Gaming

11 után végleg elbúcsúzik a FarmVille – így ér véget egy korszak!


Mindennek vége szakad egyszer...

2009-ben óriásit fordult a világ. Nem csupán a Facebook egyre szélesebb körben való elterjedése miatt, de az okostelefonok is ebben az időben kezdtek egyre inkább elterjedni, olyan lehetőségeket hozva magukkal, melyek azelőtt teljesen elképzelhetetlenek voltak. Az egyik ilyen a mobilos játékok természetes evolválódása, aminek ha nem is a legékesebb, de bizonyosan legfontosabb sarokköve a FarmVille volt, amit elsődlegesen ugyan webböngészőkből játszottak, óriási hatása volt a mobilos, ezáltal pedig a konzolos játékiparra.

A FarmVille 2009-ben jelent meg Facebookra, így a játékkal csak azok tudtak játszani, akik rendelkeztek aktív profillal. Ez azért is fontos, mert a játék másfél hónap alatt 10 millió aktív játékossal bírt, 2010-ben pedig havonta már több mint 83 millióan építgettek-szépítgettek virtuális farmot, amiből 34 millió játékos minden nap ránézett egy kicsit.

A hirtelen jött siker persze magával hozott pár, addig alig használt pénzszerzési lehetőséget, ami videojáték történelmi hatással bírt: a mikrotranzakciós modellt. Sokáig úgy gondolták, hogy ez a fajta pénzszerzési stratégia megmarad majd a mobilos piacon, a nagy költségvetésű játékokat játszók ugyanis nem lennének hajlandóak még a játékon belül is pénzt költeni, de ennél nagyobbat talán nem is tévedhettek volna. A FarmVille által megkezdett utat ugyanis azóta több AAA-s játékot konzolokra gyártó kiadó is kezdte taposni, az első ezek közül pedig a később pontosan erről hírhedté váló EA volt, ami épp 2009-ben bocsátotta útjára a mikrotranzakcióra alapuló FIFA Ultimate Team játékmódot.

Hamarosan Angliában is betilthatják a loot boxokat – és erről nagyrészt egyetlen cég tehet!

A FarmVille játékosbázisa ezután egyre csak csökkent, és ezen már az sem segített, hogy a játékot fejlesztő Zynga különböző tematikájú kiegészítőkkel próbálta fenntartani a figyelmet. 2012-ben megjelent a FarmVille 2, ami átlagosan jó visszajelzéseket kapott, de nem tudta megismételni az elődje óriási sikerét – ahogyan a további Ville típusú játékok sem, persze szégyenkeznie egyiknek sem kell.

De mindennek vége szakad egyszer, szokás mondani: az Adobe – és ennek hatására a Facebook – bejelentette, hogy december 31. után nem támogatja tovább a Flash Player-t, ez egyben pedig a FarmVille búcsúját is jelenti, a játék motorja ugyanis HTML5 és Adobe Flash alapú.

A fejlesztők egy blogposztban köszönték meg a játékosok támogatását, és vettek búcsút a maga módján kultikus és a mobiljátékok piacán korszakalkotó játéktól. A FarmVille-ben november 17-ig lehet még pénzt költeni, december 31-én pedig végleg elbúcsúzik. De nincs ok az aggodalomra, ezek után a farmrajongóknak – ha nem tették volna még meg eddig – a továbbra is elérhető FarmVille 2-ben, vagy a FarmVille 3-ban folytathatják majd a játékot.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva