BoardGame

A Watergate-botrányból készült a tavalyi legjobb páros társasjáték – tavaszig nálunk is megjelenik


A Watergate a 2019-es Golden Geeken nyerte meg a kétfős játékok kategóriáját.

Már 1973-ban, a Watergate-botrány utáni évben kijött nem kevesebb, mint 5, igen, jól olvasod, ÖT játék, mely Nixon amerikai elnök történelmi bukását modellezte. Voltak köztük táblások, köztük olyan is, ami kifejezetten Monopoly-mechanikájú volt, meg kártyajáték is; majd aztán 1974-ből is találni egy ilyen című játékot, de ekkora lecsengett ez a láz. A legtöbbről kevés információ van, aligha játssza ezeket már bárki, pláne, hogy a tavaly megjelent simán csak Watergate címet kapott játék elég nagyot megy.

Olyannyira nagyot, hogy a köztudottan és a kis magyar piacot nézve érthetően kevésbé kockázatvállaló magyar kiadók közül is akadt egy, aki bevállalta, hogy megjelenteti magyarul. A bejelentésben ugyan nem írják, de a kiadó Gémklub új megjelenéseinek státuszát mutató oldalon ott van, hogy már 2021 első negyedévében meg is érkezik a boltokba.

1972 nyarán olyan történt, ami addig és azután sosem, az amerikai elnöknek le kellett mondania. Az újraválasztási kampányára készülő, republikánus Richard Nixon és csapata konspiratív módon lehallgatókészüléket helyezett el a Demokrata Párt irodájában, pontosabban abban az irodának is használt lakásban, ahol Larry O’Brian, a demokraták elnöke lakott. A botrányt a The Washington Post híre borította, és Nixon lemondásához az is elég volt ezek után, hogy az akkori bizonyítások alapján ő csak fedezte az akciót, nem pedig maga adott rá utasítást. Persze már akkor is mindenki tudta, és azóta be is bizonyosodott, hogy Nixon szerepe alapvető volt a lehallgatásban. (Egyébként ettől fogva nevezzük a botrányokat gate-nek; lásd még például a szintén lehallgatási, de magyar Dunagate-et.)

Nos, kétfős Watergate társasjátékban az egyik játékos a Washington Post oknyomozóját, a másik pedig Nixon embereit személyesíti meg, a küzdelem pedig arról szól, hogy kitudódik-e a balhé vagy nem. A Board Game Geeken elég jól áll: 206. (a stratégiai kategóriában pedig 113.), csaknem 3600 szavazat alapján 8,0-s. 12 éves kor fölött ajánlják (BGG-komplexitása 2,26), lejátszani pedig fél óra-óra, ami talán nem is áll annyira messze az igazságtól, hiszen kétfős játékról van szó – ebben pedig tavaly a Golden Geeken egyenesen a legjobb lett.

 

 

Innovatív, új díj, melyre nem a kiadók, hanem a közönség nevezi a játékait:

A JEM szerint a legjobb gamer-társasjáték idén a Brass: Birmingham

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva