Egyéb

Ennyi volt az Epic-nek?! | Újabb szabályszegés miatt mindenük eltűnt App Store-ból!


Egyre kisebb az esély arra, hogy valaha rendeződjön a viszony a két fél között!

A héten megkezdődtek a tárgyalások az Epic Games és az Apple perében, ahol legelsők között a bíró arról hozott egy ideiglenes döntést, miszerint a Fortnite továbbra is bannolva marad az App Store-ból, viszont az Unreal Engine-t az Apple semmilyen formában nem tilthatja ki onnan, míg az ügy véget nem ér.

Korábban ugyanis az Apple megfenyegette a kiadót, hogy annak motorjával készült applikációkat és egyéb fejlesztésű játékokat szintén eltünteti a boltjából, függetlenül attól, hogy abban milyen szinten érintett az Epic. Ezzel nem csak az UE-t használó, egyébként az Epictől teljesen független fejlesztőknek okoznának beláthatatlan károkat, hanem az egész szférának is.

Igen ám, viszont az Apple egy korábbi ígéretéről közben megfeledkeztek, ami értelmében az Epic Games minden fejlesztői szoftvertől és dev kit-től teljesen elesik, ami nem csak a Fortnite-ot, hanem a játékkiadó összes App Store-ban fellelhető címét is érinti. Az Epic ugyancsak megfeledkezett arról a bírói intésről is, ami egyértelműen kimondta, hogy az ügy zárultáig kötelesek betartani az Apple szabályzatát, amit most a Fortnite-hoz érkező legújabb frissítésekkel ismételten megszegtek. Ennek értelmében pedig az Apple is megkezdte az intézkedéseit, így esett, hogy az Epic Games profilját és annak teljes portfólióját hiánytalanul eltüntették az App Store kínálatából.

“Rendkívül csalódottak vagyunk amiért fel kellett függesztenünk az Epic Games profilját az App Store-ból. A bíróság egyértelműen kimondta, hogy míg a bírósági per tart, addig tartsák be azokat a szabályokat, amiket a saját maguk generálta helyzetig előtte mindig betartott. Az Epic ezt ismét megtagadta, és helyette a további Fortnite frissítésekkel folytatta szabályszegő tevékenységét az App Store-ban. Ez egyáltalán nem fair a többi fejlesztővel és a felhasználókkal szemben sem, akiket ezáltal a saját harcuk középpontjába állítanak. Nagyon reméljük, hogy a jövőben egyszer újra együtt dolgozhatunk, de ez jelenleg egyáltalán nem lehetséges.” – áll az Apple hivatalos nyilatkozatában.

Ez tulajdonképp úgy történhetett, hogy hiába a Fortnite eltűnése a Store-ból, akik készülékén ott csücsül a játék, azok az új szezon kezdetéig minden frissítést megkaphatnának. Ezzel annyi volt a probléma, hogy hiába mondta ki a bíróság, hogy legalább míg le nem záródik az ügy ne szegjenek több szabályt, az Epic a frissítései továbbra is tartalmazták a saját olcsósított fizetési módját mint opció, és többszöri figyelmeztetés ellenére sem volt hajlandó eltüntetni azt. Az Apple kiemelte, hogy akiknek továbbra is fel van telepítve a Fortnite, vagy bármilyen másik Epic fémjelezte app, azok továbbra is tudják használni őket, de további frissítésekre ne számítsanak.

Erre természetesen maga az Epic vezére, Tim Sweeney is válaszolt, aki azt állítja, hogy az Apple nyilatkozata több helyen is sántít. Szerinte ugyanis az almások nem azért függesztették fel őket mert “kellett”, hanem mert ők ezt akarták. Emellett azt is elárulta, hogy összesen 3 frissítésről van szó, ebből 2 általános hibajavítás, míg a harmadik a Season 4 volt, amihez egy üzenetet is csatoltak.


Az üzenetben az Epic Games tulajdonképpen bevallja, hogy nem vették ki a játékból az Apple pay-t kikerülő közvetlen Epic-es fizetési módot, és remélik, hogy az Apple meggondolja magát a Fortnite ügyében, és hamarosan visszakerülhet majd az App Store-ba. Ez szinte biztosan nem fog javítani a kialakult helyzeten, amit még a bíróság szerint is az Epic Games provokált ki. A tárgyalások viszont tovább zajlanak, és egyelőre nem tudni meddig húzódhatnak el, az Epic-nek viszont nincsenek jó esélyei.

Az indulatok felpiszkálása az Epic részéről természetesen itt nem áll meg, Tim nem sokkal korábban az iOS játékosok figyelmébe ajánlott egy másik Unreal Engine-es battle royale-t, méghozzá a PUBG Mobile-t, amit nem mellesleg szintén az a Tencent készített, aminek 48%-os tulajdonjoga van az Epic Games-ben.

Ha érdekel a téma, akkor ajánljuk figyelmedbe a NextLevel kibeszélőjét, ahol megpróbáljuk alaposan kibeszélni az esetet:

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva