Egyéb

Feltörték a Tesla teljes állományát, amit így távolról is irányíthattak volna!


Nem kell megijedni, a hacker szerencsére a jó oldalon áll!

Pár évvel ezelőtt, 2017-ben egy hacker egy biztonsági rést kihasználva sikeresen bejutott a Tesla szervereibe, amiről nem sokkal később maga a nagy Tesla vezér, Elon Musk egy Rhode Island-i színpadon viccelődve beszélt, akkor viszont konkrétumok nélkül senki sem tudhatta, hogy mi állhat a mondatai mögött. Most viszont az Elecktreknek hála megtudhattuk a nagy Tesla-hack részleteit, ami akár egy Black Mirror epizód alapjai is lehetne.

Jason Hughes, akit a Tesla amerikai fórumozói csak WK057-ként is ismerhetnek, tagja volt egy belsős tesztelőkből álló körnek, akiknek az volt a feladatuk, hogy törjék fel a Tesla autóikat, hogy a talált biztonsági réseket a fejlesztők a szoftver frissítések publikussá válása előtt még ki tudjanak javítani. (Őket nevezzük ugye whitehat heckereknek, a tevékenységet pedig etikus hackelésnek.) Igen ám, viszont Jason egy olyan funkcióban talált hibát, amire akkor senki sem gondolt volna, ellenben viszont az egész cég bele is bukhatott volna.

2,136 Supercharger Photos - Free & Royalty-Free Stock Photos from Dreamstime

A Tesla ugyanis akkor kezdett el több információt szolgálni a kihelyezett töltőállomásairól, amivel a sofőrök azt is láthatják, hogy melyik állomás foglalt vagy szabad. Jason ekkor úgy döntött kicsit ránéz a funkcióra, hátha talál ebben is valamit, végül pedig sikeresen hozzáférést nyert a világ összes töltőjéhez, úgy pedig az azokban tárolt adatokhoz. Igen ám, viszont ennek mentén olyan mélyre tudott ásni, hogy tulajdonképpen a világ összes Teslájához és azoknak akár rejtett funkcióihoz is hozzáfért.

Ez azt jelenti, hogy Jason bármelyik autót akarata szerint irányíthatta volna, a járműben ülő sofőr személyétől teljesen függetlenül, elvéve tőle a jármű feletti kontrollt. A hacker ezt saját Tesláján tesztelte le, és miután működött a dolog azonnal jelezte a hibát a biztonsági szakembereknek. 

Ezt természetesen gyorsan javították, ezzel Jason megmentette a Teslát, amiről Musk pár hónappal az eset után így nyilatkozott a fentebb említett színpadon:

…”Ha valaki teszem azt, azt mondaná, hogy fel tudja törni a Tesla önvezető autóit – tudjátok csak úgy poénból – akkor az azt jelentené, hogy az USA-ból bármelyik autót ide, Rhode Island-re tudná küldeni. Na az a Tesla végét és sok-sok mérges embert jelentene Rhode Island-on.” – mondta.

Nem csak üres dobálózás volt hát, valóban feltörték akkor a Teslát. Akkoriban, ahogyan a szoftveres biztonságért felelős vezető, Aaron Sigel is rámutatott, valójában önmagában nem tudott volna túl nagy távolságokat megtenni egy Tesla, ugyanis az önvezető mód nem volt még olyan komplex mint most. Egy Jason-nel való közös telefonbeszélgetésük során viszont az etikus hekker azzal viccelődött, hogy csak mondja meg a hozzá legközelebb eső Tesla VIN számát (egyedi azonosító), és bebizonyítja neki, hogy az otthonáig tudja irányítani – ezzel is utalva, hogy munkája simán megérne egy vadi új autót is akár.

Nos, Jasont nemcsak egy új Teslával, de az akkori bug jelentésért járó 5.000 dollár tízszeresével, 50.000 dollárral jutalmazták, ami nagyjából 15.000.000 forintnak felelne meg. Ezt persze meg is érdemelte, ugyanis ha nem találta volna meg a hibát, egy rosszindulatú behatolás nem csak a Teslának, hanem az egész iparágnak okozott volna beláthatatlan károkat.

 

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva