Gaming

Az új Xboxokon olyan jó a visszafele kompatibilitás, hogy PS2-es játékok is futnak rajtuk!


Egészen elképesztő, hogy mire képes az újgenerációs Xbox!

Sok helyütt emlegetik, hogy újonnan megjelenő konzolt azért vesz elsősorban az ember, hogy azon új játékokkal játsszon, és ez való igaz is, de én azért igencsak tudok örülni, ha váltáskor nem kell lemondanom a játékgyűjteményemről. Persze azokra ott az előző generációs konzol – merülhet fel érvként -, azért mégiscsak kényelmesebb, ha nem kell minden alkalommal leporolni és újra üzembe helyezni, ha visszamenőlegesen pótolnék, vagy szimplán csak újráznék valamit.

Ezért is nagyszerű, hogy az újgenerációs masinák minden további nélkül kompatibilisek az előző generációs címekkel. Az Xbox Series gépek visszafele kompatibilitása különösen dicsérendő – igaz, azzal már az Xbox One-on sem volt probléma -, melyeken szinte bármilyen régebbi Xboxra megjelent játékkal gond nélkül játszhatunk. Ellenben a PlayStation 5-tel, ami jelenleg csak a PS4-re megjelent játékokat képes futtatni.

Most pedig tegye fel a kezét az, aki számított arra, hogy Xboxon előbb játszhatunk majd a régebbi PS címekkel mint magán PS5-ön!

Senki? Nos, igaz, hogy nem klasszikus visszafele kompatibilitás, de egy videósnak, Modern Vintage Gamer-nek emuláció segítségével sikerült elindítania eredeti PlayStation 2-es játékokat, méghozzá Xbox Series S-en! Az eredmény talán ennél is meglepőbb, a gyengébbik újgenerációs Xboxon ugyanis pár apróbb hibától eltekintve egészen remekül futottak a PS2-es címek, kezdve a God of War-tól, a Shadow of the Colossus-on és a JAK-on át, egészen a Grand Turismo 4 és a Silent Hill 2-ig.

Mindezt pofon egyszerűen, az Xbox Series X-be és az S-be épített developer (fejlesztői) módnak köszönhetően érhette el, mely segítségével olyan UWP-s (Universal Windows Platform) applikációkat is képes futtatni, mint a RetroArch emulátor. 

A program ugyan nem tökéletes, mégis óriási technikai bravúr, annak fényében pedig még inkább, hogy mindez PlayStation 5-ön voltaképp lehetetlen. A láthatóan jól működő emuláció továbbá egészen izgalmas dolgok előtt nyithatja meg a kapukat, mely segítségével – elméletben – akár bármelyik korábbi konzolra készült játékkal gond nélkül játszhatunk Xboxon. Azért ez tényleg elég izgalmas!

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva