Call of Duty

“Ez nem konzol-exkluzivitás, hanem konzol-előny”- a játékosok kiborultak az extra PS kontentektől!


A Sony már előre jelezte, hogy több hasonló akcióval készül az új konzolgenerációban!

A napokban az Activision és a Sony újabb szintre emelte gyöngyöző kapcsolatát és közösen bejelentették, hogy a pár nap múlva megjelenő idei Call of Duty felvonás, a Cold War nem csupán a zombi mód egy részével nyújt majd többet a PlayStation játékosok számára.

Azok, akik a Sony masináján fognak játszani gyorsabban fejlődnek majd – a többi platformmal szemben többször kapnak dupla XP-s napokat, egymással partyban játszva pedig 25%-kal kapnak több tapasztalati pontot, a Battle Pass-t megvásárolva pedig 5 tier előnyre tesznek szert másoknál, de kettővel több Create-A-Class kiosztást is készíthetnek majd.

Ez bizony teljesen érthető módon sokaknak nem tetszik, ugyanis az ilyesfajta exkluzív megállapodás jócskán túlmutat egy játékmód, esetleg egy játék időleges exkluzivitásánál, azokkal ugyanis semmilyen játékbeli előnyhöz nem jutnak. Ezzel szemben a november 13-án megjelenő egyébként multiplatform Cold War PlayStation-ös játékosai – ha nem is sokat, de – ugyanazért a pénzért valós játékbeli előnyöket is vásárolnak maguknak.

A tömeges kifakadás tehát teljesen jogos, viszont oktalan, ugyanis ezen már aligha változtathat bármi is.

Ennek ellenére egész sokan, mint mondtam tömegesen adnak hangot nemtetszésüknek, legtöbben egyenesen anti-játékos exkluzivitásnak hívják, de akadnak olyanok, akik a konzol-exkluzivitást már csak konzol-előnynek nevezik.

‘2 Extra Create A Class Loadouts’ ONLY for PlayStation players is blatantly anti-consumer to PC and Xbox. from blackopscoldwar

Sokan hosszútávon elrettentőnek tartják az Activision és a Sony stratégiáját, mivel teljesen jogosan vádolhatóak azzal a szélsőséggel, hogy a PC-s és az Xboxos játékosok pénze kevesebbet ér számukra még akkor is, ha csupán egy kifejezetten agresszív és sok helyütt kikezdhető üzleti megállapodásról van szó, aminek nyilvánvaló célja a PlayStation felé való terelés.

Igen ám, csak ahogyan szinte mindenhol, úgy a videojátékos iparban is a bizonyos fokú diverzitás teszi a legjobbat a piacnak. A felek közötti versengésből általában a játékosok profitálnak, miközben a felek egymást is ösztönzik a jobb megoldásokra, vagy a technikai fejlődésre. Többek között ennek is köszönhettük a PS4-generáció legemlékezetesebb játékait is, ugyanis ha az Xbox nem teljesített volna olyan jól az azt megelőző konzolgenerációban, a Sony sem lett volna ösztönözve a jobbnál jobb exkluzívokba való invesztálásra. 

Ez esetben viszont valóban riasztó lehet, ugyanis egy multiplatform játékról van szó, így nem lehet majd meglepő, ha emiatt csalódott játékosok tucatjai vándorolnak valamely rivális címhez. Véleményem szerint erre azért egészen kevés az esély, ahogyan arra is, hogy valaki a heti rendszerességű dupla XP miatt váltson PlayStation-re.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva