Gaming

Sorra füstölnek el az Xbox Series X-ek, de nincs miért aggódni!


Tényleg nagy bajok vannak az Xbox Series X-el?

A minap egyre másra számolnak be arról az állítólagos jelenségről, miszerint teljesen váratlanul elfüstölhet a Microsoft legerősebb újgenerációs konzolja, az Xbox Series X. Többen videóban örökítették meg a pillanatot, amikor a hűtőnek mémelt masina immáron gyárkéményként tetszeleg – ezen videók címei pedig rendre óvatosságra intenek és kijelentik, hogy az újabb Xbox képes teljesen leégni.

Buddy of mines new xbox came with a campfire feature. from XboxSeriesX

Aggodalomra viszont semmi ok! A videó ugyan valódi, de az állítás valótlan!

Kezdjük is az elején! Ha egy alkatrész, legyen az szinte bármilyen is, nem ilyen füstöt ereget, nem mellesleg pedig még mérgező is. A Microsoft konzolját több ízben tesztelték, és ugyan előfordulhatnak vele problémák, és szinte biztosan elő is fognak majd fordulni, az ilyeneket viszont már a prototípusok legyártása előtt kiszűrik. Ha mégis megtörténne egy hasonló leégés az több helyütt igen komoly problémákat vetne fel, kezdve a tervezéstől, a gyártáson és a tesztelésen át egészen az engedélyeztetésig.

Arról pedig már nem is beszélve, hogy a Series X hűtése alulról felfele történik, ami azt jelenti, hogy a konzol talpazatánál lévő rácsokon érkezik be levegő, ami a konzol felső zöld részén vezetődik ki. Ezért is számolnak be sokan arról, hogyha melegszik is a gép, az maximum annak felső részén mérhető. Ebből persze az következik, hogyha bármi meghibásodás történik teszem azt túlmelegedés miatt, akkor azt a hűtőfelület közelében kell keresnünk, az viszont elég valószerűtlen, hogy így füstöljön el egy ventilátor.

Ebből már kitalálhattátok, hogy mi lehet a turpisság: az Xbox alsó “beszívó” részéhez fújnak szinte bármit, aminek erős füstje van (pl. elektromos cigi, vízipipa), amit a gép értelemszerűen fent, mint egy gyárkémény kivezet. Egészen pontosan így:

A kérdés csupán az, hogy mégis miért híresztelik azt, hogy az Xbox Series X hajlamosak ilyen mód totálisan leégni és megadni magukat?! Sokan azt gondolják, hogy a Sony által megrendezett lejáratókampányról lehet szó, amivel rossz hírét kívánják kelteni a rivális masinának, ezzel is terelve a játékosokat a hamarosan debütáló PlayStation 5 felé.

Én persze nem hiszem és amúgy sem túl valószínű, hogy a Sony-nak egyáltalán szüksége lenne ilyen etikailag megkérdőjelezhető (és nem mellesleg büntetendő) taktikához folyamodni, sokkal valószerűbbnek találom azt, hogy csupán óriástrollok próbálnak ezáltal nagyobb figyelmet szerezni maguknak. Amondó vagyok, hogy hasonló lejáratásra, hamis híresztelésekre sajnos a PS5 esetében is számíthatunk majd, ezért különösen fontos, hogy alaposan járjunk utána az ilyesfajta híresztelések hitelességének.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva