Gaming

A GameStop újabb 100 üzletét zárja be – elérkezett a videojáték boltok hajnala!


Egy játékos generációra vagyunk csupán az utolsó üzlet bezárásától!

Videojátékok fizikai kópiáit árusító üzletek már sok-sok éve küzdenek a puszta életben maradásért. Az egyre inkább digitális formátumra való átállás, vagy a használt piacot fellendítő közösségi marketplace-ek miatt folyamatosan csökken az üzletek bevétele, sőt, sok már annak örül, ha egyáltalán annyi bevételt ki tud termelni magának, amennyivel a következő hónapban még kinyithat. Ebbe az amúgy sem egyszerű helyzetbe rondított bele a koronavírus-járvány, ami komolyan felgyorsította a folyamatokat.

A világ egyik legnagyobb videojátékbolt hálózata, a GameStop idén korábban már beszámolt bezárásokról, akkor mintegy 320 üzletet érintett volna, ez mostanra viszont a járványhelyzet miatt 400-450 üzletre nőtt. 

Az üzletlánc egyik vezetője, Jim Bell a szomorú bejelentéshez még hozzátette, hogy próbálják ugyan menteni, amit lehet, de nagyon úgy tűnik, hogy 2021-ben még ennél is több bezárással kell tervezniük. A GameStop természetesen még így is az egyik legnagyobb fizikális üzletlánc a kategóriájában, ami világszerte nagyjából 5100 boltot üzemeltet, 20-30.000 alkalmazottal.

Attól még egyelőre nem kell tartani, hogy teljesen eltűnnének a fizikális üzletek, mivel az eladásra szánt konzolok jelentős részét, illetve az előrendelt, új-használt lemezes, vagy limitált kiadásokat is innen szerzik be a játékosok. A konzolgyártók viszont egyre inkább tolódnak el a digitális értékesítés felé, a PlayStation 5 és az Xbox Series X|S már optikai meghajtó nélküli változatokkal is megjelenik, amik méghozzá olcsóbbak is lesznek. A Microsoftnak emellett ott van az egyre népszerűbbé váló Game Pass játékkölcsönző szolgáltatása, de a Sony sem szégyenkezhet a PS Now streaming előfizetése miatt.

Nem férhet hát kétség ahhoz, hogy a fizikális üzletek napjai hajnalába léptek, a kérdés csupán az, hogy mikor oltja le az utolsó a lámpát.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva