Gaming

Az Epic tette óriási veszélyt jelent az Apple-re! | Kikerültek a cégek hivatalos üzenetváltásai!


Kikerült a két cég balhé előtti üzenetváltása, ami pár kérdéses dologra is rávilágít!

Sok fordulót élt már meg a több mint egy hete tartó konfliktus az Epic Games és a legnagyobb techvállalatok, a Google, de legfőképp az Apple között. A dolog olyan óriásira duzzadt, hogy az egész piacra hatással lehet, azt viszont egyelőre nem látni még, hogy ennek hatására jó, vagy a rossz oldalára változnak majd a dolgok. Azt viszont egészen biztosan kijelenthetjük, hogy sem az Epic, sem az Apple nem számíthat boldog végkifejletre.

Bekeményít az Apple: eltüntetheti az összes Unreal Engine-es játékot az App Store-ból!

Tovább árnyalja a képet a nemrégiben napvilágra került belső levelezések a két cég között, amiből egyértelműen kiderül, hogy az Epic kvázi előre figyelmeztette az Apple-t a partizánakciójukról.

A játékkiadó vezetője, Tim Sweeney leveleiben arról próbálja meggyőzni az Apple vezetőségét, hogy azok lazítsanak az iOS-re fejlesztőket sújtó szabályaikon, és ne csapjanak le 30%-ot a bevételeikből, illetve gondolják át az App Store struktúráját, hogy ez továbbra is biztonságosan történhessen. Érvelésének legerősebb pontja az, mikor kitér arra, hogy amennyiben az almás cég kicsit is engedne a szigorúságából a felhasználóknak kevesebbet kellene fizetniük a tartalmakért, és a bevételből is több juthatna a fejlesztőkhöz. 

A Fortnite-os cég minderre remek alternatívát is állított, méghozzá az App Store-on kívüli Epic Store-t. Az Apple mint tudjuk erről hallani sem akart, ezért Sweeney utolsó levelét már azzal zárta, hogy amennyiben az Apple nem hajlandó változtatni az üzletpolitikáján, akkor addig harcolnak – kreatív, technikai, üzleti és jogi – frontokon a vállalat ellen, míg el nem érik a követelésük tárgyát, ami nem más, mint megállítani az iOS-re fejlesztők kizsákmányolását.

Természetesen nem minden fekete és fehér, így az Apple válasza hasonlóképp bonyolítja tovább az amúgy sem egyszerű helyzetet. 

Érkezik a #FreeFortnite Cup: “ingyen” skinnel, sapkával és gamer hardverekkel erősít az Epic Games!

Az almások álláspontja tulajdonképp pontosan az, amit nem csak a üzenetváltások során, hanem a nyilvánosság előtt is többször hangoztattak. Megértik az Epic Games üzleti érdekeit, miért szeretnék a készülékeiken tudni a saját boltjukat, az Apple viszont az App Store indulása – tehát 2008 – óta zárt, de biztonságos rendszerben dolgozik, ugyanis emiatt tudják garantálni a felhasználóik biztonságát. Hogy ezt fenn is tudják tartani, az Apple különböző eszközöket és egyedi technológiákat fejlesztett ki, amit minden iOS-re fejlesztő számára teljesen ingyenesen hozzáférhetővé tettek, de ez nem azt jelenti, hogy a platform fenntartása ne járna komoly költségekkel, amiket az elkészült applikációkból befolyt bevétel 30%-ával tudnak fedezni.

Külön kiemelték, hogy az Epic Games csak a Fortnite-tal keresett 1,8 milliárd dollárt 2019-ben, ezzel szemben az Apple “csak” 245 millió dollárt számolt fel az összes Epic-es applikációért, ami az App Store-ban található.

Az Apple által lefektetett szabályok mindenki számára ismeretesek, és az App Store-ba való felkerüléshez elengedhetetlen ennek elfogadása. Az Epic és az összes készítő ennek tudatában jelentette meg a termékeit a készülékeken, és az Apple is pontosan erre építette fel az egész arculatát, ezért döntenek emberek milliói a termékeik mellett. Azzal, hogy a kiadó semmibe vette és kikerülte ezeket a szabályokat, nem csak a felhasználók biztonságát tette kockára, de az Apple által évtizedek alatt felépített üzletpolitikáját és rendszerét is veszélybe sodorta.

Az Apple a válaszát azzal zárta, hogy mindezzel az Epic alaposan tisztában van, ugyanis – ahogyan minden fejlesztő ők is – megkaptak minden tájékoztatást a rendszer működéséről és biztonságáról, miután ők is elfogadták a több tíz éve lefektetett szabályokat. Az Epic ezután már csak annyit válaszolt, hogy ha tetszik, ha nem, hamarosan meg fogják kerülni a rendszert, és ha az Apple-nek bármi kifogása van ez ellen, akkor több évig is elhúzódó bírósági ügyet csinálnak belőle. 

A dolog margójára még annyit tennék, hogy az Epic nem túl jó kilátásokkal vág neki a bíróságnak. Ugyanis a Google-el szembeni versenyhivatali eljárás annyiban különbözik az almásak ügyétől, hogy a Google nem a saját eszközein törekedett a monopolhelyzet kialakítására, ezzel szemben az Apple kizárólag a saját termékein, a saját platformján alakította ezt ki, ahova tulajdonképp csak beengedi a külsős (vendég) fejlesztéseket. Az Epic tehát elhúzhatja a saját maga által bíróság elé citált ügyet, rendezhet Apple ellen kampányoló versenyeket és fenyegetheti őket bármivel, a Fortnite kiadója kezében semmi terhelő nincs, úgy pedig esélye sincs arra, hogy bármit is nyerjen ezzel.

Viszont az Epic Games sem a hülyék gittegylete, a kérdés tehát adott: mindezzel mi céljuk? Nos, ez már egy másik téma…

A kiszivárgott e-maileket ide kattintva tudjátok elolvasni! (Borítókép: The Verge)

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva