Tech

HK Gaming GK61 billentyűzet teszt: kicsi, de játékos!


Nem a méret a lényeg? Most kiderül.

A HK Gaming két egere után ezúttal az egyik billentyűzetüket nyüstöltük több napon keresztül. A GK61 névre hallgató, meglehetősen kellemes árfekvéssel rendelkező periféria hű társa lehet azoknak a játékosoknak, akik az olcsóbb ár mellé azért némi minőséget is elvárnak mind anyaghasználat/felépítés, mind pedig kapcsolók tekintetében. Nézzük is meg közelebbről!

Ahogy a képeken is látszik, a cég nem vitte túlzásba a csomagolást. Egy egyszerű kartondobozban érkezik a billentyűzet, melyen csak a “61-es” számot szimbolizáló logó kapott helyett. Ajándékokkal sem halmoz el minket a cég, bár ebben az árkategóriában nem is várjuk ezt el. A billentyűzet mellé egy [USB-C] – [USB-A] kábelt, egy switch kiszedőt és egy keycap/kupak leszedéséhez használatos kis műanyagot csomagol a gyártó.

Anyaghasználat & design

A nevéből adódóan nem lep meg minket, hogy egy meglehetősen apró billentyűzetről beszélünk, hiszen a 61-es szám a GK után a billentyűk számára utal. Ennek ellenére bőven fél kiló feletti súllyal rendelkezik a kicsike, így alapvetően borítékolható, hogy az anyaghasználattal sem lesznek olyan nagy gondok. Természetesen érzésre azért bőven elmarad azon társaitól, melyek fémházban ölelik körbe a kapcsolókat.

Minden sallangtól mentes, teljesen feketére színezett kupakokkal érkezik a billentyűzet. Nincs színezett Enter/Esc gomb, nincs egyedi mintával ellátott space. Maguk a keycapek/kupakok teljesen átlagos minőségűek, a mindennapi használatra bőven megfelelőek, de azért itt már a drágább társak rá tudnak venni egy-két kört a GK61-re.

Az 16.8 millió színnel operáló RGB háttérvilágítás funkció természetesen most sem maradhat el, teljesen személyre szabható a szoftverben az effektek iránya, sebessége, színe, fényereje minden egyes billentyűre külön levetítve. Természetesen egyszínű és világítás nélküli állapot is elérhető a visszafogottabb felhasználók számára.

A kapcsoló

A kapcsolókra most muszáj külön kitérnünk, hiszen több szempontból is különlegesek. A GK61 optiomechanikus Gateron kapcsolókkal operál, hatféle változattal rendelhetjük a perifériát. A cég állítása szerint akár száz millió leütést is bírnak, illetve az optikai mechanizmusnak hála 0.2ms válaszidővel rendelkeznek ezek a kapcsolók. Illetve ezeket a kapcsolókat kényünk-kedvünk szerint cserélgethetjük, nincsenek ráforrasztva a PCB-re. Nálunk a “Sárga/Yellow” színezésű kapcsoló járt.

A lenyomásához szükséges erő (~35 cN) a legkisebb/legkevesebb a választható változatok között, illetve 3.2mm “utat” jár be a kapcsoló az átlagosnak számító 4mm helyett. Az aktuációs pont (ahol a kapcsoló regisztrálja a lenyomást) is sokkal hamarabb elérkezik így, mint a kék, piros, barna és fekete kapcsolók esetén. Gyors ujjú játékosoknak így tökéletes lehet a mindennapok során, azonban gépelésnél már-már túl érzékenynek is érezhetjük ezeket a sárga kapcsolókat. 

A kábel

Ahogy a fenti képen is láthattunk, egy átlagos [USB-C] – [USB-A] kábellel csatlakoztathatjuk a gépünkhöz a billentyűzetet. Örömömre szolgált, hogy kapott egy kis textilborítást ez a kábel, így nem a csupasz műanyag/gumibevonat köszönt vissza ránk az asztalon. Természetesen bármilyen standard kábellel helyettesíthető, ha valami csoda folytán megtörne.

Szoftver

Itt sem bízta a véletlenre a cég, egész pofás szoftvert sikerült a billentyűzet mellé pakolni. Több profilt is elmenthetünk, létrehozhatunk makrókat, állíthatjuk az RGB effekteket. A kezelése is viszonylag egyszerűnek mondható, pár perc alatt könnyedén kiismeri magát az ember.

A Pudding próbája az evés?

A HK Gaming az egerek és a billentyűzetek mellett árul többek között keycap/kupak szetteket is. Ebből a “Pudding” változat járt nálunk, ezek különlegessége, hogy az alsó részük sokkal jobban átlátszó/áttetsző a gyári kupakokhoz képest, így még jobban képes kiemelni a háttérvilágítást. Egyébként ezen kupakok anyaghasználata is jobb a gyáriakénál (legalábbis a GK61 esetén), nem csak a design eltérő. RGB rajongóknak szinte kötelező!

Verdikt

  • Pozitív tulajdonságok:
    • Optikai kapcsolók
    • Cserélhető kapcsolók, így akár utólag is válthatunk más típusúra (Gateron optikain belül)
    • Kellemes szoftver
    • Nagyszerű RGB világítás
    • Full N-key rollover
    • 100% anti-ghosting
    • 1000Hz polling rate
  • Negatív tulajdonságok:
    • Műanyag ház
    • Kompromisszumos lehet a különleges(ebb) gombok használata
    • US kiosztás

A billentyűzetet már 20000 forint alatt beszerezhetjük, így az olcsóbb szegmenset képviseli. Ez természetesen azzal jár, hogy bizony kompromisszumokat is kell kötnünk, ha a GK61-et választjuk. Az anyaghasználatra nem lehet panasz, ezért az árért bőven vállalható, de ez az egyik pont, ahol a gyártó meghúzta azt a bizonyos határt a műanyag elemekkel. A 60%-os / 61 billentyűs kiosztás csábító lehet a kis helyigény miatt, ám nem szabad elfelejtenünk, hogy már az F1, F2, stb. billentyűket és a nyilakat is az FN funkcióbillentyű segítségével kell előcsalogatnunk.

Ha sikerül a fent említett dolgokba beletörődnünk vagy netán pont ezekre vágyunk, akkor viszont nem fog csalódást okozni a HK Gaming GK61 az áráért. Mindent figyelembe véve 7.5 pont jár neki a tízből.

A billentyűzetet >ITT< vásárolhatod meg, míg a Pudding kupakokat >ITT< találod.

 

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva