Gaming

Ezért jött lázba rengeteg játékos az NVIDIA frissen bejelentett videókártyáitól!


Kicsit rendet rakunk a fejekben, mielőtt elvesznétek a részletekben.

Pár nappal ezelőtt érintőlegesen már meséltünk nektek arról, hogy az NVIDIA végre bejelentette az Ampere architektúrára épülő videókártyáit, amik sokkal elérhetőbbé teszik a 4K gaminget és extrém esetekben a 8K-s felbontásban való játékot is. Most viszont részletesen összefoglaljuk, hogy mik azok a dolgok, amiket ezekről a GPU-król mindenképp tudnod kell és hogy egyáltalán miért kapta fel rá a fejét világszerte annyira sok gamer.

A legtöbb magyarországi játékos számára a legérdekesebb NVIDIA kártya kétségkívül az októberben debütáló GeForce RTX 3070 lesz, ugyanis a gyártó elmondása alapján 35%-kal jobb teljesítményre lesz képes, mint a jelenleg 400-450 ezer forintos árkategóriában mozgó RTX 2080 Ti, viszont csupán 500 dolláros/eurós áron fogják kínálni. A 8 gigabájtos G6 memóriával felszerelt kártya itthon a legfrissebb információk szerint 190 ezer forint körül fog indulni, ami már a 4K-s játékra egy lényegesen jobb alternatíva lehet a korábbiaknál.

Fontos még megjegyezni, hogy az RTX 2070-hez képest így 60%-kal nagyobb teljesítményű kártyát fogunk a vadiúj 3070-el kapni, pedig árban mindkettőt ugyanannyiért kínálják. Az NVIDIA októberben érkező kártyája egyébként már most alaposan felforgatta a piacot, aminek hála az eBay tele van olyan játékosokkal, akik felrakták a 2080-as videókártyáikat, hogy még a megjelenés előtt szabadulhassanak tőle.

Nem szabad azonban megfeledkezni a két másik, frissen bejelentett kártyáról sem, hiszen ezek már tényleg a top kategóriát fogják képviselni. A Magyarországon előreláthatólag 260 ezer forint körül kínált RTX 3080 már 10GB G6X memóriával és 30 shader-, 58 RT- és 238 Tensor-TFLOPS teljesíménnyel felvértezve ugyanis kétszer jobb lesz, mint a korábbi 2080, ráadásul nem is kell annyira sokat várni rá, hiszen ebben a hónapban fog megjelenni.

Ugyanúgy, ahogy az NVIDIA legdurvább videókártyája, az RTX 3090, ami ugyan már több mint félmillió forintba fog kerülni, de cserébe 8K felbontásban fogja hozni a stabil 60 fpst. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy másfélszer lesz erősebb, mint a korábban emlegetett RTX 2080 Ti, amihez nagyban hozzájárul a belepakolt 24 GB GDDR6X memória és a 36 shader-, 69 RT- és 285 Tensor-TFLOPS teljesítmény. Persze, mielőtt bárki beruházna az új kártyákra nem árt tudni, hogy hamarosan az NVIDIA legnagyobb versenytársának számító AMD is bejelenti legújabb videókártyáit, amik a legfrissebb pletykák szerint ár-érték arányban még ezeknél is jobbak lehetnek, úgyhogy azokat mindenképpen érdemes majd megvárni, mielőtt ennyire sok pénzt eltapsolna az ember.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva