Gaming

Az új DualSense kontroller hiába zseniális, máris kezdenek meghibásodni!


Sajnos a DualSense-t sem kerülte el a kontrollerek egyik leggyakoribb és legidegesítőbb hibája...

A Sony a PlayStation 5 hardverének kötelező erősödésén felül az egészen zseniálisra sikeredett és minden tekintetben újgenerációs DualSense kontrollerével vágott neki a soron következő konzolgenerációnak. A kontroller persze nem érdemtelenül kapta ezeket a remek jelzőket, a haptikus visszajelzésnek köszönhetően ugyanis olyan távlatokat nyithat meg, melyek eddig teljesen ismeretlenek voltak a játékosok és a fejlesztők előtt is.

Mint ahogyan tesztünkből is olvashatjátok, a kontroller új funkciói valóban újszerűek, egyelőre viszont csak ideig-darabig tud szórakoztató lenni. Az egészen bizonyos, hogy az olyan speciális igényű játékosok, mint a vakok és gyengénlátók számára ez valóban egy újabb generáció, az átlagos játékosoknak viszont még nem tesz hozzá sokat a játékélményhez.

A kontroller átlagosnál bonyolultabb szerkezetéből adódóan az eddigieknél jóval nagyobb a meghibásodás esélye és helye is, melyekről most, a megjelenés után pár nappal egyre többen kezdenek beszámolni. Szerencsére vagy sem, de az egyik leggyakoribb problémáról van szó, ami miatt az analóg karok valamilyen irányba folyamatosan elhúznak, ezt hívjuk driftelésnek.

Just noticed my Dualsense drifts 🙁 from PS5

Dualsense Drift from PS5

A hiba természetesen nem egyedi, a Nintendo a mai napig kapja a nyakába a driftelő Switch kontrollerek miatt a kritikát (és pereket), de bizonyos Xbox One kontrollerekkel is gyakran megesett már, közülük is kiemelendő az Elite-széria, melynek már csak az árcédulája miatt is elfogadhatatlan volt az analóg karok húzása.

Többen, miután szétszerelték a kontrollert megállapították, hogy sok esetben jobban járhatunk majd, ha javítás helyett inkább újat veszünk, persze ezt másfél héttel a megjelenés után biztosan azért még nem jelenthetjük ki. A meghibásodó analóg karok valószínűleg még a javítható kategóriába tartoznak, azt viszont nem tudni, hogy leghamarabb mikor vállalják majd a szervizek. Akkor legalábbis, ha hardveres a meghibásodás, a DualSense esetében ugyanis mindez lehet egy szoftveres bug is, melyet viszonylag egyszerű lehet megoldani.

Az első és legkézenfekvőbb megoldás a kontroller gyári állapotába való visszaállítása lehet, amit  kontroller hátoldalán található apró lyukba bebökve abszolválhatunk. Ezután viszont a konzol nem fogja felismerni a DualSense-t, így újra párosítanunk kell majd őket. Nem biztos, hogy ez megoldja a problémát, mindenesetre érdemes ezzel kezdeni. A másik megoldást a frissítések ellenőrzése jelentheti, melyet a beállítások menüpontba lépve tehetünk meg.

A Sony még nem kommentálta az egyre gyarapodó eseteket, de ha tippelnem kellene inkább mondanám azt, hogy amennyiben hardveres a hiba a koronavírus-járvány miatt előbb fogják garanciálisan kicserélni, mint javítani.

Azt nem tudjuk, hogy pontosan mi okozza mindezt, ahogyan azt sem, hogy eddig hány játékosnál jelentkezett, azzal viszont érdemes tisztában lenni, hogy az ilyen jellegű problémák az új konzolgenerációk szinte biztos velejárói. Ez az érintetteket persze nem nyugtatja, de minél több az ilyen felbukkanó hiba, annál többet fognak kijavítani belőlük a következő verziók megjelenésére.

Mindenesetre – ha nálatok is jelentkezne – érdemes lehet megpróbálni a fenti szoftveres megoldások valamelyikét, viszont ha azok sem szolgáltak javulással, akkor érdemes lesz élni a vásárlással együtt járó garanciával. Semmi esetben se essetek neki saját kezűleg a javításnak, azzal ugyanis elesünk a csere lehetőségétől.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva