Tech

2021-től az EU-ban nem verhetik át a gyártók a silány elektronikai termékekkel a vásárlókat!


Jövőre már a dobozokon lesz, hogy mennyi időre tervezzünk egy telefonnal!

Az Európai Parlamentben a minap ment át egy törvényjavaslat, mely kimondja a vásárló “javításhoz való jogát”, ezzel is próbálva visszaszorítani az elektronikai termékekkel való visszaéléseket – számolt be róla az ifixit.com.

A rendelet nyomán 2021-től kezdődően az Európai Unió kötelezné az elektronikai termékek – különösképp a telefonok, tabletek és laptopok – gyártóját, hogy a dobozokon egyértelműen és mindenki számára érthetően tüntessék fel a termék várható élettartamát és azok javíthatóságát. 

Sőt, Brüsszelben még ennél is tovább mennének, ugyanis arra is köteleznék a cégeket, hogy ahogyan a hivatalos, úgy a tőlük független boltokat és szervizeket is részletes leírásokkal lássák el, az alaposabb és jobb javíthatóság érdekében. Emellett átláthatóbb is lesz a piac, ugyanis a potenciális vásárló ezentúl a várható minőségen túl azt is látja majd, hogy nagyjából mennyi időre fektet bele bizonyos eszközökbe – ezzel pedig alaposan kiszűrhetőek lesznek a silány minőségű, vagy sok esetben nehezen javítható termékek.

A törvényjavaslat nagy eséllyel jövőre érvénybe is lép, ugyanis 94 politikus nemmel, míg 394 igennel szavazott – 207 pedig tartózkodott. 

A törvényjavaslat létrejöttében nagy szerepe lehetett annak a közvélemény kutatásnak, mely szerint az európai lakosok több mint háromnegyede javíttatná inkább az elektronikai eszközeit, mintsem újat vásárolna. A törvényjavaslat nem csak a felhasználókat, de a környezetet is óvja, ugyanis ennek hatására valamelyest visszaszorulhat az elektronikai hulladékok mennyisége is – már amennyiben nem használnák fel újra a régi készülékek alkatrészeit.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva