BoardGame

A JEM szerint a legjobb gamer-társasjáték idén a Brass: Birmingham


És ezzel nehéz is vitatkozni, mi sem fogunk.

November közepén, a kiírás után nem sokkal mi is megírtuk, hogy a Játékos Emberek Magazinja (JEM) is indított egy újabb, x-edik társasjátékdíjat. A kezdeményezés ráadásul számos kritikát is kapott, például az amúgy is gyakran kifejezetten vérengző, legnagyobb magyar társasjátékos Facebook-csoportban, a közel 14 ezres tagságú, igen aktív Társasjáték nevűben.

Pedig kifejezetten innovatív a koncepció azon része, hogy nem a kiadók jelölhetik a játékaikat az egyes kategóriákba, hanem a közönség, mely a JEM által összerakott listáról küldhetett be játékokat, ami elvileg az összes idei megjelenést tartalmazta – közel kétszázat.

Az eredeti terv szerint a hat kategóriában a legtöbb szavazatot kapott öt játék került volna a magazin mintegy huszonöt fős szakmai zsűrije elé, amik közül már ők választották ki a szerintük legjobbakat. Nos, kicsit több jelölt került shortlistre némelyik kategóriákban, sőt a külföldiben közel a duplája, de ez legyen a legnagyobb baj.

Podcasterünk, a Mit Játsszunk?-os Győri Zoltán játéka, a Spicy a hazai és a parti kategóriában is jelölést kapott, míg Lencse Máté Tökmagok: Kincsvadászata a hazai kategória megnyerése mellett nominált a hazaiak között is.

Gyerek kategória győztese – Zombie Kidz: Evolúció

A nálunk a Reflexshop által kiadott, kooperatív és legacy típusú játék nemcsak itthon számít topnak a gyerekjátékok között, hanem az egész világon, amit a Board Game Geeken a kategóriában elfoglalt tartós első helye is mutat. Megjelenéséről itt adtunk hírt májusban, itt pedig arról, hogy a Mensa Hungariqa nagy hagyományú díján is shortlistes volt.

További jelöltek: Adj egy pacsit, Boribon!Éjszaka az állatkertben; Lajka; Tökmagok: Kincsvadászat

Családi kategória győztese: Kartográfusok

A szintén Reflexshop-kiadású játékot sokan inkább gamernek tartják, és szerintünk is inkább belépő-gamer, bár tény, hogy a térképrajzolgatással az egész családot is simán be lehet húzni vele. Ezt is májusban harangoztuk be, majd a bemutatóját augusztusban, majd októberben beszámoltunk az első kiegészítőjéről, a Heroes-ról.

További jelöltek: Azul: A királyi pavilonEldorádó legendájaKitchen RushTiny Towns

Parti kategória győztese: Képérzék

A mindenféle extra alkatrészekkel, például cipőfűzővel (!!) dolgozó Képérzék hazai megjelenéséről áprilisban írtunk, aztán arra is felhívtuk olvasóink figyelmét júliusban, hogy ez már sorozatban a hatodik év, melyben olyan játék nyerte a világ talán legrangosabbnak tartott társasjátékos díját, a német Spiel des Jahres-t, melyet Magyarországon a Gémklub adott ki.

További jelöltek: Cica, pizza, taco, gida, sajt; Spicy; Titkos szavak; The Mind Extreme

Gamer kategória: Brass: Birmingham

Az itthon nemrég a Gémklub gondozásában megjelent gazdasági stratégia az egyik legnépszerűbb játék jelenleg a világon, amit mélysége, összetettsége és flow-ja is alaposan indokol, és nem csodálkozunk, hogy az idei megjelenések közül ebben a kategóriában a JEM is ezt találta a legjobbnak. Bemutatónk róla itt olvasható, de szóltunk két bemutatójáról is.

További jelöltek: Aeon’s End Legacy; A Gyűrűk Ura: Utazások Középföldén; A Nyugati Királyság várgrófjai; Egy szép új világ; Viticulture – Esszenciális kiadás

Hazai kategória győztese: Tökmagok: Kincsvadászat

Lencse Máté oktatási szakértő, társasjáték-pedagógus és -szerző játékát a Pagony adta ki, és itt írtunk róla. Lencse tevékenységéről egyébként többször írtunk már: először még februárban, mikor a Játsz/Ma első társasjáték-pedagógiai alkalmát harangoztuk be, majd amikor a Társasjáték-fejlesztők Klubjának szeptemberi, gyerekjátékos alkalmát ajánlottuk – amit nem mellesleg föl is vettünk és közre is adtunk a Youtube-csatornánkon.

További jelöltek: Abszolút megvadult betűk; Lajka; Kerekerdő; Spicy

Külföldi kategória győztese: Praga Caput Regni

Az egyik legnagyobb nemzetközi sztárszerző ezen játékáról még nem írtunk (de talán legismertebb játékának 2021-es hazai megjelenéséről igen). A cseh Vladimír Suchý most hazája fővárosába, Prágába, annak is középkori világába helyezi a játékosait.

További jelöltek: Alma Mater; CalicoEclipse: Second Dawn for the Galaxy; Marvel United; On Mars; Tekhenu; The Castles of Tuscany

 

 

Ki gondolta volna, hogy létezik ilyen?!

Találtunk egy társasjátékot, ami nincs fönn a Board Game Geeken, és ami ráadásul Bob Marley-s

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva