Tech

Mizar MZ60 Luna: kicsi, szép, mi kell még?


Ár-érték bajnok, kétség sem fér hozzá.

Ismét a HK Gaming egyik termékét vesszük górcső alá, ám ezúttal a cég a Mizarral együtt dolgozott az MZ60 gyártása során. A nevéből adódóan kitalálhatjuk, hogy bizony ez a GK61 “testvére” lesz, a maga szintén 60%-os méretével. Az összehasonlítás elkerülhetetlen, hiszen hasonló árkategóriákban mozognak. Ám ettől függetlenül rengeteg mindenben eltér ez a két billentyűzet, így érdemes erre is egy pillantást vetnünk, sőt!

A csomagolásnál máris eléggé látványos a különbség, a GK61-gyel ellentétben egy szépen illusztrált, specifikációkat is felsoroltató kartondobozban kapott helyett a billentyűzet. A tartozékok tekintetében a kötelezőt hozta a gyártó:

  • [USB-A]-[USB-C] kábel
  • Keycap/kupak kiszedő
  • Switch/kapcsoló kiszedő

Anyaghasználat & design

Kezdjük a legjobb hírrel: EU/UK a kiosztás a korábban megszokott ANSI/US helyett, hatalmas pluszpont! A design mint olyan nem meglepő, hiszen a nevéből adódóan már az első percekben mindenki rájön, hogy bizony 60%-os felépítésű billentyűzet kerül az asztalra. Az árkategóriájának megfelelően nem túl sok fém alkatrésszel találkozunk, ám a felhasznált műanyag minőségére sem lehet panasz. A felépítése kellően masszív, az anyaghasználat is kellemesnek mondható. A súlya körülbelül 610g.

Ezúttal egy fehér színű modell járt nálunk, azonnal az asztal dísze lesz, ehhez kétség sem férhet. A gyári kupakok jobb minőségűek, mint amit a GK61-nél tapasztaltunk, a háttérvilágítást nagyszerűen átengedik, egy ideig nem kell a cserén gondolkodnunk.

A 16.8 millió színnel operáló RGB háttérvilágítás funkció természetesen most sem maradhat el, teljesen személyre szabható a szoftverben az effektek iránya, sebessége, színe, fényereje minden egyes billentyűre külön levetítve. Természetesen egyszínű és világítás nélküli állapot is elérhető a visszafogottabb felhasználók számára.

A kapcsoló(k)

A nálunk járt példányban ezúttal egy Gateron Yellow switch kapott helyet, bár a színkód azonos, teljesen eltér a szintén Gateron, de optomechanikus Yellow kapcsolótól. A három “mainstream” kapcsolót is választhatjuk a megrendelésnél:

  • Gateron Blue
  • Gateron Brown
  • Gateron Red

A sárga kapcsolót leginkább a piroshoz lehet hasonlítani, hiszen szintén lineáris, a bejárt út (4mm) és 2mm-es aktuációs pont (ahol a kapcsoló regisztrálja a lenyomást) is megegyezik, ám a sárgánál ezekhez kicsit több erőt kell kifejtenünk.

Meglehetősen kellemes volt használat közben, itt nem kell félnünk, hogy az ujjaink pihentetése közben véletlenül lenyomunk egy-egy gombot. Ha már kapcsolók: a billentyűzeten forrasztás nélkül cserélhetjük a kapcsolókat, így ha a négy rendelhető változat nem elégítené ki az igényeinket, akkor akár Kaihl vagy Cherry kapcsolókat is pakolhatunk a helyükre.

A kábel

Itt ismét felmerül a kérdés, hogy a majd’ kétszer ennyibe kerülő, szintén tesztelt HK x Durgod Hades 68 miért nem kapott szövetborítást az [USB-A]-[USB-C] kábelre, hiszen a GK61 és az MZ60 is ilyennel érkezik. Bármilyen standard kábellel helyettesíthető, ha valami csoda folytán megtörne. Arra azért figyeljünk, hogy azért az USB-C rész feje megfelelő méretű legyen a tökéletes illeszkedés érdekében.

Szoftver

A MizarLab névre keresztelt szoftver a HK Gaming weboldaláról kaphatjuk le. Szerencsére sokkal felhasználóbarátabb, mint a GK61 és a Hades 68 szoftvere. Állíthatjuk az egyes billentyűk funkcióit, illetve az RGB háttérvilágítást is itt szabhatjuk teljesen személyre. Valóban fapadosabb mint a fent említett két billentyűzethez járó program, de a felhasználók igényeit így is teljesen kielégíti majd.

Verdikt

  • Pozitív tulajdonságok:
    • UK/EU kiosztás
    • Cserélhető kapcsolók, így akár utólag is válthatunk más típusúra (Gateron, Cherry, Kaihl)
    • Kellemes szoftver
    • Nagyszerű RGB világítás
    • Jó minőségű kupakok
    • Masszív kialakítás a műanyag ház ellenére
    • Full N-key rollover
    • 100% anti-ghosting
    • 1000Hz polling rate
  • Negatív tulajdonságok:
    • Kompromisszumos lehet a különleges(ebb) gombok használata

A billentyűzetet körülbelül 23000 forint körül szerezhetjük be, így azért még az olcsóbb szegmenset képviseli. Ennek megfelelően a ház maradt műanyag, a magasabb kategóriában megszokott fémhez képest. Az anyaghasználatra azonban egyáltalán nem panaszkodhatunk, a nálunk járt tesztpéldány kiválóra vizsgázott ilyen téren és a felépítése is masszív volt.

Ahogy a többi 60%/65%-os billentyűzet tesztünknél is leírtuk, a 60%-os kiosztás csábító lehet a kis helyigény miatt, ám nem szabad elfelejtenünk, hogy már az F1, F2, stb. billentyűket és a nyilakat is az FN funkcióbillentyű segítségével kell előcsalogatnunk.

Ha sikerül a fent említett dolgokba beletörődnünk vagy netán pont ezekre vágyunk, akkor viszont nem fog csalódást okozni a Mizar MZ60 az áráért. Mindent figyelembe véve 9 pont jár neki a tízből. A Mizar MZ60-at Amazonon találhatod meg.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva