Gaming

A bitang olcsó 4K 60FPS – jön az Amazon játék-streamingje, a Luna!


Az Amazon is beszáll a videojáték-streaming bizniszbe!

Bizony egyre többen látják a videojátékok lehetséges jövőjét a streaming megoldásokban, aminek a lényege – ha valaki nem tudna mi is az -, hogy az adott játék nem a saját hardveren fut, hanem egy távoli gépen, és mi annak a képét látjuk viszont a saját monitorunkon, tévénken. Ehhez természetesen elengedhetetlen egy szélessávú és stabil internetkapcsolat, na meg persze egy jó streaming szolgáltató, amiből mint mondtam, egyre csak több van.

Ebbe a kezdődő videojáték-streaming harcba csatlakozik be most az Amazon a saját megoldásával, a Luna-val, ami az ígéretek szerint nem csak olcsó lesz, de egészen kiváló minőségben fogja közvetíteni a távoli játékot a készülékeinkre.

A végén a többesszám különösképp indokolt, ugyanis a Luna nem csak PC-re és mobilra érkezik (előbb csak iPhone-ra, később Androidra is), hanem az arra megfelelő TV készülékekre is, ahol csupán az applikációba lépve azonnal fogunk tudni játszani a játékainkkal – közvetlenül a felhőből.

A korai játék-streaming javarészt az akkor arra nem megfelelő internetkapcsolat miatt vérzett el, ami miatt nem volt megfelelő minőségű a fogadó oldali kép, a latency – a kontroller késleltetése – pedig sokszor még annál is rosszabbul teljesített. A 4G, de legfőképp az 5G elterjedésével viszont ezek a problémák megoldódni látszanak, így ígérheti az Amazon bizonyos játékok esetében a 4K-s felbontást és a stabil 60 FPS képfrissítést. Ami pedig a késleltetést illeti, a szolgáltatás egy egyedi technológián alapuló kontrollert is kap, ami nem a saját készülékeinkhez kell majd párosítanunk, hanem az is a felhőn keresztül a távoli géphez csatlakozik, így érve el a lehető legminimálisabb 17-30 miliszekundumos latency-t. A kontroller kialakítása ennél már kevésbé egyedibb, ami egy az egyben a Microsoft Xbox kontrollerét veszi alapul, viszont ha valakinek az egér+billentyűzet jobban kézre esik, akkor úgy is lehet majd játszani.

A szolgáltatás játékok terén sem fog fukarkodni, ugyanis rögtön a startkor több mint 100 játék lesz elérhető – olyanok mint a Metro: Exodus, Resident Evil 7, Control, Panzer Dragoon, A Plague Tale: Innocence, The Surge 2, Yooka-Laylee, GRID, Abzu, vagy a Brothers: A Tale of Two Sons – természetesen a legmagasabb grafikai beállításokon, ahol pedig lehetséges ray tracinggel megtoldva. Az Amazon azt is bejelentette, hogy az első nagyobb kiadóként a Ubisofttal sikerült megállapodniuk, aminek a legújabban érkező játékai – az Assassin’s Creed: Valhalla, a Far Cry 6 és az Immortals Fenyx Rising – már a megjelenés napjakor játszhatóak lesznek a Lunán. Emellett teljes Twitch integrációt is kap, aminek hála nem csak egyszerűbben fogunk tudni streamelni, hanem akár a Twitch nézésekor is el fogunk tudni kezdeni játszani azzal a játékkal, amit éppen akkor láttunk egy streamen.

Az emögött álló technológia viszont nem kicsit lepett meg. A Luna szolgáltatás ugyanis Windows – mondjuk inkább Microsoft – szervereket használ, az “anyagépekben” pedig az NVIDIA csúcskártyái dolgoznak. Ez azért is érdekes, mert a Microsoftnak ott van az Xbox Game Pass, az NVIDIA-nak pedig a GeForce NOW, melyek szintén videojáték-streaming szolgáltatások, úgy pedig már a Luna riválisai is.

A mai napon 150+ játékkal hivatalosan is elstartol a Game Pass streamingje – íme a teljes lista!

Ezek a vállalatok tehát vagy nem bíznak az Amazon megoldásában annyira, hogy vetélytársként tekintsenek rá, vagy valamelyikük idejekorán lövi le a sajátját. Ez utóbbiból egészen biztosan kiesik a Microsoft, ami már az Xboxos konzolgenerációt is a Game Pass megoldásaira alapozva kezdi meg. A kérdés tehát adott: vajon az egészen ígéretesnek ígérkező Luna a Google Stadia sorsára fog jutni? Ezt előre nehéz megmondani, viszont a Google-hez hasonlóan az Amazonnak sem a videojáték a fő-fő profilja (hiába vannak saját fejlesztésű játékai + a Twitch), így ha nem teljesíti be a reményeket, egészen biztosan hagyni fogják elhalni.

Ami viszont bizakodásra adhat okot, hogy kezdetekben kifejezetten olcsón, csupán 5,99 dolláros – 2100 forintos – áron/hónap lehet majd előfizetni rá, a kontroller pedig 49,99 dollárért – kb. 17-18.000 forintért – lesz beszerezhető. A teljes Twitch-el való összeköttetés pedig a legnépszerűbb streamereken való hirdetést is magában hordozza, ami azért valljuk be, nem kicsi fegyvertény lehet egy géming alapú versenyben.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva