Gaming

Kipróbáltuk: ilyen lett a Mortal Kombat 11 Ultimate!


Még mindig a legjobb verekedős játék?

A Mortal Kombat-ot aligha kell bárkinek is bemutatni, hiszen a széria neve még azoknak is ismerősen cseng, akik soha életükben nem játszottak verekedős játékokkal. A sorozat elsőre része 1992 nyarán látott napvilágot és eredetileg játéktermi automatákra tervezték. Az egyre növekvő népszerűsége miatt nem kellett sokat várni a számítógépes és konzolos adaptációra, így hamar elérhetővé vált az összes főbb platformon. A Mortal Kombat pedig köszöni szépen, még 2021-hez közeledve is él és virul, mi több, a játékosbázis folyamatosan növekszik.

A NetherRealm által fejlesztett Mortal Kombat 11 tavaly áprilisban jelent meg, a Warner Bros. Interactive Entertainment kiadásában. Motorként az Unreal Engine 3 egy erősen átalakított verziója szolgál, míg az App Store-ban és Google Play-en is elérhető mobilverzió 2019 februárjában Unreal Engine 4-re váltott. Konzolra és PC-re idén májusban érkezett meg az Aftermath-re keresztelt kiegészítő, amit november közepén az Ultimate Edition követett.

Mortal Kombat 11: Ultimate Edition

A globális megjelenésre november 17-én került sor, ekkor már PlayStation 5-re és Xbox Series X/S-re is. Az Ultimate Edition az alapjáték mellett tartalmazza az Aftermath kiegészítőt, illetve a Kombat Pack 1 és Kombat Pack 2 tartalmait is. Emellett a játék PlayStation 4 vagy Xbox One változatát birtoklók számára egy ingyenes váltással elérhető lett az előbb említett PlayStation 5 vagy Xbox Series S/X változata is, ami ráncfelvarráson átesett látványvilággal, dinamikus 4K felbontással, gyorsabb töltési idővel és sok más javítással vált elérhetővé.

  • Kombat Pack 1: The Joker, Nightwolf, Shang Tsung, Sindel, Spawn, The Terminator
  • Aftermath: Fujin, RoboCop, Sheeva
  • Kombat Pack 2: John Rambo, Mileena, Rain

Karakterek

Az alapjáték 25 karakterrel jelent meg, közülük hárman (Cetrion, Geras, Kollector) a széria során először. Két karakter, Frost és Shao Kahn feloldása kicsit macerásabb: előbbit a Story Mode során avagy vásárlással szerezhetjük meg, míg utóbbit előrendelői ajándéknak adták, de itt is opció a külön megvásárlás. A 25 karakter mellé érkezett további 12 a plusz tartalmakkal (lásd fentebb), akik közül öten vendégszereplők (The Joker, Spawn, The Terminator, RoboCop, John Rambo). A vendégszereplők közül korábban csak The Joker-rel találkozhattunk, mégpedig a Mortal Kombat vs. DC Universe-ben.

Az új karakterek:

  • Cetrion: Shinnok testvére és Kronika lánya, aki a küzdelmekhez a természet erejét és az őselemeket hívja segítségül. A klímaváltozás nem vicc!
  • Geras: Kronika jobbkeze és végrehajtója. A homok és az idő körüli erők birtokában képes megállítani a csatában eltöltött időt (vagy akár levonni abból) és begyűjteni az ellenfélnek okozandó sebzéseket, amelyek a csata folytatásával lépnek életbe.
  • Kollector: Egy Naknada, azaz egy hatkarú goblin-szerű lény, aki Shao Kahn szolgálatában állt. Széleskörű fegyverzettel rendelkezik: harcaihoz felhasznál lámpást, buzogányt, táskabombát és különféle ampullákat is. A megölt ellenségek testét stílusosan a hátán lévő bőrtáskába teszi. Az új karakterek közül a személyes kedvencem.

Ezt is érdemes meglesni, nem kevés munka lehet benne:

FIGHT!

A bunyós széria mindig is híres volt a brutális kivégzéseiről, ilyen tekintetben pedig hamar kiderült, hogy a sorozat a tizenegyedik résszel következő szintre lép: korábban a fejlesztők is úgy fogalmaztak, hogy ez lesz a Mortal Kombat történetének eddigi legvéresebb és legelborultabb epizódja, amit a különféle válogatások is kiválóan bizonyítanak. Visszatértek a helyszínhez kötődő kivégzések (Stage Fatality), illetve a “barátsággal” záruló befejező mozdulat (Friendship).

Érkeztek új funkciók is, ilyen például a Fatal Blows és a Krushing Blows. Előbbi hasonlít az MK X-ben megismert X-ray mozdulatokhoz, nagyon sokat sebeznek, de csak 30% alatti HP-val tudod bejátszani és meccsenként csak egyszer. A Krushing Blows mozdulatok akkor érvényesíthetőek, ha teljesülnek bizonyos feltételek. Ekkor a már megszokott animáció helyett speciális, alternatív cinematic tárul elénk.

Visszatért az Ultimate Mortal Kombat 3 óta nem látott Mercy befejező mozdulat, ami lehetőséget ad, hogy a már megölt ellenfelet – némi HP-val megáldva – felélesszük. A szériában újnak bizonyul még a Flawless Block mechanizmus, ami akkor jutalmazza a játékost, ha precíz időzítéssel blokkol egy-egy támadást.

Díjak és filmes folytatás

A játék a 2019-es Steam Awards-on nyert a “The Best Game You Suck At” (“A legjobb játék, amiben béna vagy”) kategóriában, méghozzá teljesen jogosan. Aztán idén a D.I.C.E. Awards és a The Game Awards gálákon is elnyerte “Az év bunyós játéka” címet, újfent megalapozottan. Fontos még megemlíteni, hogy áprilisban érkezik az új Mortal Kombat film, már amennyiben minden jól megy. Ugyan hivatalos trailer még nincsen, de fanmade változat már van, itt tudjátok lecsekkolni.

Az MK-sorozat ez idáig két élőszereplős filmnél tart, az első 1995-ben (Mortal Kombat), a második pedig 1997-ben (Mortal Kombat: Annihilation) jelent meg. Ezenkívül készültek még animációs filmek, rövidfilmek és sorozatok is, viszont a fenti értelmezésben ez lesz a harmadik rész, méghozzá 24 éves kihagyást követően.

Pozitívumok

  • Nagyon részletes tutorial és gyakorló mód
  • Sok-sok finomhangolás, reszponzív játékmenet
  • Lenyűgöző képi világ, látványos harcok
  • Mint mindig, most is ötletesek és izgalmasak az új karakterek
  • Visszatérő karakterek
  • Őrületes kivégzések, zseniális animációk
  • Hol humoros, hol drámai sztori, telis-tele visszacsatolásokkal
  • Karakter testreszabhatóság, alternatív kinézetek

Negatívumok

  • A tizenkét fejezetes történetet öt-hat óra alatt le lehet tudni (nem ideértve a többféle befejezést)
  • Hiányzó old school (MK1-MK3) játszható karakterek, így például Sektor, Reptile, Cyrax vagy Ermac /de legalább Sheeva, Mileena és Rain megérkezett a kiegészítőkkel/
  • Egy-egy plusz elemért rengeteget kell grindolni, vagy maradnak a mikrotranzakciók
  • A Towers of Time grind és/vagy vásárlás nélkül gyakorlatilag esélytelen
  • Kevesebb lehetőség lett az online játékra
  • Az eddigiekhez képest gyengébb jutalmazási rendszer

Összesített értékelés: 8/10

A karakter testreszabhatóságot jobban átgondolhatták volna, akárcsak az egész mikrotranzakciós rendszert. Továbbá sajnálatos, hogy a legutóbbi részhez képest jóval többet kell küzdeni egy-egy tárgyért, illetve az online rész is kisebb választékkal érkezett meg. Ettől függetlenül a játékmenet, a kreatívan kivitelezett karakterek, a brutális kivégzések, az elborult harcok és az élvezetes sztori továbbra is hozzák a magas színvonalat. Egyszóval a Mortal Kombat még így 2021-hez közeledve is menő és szórakoztató. A kulcsért hatalmas köszönet a Cenega Hungary-nek, nekik köszönhetően tesztelhettük a Mortal Kombat 11 Ultimate-et!

Zárásképp hallgassátok meg a Mortal Kombat legendás zenéjét, ami még 28 évvel a debütálás után is megdobogtatja az ember szívét:

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva