BoardGame

Fogy a föld, de mi van a vízzel – végre megérkezik Magyarországra az Underwater Cities


Jövőre végre Magyarországon is kiadják az Underwater Cities-t, melyet sokan és sokszor hasonlítanak A Mars terraformálásához.

Az idén (is) messze a legtöbb játékot kiadó Gémklub nagy bejelentése szerint megjelenteti magyarul az Underwater Cities-t, a cseh sztárszerző, Vladimir Suchy nagyon sikeres stratégiai társasjátékát, amit sokan A Mars terraformálásához hasonlítanak. A kiadó a bejelentés szövegében is rájátszik erre az elterjedt összehasonlításra:

“Mielőtt hosszas és küzdelmes terraformálás után a Marsra költöznénk, nem kéne előbb a magunk bolygóján körbenézni új lakhely után? Fogy a föld, de mi van a vízzel?”

Ugyan nem idei, de még csak nem is tavalyi, hanem tavalyelőtti megjelenésről van szó, tehát három év is eltelik, mire megérkezik Magyarországra, de jobb később, mint soha. A játék maga egyébként pont arról szól, amire a címéből következtethetünk: víz alatti városokat kell építeni benne. A magyar címe is ez lesz, még ha a hangzatos angol cím tükörfordítása magyarul kissé bumfordian is hangzik: Víz alatti városok.

Rá is kérdeztünk a Gémklubnál, felmerült-e, hogy eredeti címén jelenjen meg a játék, amire az a válasz jött, hogy magyar címmel fog jönni. Azt is megkérdeztük, ami a vonatkozó Facebook-csoportokat bújva szintén foglalkoztatja a közönséget, hogy vajon az alapjáték magyar megjelenésének dobozában csúszásmentes, vagyis mélyített részekkel rendelkező játékostáblák lesznek-e, de erről “még nincs kommunikálható információ”.

Ez amúgy azért kérdés, mert az alapjáték első kiadásában még nem ilyenek voltak; ezek a nyugodtabb játékot biztosító alkatrészek az első kiegészítővel együtt érkeztek meg. Viszont aztán az alapjáték második kiadásába már beletették.

Rákérdeztünk az árára, illetve arra is, hogy a bejelentés szerinti első fél évben érkezés azt jelenti, hogy már húsvétra megkapjuk-e. Nos, egyelőre az áráról sincs információ (mondjuk ez nyilván erős összefüggésben van a csúszásmentes játékostáblák kérdésével, hiszen ez nyilván alapvetően befolyásolja az árat), és a húsvéti érkezésre is azt a választ kaptuk, hogy “lehetséges, de nem garantálható”.

Egyébként kiváló időzítésű bejelentés volt ez most, ugyanis Suchy új játéka, a történelmi Prágában játszódó Prague nemzetközi kiadása is nemrég jelent meg. Reméljük, ennek hazai megjelenésére nem kell három évet várni, de az biztos, hogy Suchy korábbi művei iránt most emiatt is nagyobb az érdeklődés.

 

 

Túró Dóra, lánykori nevén Halmozottan Hátrányos Helyzetű Drabális Túró Dóra gyermekkora rémálom volt számára”…

Túró Dóra darálója – új játék a Legyél te is NER-lovag! társasjáték alkotóitól

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva