BoardGame

Vajon disztópia vagy utópia az Egy szép új világ társasjáték?


Egyáltalán lehet-e egy társasjáték disztópia vagy utópia?

Nyáron már beharangoztuk, hogy jó kiállású társasjáték érkezik az Egy szép új világ dobozában. Akkor azt írtuk, hogy valamikor idén lesz elérhető a Reflexshop kiadásában magyarul. És nem is kell karácsonyi várni, már most kapható az emberiség nem is olyan távoli jövőjében játszódó játék. Akik nekiállnak, egyek lesznek az öt világkormány Legfőbb Vezérei  közül, amik egymással versengve építgetik saját birodalmukat – még ha a kerettörténet szerint az utolsó háború már tíz éve véget is ért.

A játékban ötféle kártya van, amiket gyűjteni kell, és ezekkel lehet építkezni is. Rakhatunk le épületet, járművet, kutathatunk, végrehajthatunk projekteket, illetve föl is fedezhetünk új dolgokat. A szerzett kártyákról eldönthetjük, hogy használjuk-e ténylegesen, mert ha igen, ezeken kell gyűjteni a kifizetésükre az erőforrásokat: nyersanyagot, energiát, tudományt, aranyat és felfedezést (tehát a felfedezés egyfajta kártya és egyben erőforrás is). Ha mégse akarjuk használni, eldobhatjuk, de akkor kapunk újrahasznosítási bónuszt, amivel extra termeléshez jutunk.

Van még a játékban befektető és tábornok, melyek szintén erőforrásként is szerepelnek, meg önmagukban is győzelmi pontot érnek. És van egy jollyjoker erőforrás is, mégpedig a kristánium, mely minden más erőforrást helyettesít.

A kristánium szóról valószínűleg nem csak nekünk a Marvel-univerzum vibrániumja jut eszünkbe, ami abban a világban szintén egyfajta jollyjoker, egy brutálisan erős fém. De persze nem ez az egyetlen (pop)kulturális utalás a játék magyar fordításában. Maga a cím Aldous Huxley korszakos regényének, a Szép új világnak a címét kölcsönözte. Ott ez a “szép új világ” inkább egyfajta figyelmeztetés, hogy mivé lehet az ember: a regény világában ugyanis minden embernek adagolják a szóma nevű drogot, amitől egyszerűen boldogok lesznek. A játék eredeti címe egyébként: It’s a Wonderful World, azaz tükörfordításban Ez egy csodálatos világ. És van még, szintén filmes univerzumos utalás, ugyanis a legutóbbi Star Wars-trilógiában szerepelt Legfőbb Vezér: ő volt Snoke, a sötét oldal vezetője, akit Kylo Ren megölt, majd ő lett következő a Legfőbb Vezér.

 

Különleges és ígéretes:

Komplex, magyar fejlesztésű focis társasjáték jelent meg a Kickstarteren

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva