Gaming

Leteszteltük, milyen következő generációs élményt nyújt a PlayStation 5!


Régóta vártunk rá, de teljesen megérte.

Sokakkal egyetemben mi is epekedve vártuk már, hogy végre megérkezzen a Sony legújabb konzolja, amiről szinte kivétel nélkül áradoztak a külföldi újságírók és influencerek. Nagy szerencsénkre még április közepén rendeltük elő a PlayStation 5 lemezes változatát, ami ennek hála november 19-én (csütörtökön) meg is jött a Konzolvilágtól – amiért jár egy óriási virtuális pacsi a srácoknak -, így most az elmúlt pár nap tapasztalatait osztjuk meg veletek.

Kétség sem fért egyébként ahhoz, hogy a 150 ezer forintos Digital Edition helyett a lemezmeghajtós, 185 ezer forintos változatát választjuk, mivel a Sony mellett egyre több kiadó fogja emelt áron adni a játékait – amik itthon ugyebár akár a 30 ezres árcédulát is megkaphatják -, ezzel a verzióval pedig ha végigjátsszuk valamelyiket, már adhatjuk is tovább az adott alkotást, de a digitális címektől sem zárjuk el magunkat. Utóbbik kapcsán ráadásul egészen jól teljesít a PlayStation 5 az elődjéhez képest, hiszen már egy rendszerbe integrált PlayStation Store-t kapunk, ami ugyanúgy rendelkezésre áll, mint a gép összes többi menüpontja, úgyhogy végre búcsút inthetünk a hosszas töltögetésnek. Korábbi PlayStation tulajdonosok amúgy a vadiúj menürendszerben is könnyedén ki fogják ismerni magukat, de az új vásárlók számára is teljesen felhasználóbarát a felület, amin csak azok a dolgok vannak szem előtt, amikre feltétlen szükségünk van, de ha nem vagyunk vele teljesen elégedettek, akkor testre is szabhatjuk magunknak.

Rengeteg helyen dicsérték a konzollal együtt érkező DualSense kontrollert, ami a korábbi, DualShock vezérlőhöz képest nekünk sokkal jobban kézre állt, lényegesen minőségibb kialakítása van és az üzemidejére se lehet panasz, bár utóbbi nagy mértékben függ attól, hogy milyen fényerőn és extra funkciókkal használjuk. Ehhez hozzátartozik, hogy az adaptív ravaszok és a haptikus visszajelzések ideig-óráig jó poénnak számítanak, de mi játék közben egy idő után kikapcsoltuk, mert nem nagyon láttuk a hozzáadott értékét és kb. olyannak tartottuk, mint a mozizás esetén a 4DX, amikor ventillátorral fújnak, ha szélviharba keveredik a főhős. Ennek ellenére simán lehet, hogy lesznek majd olyan alkotások, amikben még inkább a játékélmény részéve teszik majd ezeket az újfajta lehetőségeket. Ezzel szemben viszont a beépített SSD tényleg annyira gyors, hogy a töltési idők minimálisra redukálódtak, aminek hála gyakorlatilag csak a konzol adta élményekre fókuszálhatunk, de azt azért nem árt figyelembe venni, hogy mindössze 667 GB szabad tárhellyel gazdálkodhatunk.

Na, de jöjjenek is a játékok, mert hát tudjuk pontosan, hogy azt várja mindenki. Bár a legtöbb nagyobb nyitócímről fogtok teljes játéktesztet kapni, azt már most elmondhatjuk, hogy az összes közül a Spider-Man Miles Morales volt az első, ami igazán beszippantott minket. Nem feltétlen tartozunk a ray tracing technológia leglelkesebb rajongói közé, de ezt bekapcsolva valami egészen hihetetlen látványvilág tárult elénk, ami annak fényében a legérdekesebb, hogy ez még közel sem egy teljes mértékben következő generációs alkotás, hiszen PlayStation 4-re is kihozták, ráadásul a 2018-as elődjének a motorját használja. A játékmenet viszont pont ugyanolyan addiktív, mint az alapjáték, úgyhogy ha valaki azt imádta, akkor ezt is szeretni fogja, ha pedig bárki szeretné bepótolni az előző részt, vagy nosztalgiázni vele egy kicsit, akkor mindenképpen érdemes beruházni az Ultimate változatra, hiszen a Marvel’s Spider-Man Remastered is nagyon durván néz ki.

Miles Morales kalandja mellett volt még szerencsénk a Demon’s Souls Remake-hez és a Godfallhoz is, amik közül előbbi kapcsán még mindig nem tudjuk elhinni, hogy milyen szintű munkát tettek le az asztalra a Bluepoint munkatársai, ugyanis a 11 évvel ezelőtti cím úgy fest, mintha igazából mostani lenne. A szinte tökéletes látvány mellett a hangok is nagyon durván szólnak, amihez azért nem árt egy PULSE 3D fejhallgató, vagy egy jobb soundbar beszerzése, mivel a mai tévék beépített hangszórói ugyebár kimerítik a vicckategóriát. A Godfall viszont nem csak a külföldi kritikusok, hanem szerintünk sem lett egy nagy eresztés, de azoknak, akik jól bírják a Destiny 2, vagy éppen Diablo 3 féle grindolást, még akár jó választás is lehet. Aggódnunk azonban cseppet sem kell, hiszen a PlayStation Plus Collectionnek köszönhetően kaptunk még 20 zseniális PlayStation 4 játékot és a következő egy évben már rengeteg új cím fog megjelenni, ami szerencsére azoknak is vigaszt nyújthat, akik sajnos még nem tudtak hozzájutni a Sony következő generációs konzoljához.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva