Fifa

Zlatan megindította a lavinát: több száz játékos az EA ellen – de miről is van most szó?


Áll a bál a FIFA körül, a játékosoknak viszont nemhogy nincs mitől félni, de még profitálhatnak is belőle!

A legendás és egyetlen Zlatan Ibrahimovic, aki idestova 18 éve minden évben feltűnik a FIFA játékokban, hangot adott aggályának, hogy mégis milyen jogon használják fel az arcképét és a nevét a népszerű futball játékban, tőle ugyanis soha nem kértek erre előzetesen engedélyt. A felháborodását több száz kisebb-nagyobb profi focista átvette, közülük is kiemelendő Gareth Bale, aki látszólag szintén értetlenkedve áll az eset előtt úgy, hogy közben személyesen menedzsel egy olyan e-sport csapatot, melynek fő profilja pont a FIFA.

Persze van előzménye is a dolognak, ugyanis kiderült, hogy az évekkel ezelőtt visszavonult David Beckham egészen busás fizetést kap azért, hogy játékoskártyáját újra a játékba tehessék decemberben. Ezt megneszelvén ugrottak rá a játékot készítő Electronic Arts-ra, akik a játékosok nevével, arcával és részletes tulajdonságaival évente több milliárd dolláros haszonra tesz szert. 

Kinél az igazság? Tényleg átverték a focistákat?

A világ legismertebb és legtiszteltebb futballjátékos menedzsere, Mino Raiola – aki többek között olyan szupersztárok útját egyengeti mint Paul Pogba, Erling Haaland, Zlatan Ibrahimovic, Matthjis de Ligt, Gianluigi Donnarumma, Marco Verratti, Henrikh Mkhitaryan, Romelu Lukaku, vagy Jesse Lingard – szintén értetlenkedve áll az eset előtt, és hozzátette, hogy tőle sem kértek engedélyt a játékosai játékbéli megjeleníthetőségét illetőleg. Azt viszont elismerte, hogy az EA külön felkereste őt Haaland miatt, mikor a FIFA 21 marketingkampányát tervezték, ellenben a többi 300 játékossal, akiket képvisel, ők pedig mind hajlandóak perre vinni a dolgot.

Az EA természetesen minden felelősséget próbál a FIFPro felé nyomni, mondván, hogy minden szükséges engedélyt a labdarúgókat képviselő non-profit szakszervezet megadott számukra. Köszönik tehát szépen, de a konfliktust a továbbiakban a szervezet és a futballisták között kéretik lerendezni. 

A FIFPro 1965 óta képviseli a profi focistáka és fő feladatuk, hogy a világ több mint 65.000 labdarúgójának kizárólagos érdekeiben járjon el, ha kell a hatóságok, klubok és az ügynökökkel szemben. Jól demonstrálja ezt az a 2013-as ügy, melyben végül a FIFPro elérte, hogy a játékosok klubváltásaikból származó összegekből ne csak a menedzsereik, hanem az érintettek is látható jutalékot kapjanak.

De mégis kinél vannak a megjelenítési jogok?

Alap esetben minden marketinges joggal a klub rendelkezik, viszont a FIFPro is rendelkezik a képi megjelenítéshez szükséges engedélyekkel. Úgy gondolom ez lehet az oka annak is, hogy például a Juventus csapatának meze és címere semmilyen formában nem tűnhet fel a FIFA játékokban, mivel két éve exkluzív szerződést kötöttek a PES sorozattal. Ezzel szemben a csapat játékosai, statisztikástul, fizimiskástul-nevestül jelen lehetnek az EA játékában is, csupán más klubnév más mezében lépnek pályára. Ez azt jelenti, hogy vannak átfedések, de egyértelmű és kizárólagos jogbirtokos nincs.

Pontosabban van, kettő is, viszont mivel nem csak egy kihelyezett plakátról van szó, hanem viszonylag egy teljesen új szórakoztatóipari médiumról, ami az utóbbi években lett kifejezetten rentábilis üzlet, egzakt megoldás, vagy szabály tehát – az egymásra való mutogatásból kiindulva – eddig még nem született. Ez azt jelenti, hogy egy klub dönthet úgy, hogy a szerelését és címerét nem engedélyezi egy produktumban, ha a FIFPro nem tiltja meg a játékosok szerepeltetését, akkor azok továbbra is megjelenhetnek benne, függetlenül a csapat vezetésének döntésétől.

Ez ugye ezért is érdekes, mert alapvetően egy játékos leszerződtetésével a klub szerződésbe foglalja a marketing céljából való megjelenítését is, sőt, adott esetben arra is kötelezheti, hogy a klub hivatalos szponzorai által szolgáltatott termékekben/termékeken jelenjen meg. Ez utóbbitól természetesen speciális esetekben eltérhetnek.

Kijelenthetjük hát, hogy az EA-t valóban nem terheli semmilyen felelősség, a játékosoknak ezt a problémát a klubjaikkal és a szakszervezettel kell rendezniük.

Számokat semmilyen esetben sem tudunk, de több milliárdos üzletről lévén szó egészen biztosak lehetünk abban, hogy a FIFPro nem aprópénzre váltotta a szükséges engedélyeket. Ezzel csak az a probléma, hogy míg a klubcsapatok jutalék formájában vélhetőleg elszámolnak a játékosok felé, a non-profit szakszervezet részéről ez biztosan nem történik meg. Raiola egészen komoly szaktekintélynek örvend, aki mikor határozottan állítja, hogy semmilyen formában nem egyeztettek vele a játékosainak szerepeltetéséről és azért egy eurocentet sem kaptak vissza, az bizonyosan úgy is van.

Megoldást mindezek után csak az jelentheti, ha a jövőben a szerződésekben külön keretbe foglalják a videojátékos engedélyeket is.

Attól szerencsére nem kell félnünk, hogy egyik napról a másikra eltűnnek a játékosok a világ legnépszerűbb és szinte egyeduralkodó focis játékából, a FIFPro viszont, amennyiben kiderül, hogy komolyabb összegeket kapott az EA-től, szerződések ide vagy oda, könnyen vert helyzetben találhatja magát. A szakszervezetnek ugyanis nem az az elsődleges célja, hogy azokon a játékosokon nyerészkedjen, akiknek képviseletére jöhetett létre, méghozzá úgy, hogy abból semmit sem ad vissza és még tájékoztatni is elfelejti őket.

Játékos és gémer oldalról viszont alakulhat jól is, ugyanis ha mindez megtörténik, akkor a futballisták maguk dönthetnek majd arról, hogy mihez hajlandóak az arcukat adni. Ez egészen remek alkalom lehet a Konami és a PES számára, az utóbbi években ugyanis az EA módszeresen happolta el a jogokat, méghozzá kizárólagos szerződések kíséretében.

Úgy gondolom, hogy az Ibrahimovic által elindított lavina lezúdulását követően egy kiélezettebb videojátékos versenyben lehet részünk, ahol az EA végre presszionálva lesz arra, hogy lehetőleg próbáljon meg érdemben is játékot fejleszteni, és ne csak a minden évben ugyanazon átskinezett és lenullázott játékért bezsebelni a milliárdokat. A lehetőség mindenesetre meglehet rá.

Persze könnyen lehet az is, hogy végül semmi sem változik, mivel David Beckham is pont azért markolhat fel zsáknyi pénzeket a szereplése miatt, mert visszavonultként nem tartozik semmilyen klubhoz, úgy pedig a FIFPro szakszervezethez sem.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva