eldob a dobópaklijába. Kártyahúzáskor mindig dönthetünk, hogy a húzópakliból vagy egy bármelyik dobópakliból húznánk-e. Amikor viszont lerakunk, tehát a kertünket bővítjük, már csak lerakott egy kártya mellé, alá vagy fölé pakolhatunk.

Egy menet addig tart, míg el nem fogy a húzópakli. Aki ekkor van, még végrehajthatja a körét, majd jön a pontszámítás. Fajtánként kell megnézni, ki szerezte meg a pontszerzés jogát a kezében tartott lapokkal. Akinek a legnagyobb összegben vannak a kezében az adott fafajtából zsugák, az pontozhatja le az ahhoz tartozó legértékesebb útvonalat a kertjében. Az útvonalak kezdő- és véglapjának megegyező fajtájúnak kell lenniük, illetve az “élszomszédos” lapokra lépkedhetünk szám szerint növekvő sorrendben. Az nyer, aki így a legtöbb pontot gyűjti.

A pontozás nem alapjog, a kézben maradt lapok alapján dől el, ki nyeri el adott fafajta pontozásának lehetőségét. Így nemcsak a saját útvonalainkból csinálhatunk pontot, másokét is lenullázhatjuk, ha nem engedjük pontozni azokat. A visszhangok alapján viszonylag sokan vannak, akiknek ez nem tetszik, mert nem érzik összhangban a játék szépségét ezzel a konfrontációval.

Az Arborétum egy egyszerű, mégis komoly mélységű, taktikai szkilleket (ami miatt kevésbé pörgős a játék) igénylő kártyajáték, melyben azért ott van egy jó adag szerencsefaktor is, ami miatt nem igazán lehetséges nyerő stratégiát kialakítani.

Játssz a Tarsasjatekok.com kvízjátékán, és nyerd meg az Arborétumot!

 

 

Társasjátékpodcast – A játék nem játék sorozatunk augusztusban nyári szüneten van, itt vannak az első négy adás legfontosabb dumái:

Játék közben megmutatkozik az ember személyisége, elfeledkezik a falról, amit maga köré épített

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva