Egyéb

Az Apple megtiltotta a Facebook-nak, hogy kitálaljon a 30%-ról a felhasználóinak!


Egyre csúnyább dolgok derülnek ki az Apple üzletpolitikájáról...

Jelenleg minden az Apple és az Epic Games körül forog, tech és gémer szférában legalábbis biztosan, ugyanis miután a játékkiadó megszegte az almások szabályzatát még jól be is perelte őket cserébe, sőt, a zömében fiatalok millióiból álló játékosközösségét is mozgósította különböző Apple-t lejárató eseményekkel. Az ügyben való eljárás még csak épphogy elkezdődött, a helyzetet meglovagolván egyre másra hozakodnak elő a tech és szoftveróriások az őket érintő kényes témákkal, amiktől bizony az Apple sokak szemében az elpusztítandó gonosszá válik.

Persze a legtöbb konszolidálónak üzleti érdeke kiállni az Epic ügye mellett, szó sincs a kisebbek mellett való tüntetésről, így lehet, hogy miután az Apple visszadobta a Microsoft Game Pass appját, a redmondiak abban a pillanatban hangot emeltek az almás monopólium ellen. Nagyjából hasonlókról lehet szó a Facebook kényes ügyében, ugyanis nekik is hasonló okok miatt kellett korlátozott funkciókkal kiadni iOS-re a Facebook Gaming-et, ezért gondolhatták, hogy most lehet a megfelelő idő kiteregetni a szennyest, és bemondták az ‘all in-t’.

A közösségi óriás nemrég indította el legújabb funkcióját, ami lehetővé teszi az influencerek, videósok, de tulajdonképpen bárki számára, hogy fizetős online eseményeket tartsanak. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy csak azok láthatják a videót, előadást, online streamet, stb., akik kifizetik a “belépőt” rá. Ezt az újdonságot kifejezetten a pandémia miatt fejlesztették ki, ezzel is egy új pénzkereseti lehetőséget teremtve a kisebb-nagyobb vállalkozások és az egyéb kreatívok számára.

Igen ám, csakhogy a Facebook azt állítja, hogy az Apple megtiltotta számukra, hogy a legújabb funkciójuk bevételeit, jegyeladásait transzparensé tegyék a felhasználóik számára, így titkolva el előlük, hogy még abból is lecsípi a 30%-os sarcot – ezzel tulajdonképp az ő munkájukból nyerészkedve megkárosítják őket. 

Facebook
Kép: Engadget

Hozzátették, hogy próbálták meggyőzni az Apple-t arról, hogy legalább ebben az esetben engedjék el az “adóztatást”, ugyanis a felhasználóknak igenis sokat számít az a 30%, de az Apple hajthatatlan volt, kiadta a parancsot.

“Most soha vissza nem térő lehetőségünk van megmutatni az embereknek, hogy mégis hova vándorol a pénzük. Sajnos az Apple megtiltotta, hogy láthatóvá tegyük a pénzmozgásokat, hogy eltitkolják a 30%-os sarcukat, de dolgozunk azon a megoldáson, hogy minden ilyen információt láthassatok az alkalmazáson belül.” – áll a Facebook hivatalos közleményében.

A dolog érdekessége, hogy a Google szintén 30%-ot számol fel az alkalmazáson belüli vásárlások után, viszont ők ugyanezért a funkcióért nem számolnak fel semmit, így Androidról a teljes bevétel a jogos helyére, az alkotókhoz kerül. Jobb esetben, ugyanis a csavar ott van a dologban, hogy a Facebook ezen a platformon sem tünteti fel, hogy éri-e a felhasználókat levonás, avagy sem. Mindenesetre igen rossz fényt vet az Apple-re a dolog, mivel ők mindent a biztonsággal és a fenntarthatósággal magyaráznak, ennek a dolognak viszont vajmi köze van bármelyikhez is, és bárhonnan is vizsgáljuk, semmiféle biztonsági kockázatot nem jelentene a pénzforgalom visszakövethetősége.

Az Apple hivatalosan nem kommentálta az ügyet, de az biztos, hogy bármit is mondana, népszerűbb aligha lesz már tőle.

Ha érdekel a téma, akkor ajánljuk figyelmedbe legfrissebb kibeszélőnket, amit vágatlan változatában podcast formájában is meghallgathatsz Spotify-on és egyéb podcast alkalmazásokban:

(Forrás: Engadget, Reuters)

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva