Gaming

A Cyberpunk befektetői hivatalosan is benyújtották a CD Projekt Red elleni keresetet!


Egyre nagyobb slamasztikában a CD Projekt Red...

Az évtized ígérete volt a Cyberpunk 2077, amely hosszas fejlesztéssel töltött éveket és számos elodázott megjelenést követően végül december 10-én megjelent. A legtöbb játékosnak viszont a játék technikai állapota miatt keserű szájízzel kellett félredobnia a jobb sorsra érdemes alkotást, melyet követően több ezren, de talán több százezren döntöttek úgy, hogy nem várják meg a javításokat és inkább visszakérik a játékra fordított összeget – már amennyiben az lehetséges.

A héten korábban a New York Times számolt be arról a hírről, miszerint pár amerikai befektető hajlandó lenne jogi útra terelni a CD Projekt Red és a közöttük zajló konfliktust, mely elmondásuk szerint ugyanabból eredeztethető, mint a játékosok dühe: a szándékos félrevezetésből. A tegerentúli befektetők ugyanis azt állítják, hogy a stúdió őket is megtévesztette a játék előző konzolgenerációs állapotával kapcsolatban, emiatt nekik fogalmuk sem volt arról, hogy a Cyberpunk messze áll még a megjelentethető formától.

A mai nap oda fajult az ügy, hogy egy amerikai befektető, Andrew Trampe benyújtotta a CD Projekt Red elleni csoportos jogi keresetet, mégpedig a fogyasztói jogokat védő törvényre hivatkozva.

A sokat emlegetett befektetők persze aligha játszottak magával a játékkal, döntésüket sokkal inkább az óriási tőzsdei részvényár esése befolyásolhatta, ugyanis a játék megjelenését követő három napban 25%-ot, a PS Store-ból való lekerülést pedig újabb 16%-ot vesztett értékéből a vállalat. A dolog pikantériája viszont az, hogy kiszivárgott belsős meetingek alapján a fejlesztők és a befektetők kapcsolata alapjaiban sem volt “barátinak” mondható. A CDPR munkatársai ugyanis csúnyán leteremtették a javítási költségeket sokalló befektetőket (amik inkább a játék befejezésének költségei), akik az anyagi megtérülést helyezték a vállalat évek alatt felépített reputációjának helyreállítása elé.

A CDPR fejlesztői nem most kezdték a pályájukat és ugyan valóban óriási fába vágták a fejszéjüket, az azért egészen elképzelhetetlen, hogy képtelenek volnának felmérni a saját kezük alatt formálódó játék tényleges állapotát. A Cyberpunk 2077 eredetileg kitűzött megjelenési dátuma 2020 áprilisa volt, melyet aztán háromszor odáztak tovább, a novemberit viszont már a tőzsdén is érezhető ingások követték. Mivel a stúdió vezetésére egyetlen dolog lehet nyomással, az állapotokat tekintve egyetlen oka lehet annak, hogy nem halasztottak el újból a megjelenést, méghozzá a befektetők pénztárcájának feltöltése.

Egyrészt ez nyilván érthető, hiszen már évek óta öntötték a projektbe a pénzt, melyből ők sem kaptak ígéreteknél többet, másrészt viszont pici hozzáértéssel ők sem sürgették volna a várhatóan botrányba forduló megjelenést.

A videojátékipar és a CDPR megnemértését bizonyítja a most beadott csoportos per is, ugyanis a befektetők nem bíznak a játék anyagi megtérülésében, így még most, a balhé elültéig minimalizálnák a fejlesztésre szánt – immáron – veszteséget. Ilyen téren pontosan úgy állnak Cyberpunk-hoz mint azok a játékosok, akik csalódottságukban már másnap visszakérték annak árát, a különbség csupán annyi, hogy ez utóbbiak nem jelentenek veszélyt a játék esetleges kijavítására nézve, míg a befektetők ezzel a lépéssel veszélybe sodorták a játék akár sikeres jövőjét is.

Józan paraszti ésszel azt mondanám, hogy a befektetők részéről a jogi lépések megtétele nemhogy nem jogos, de egyenesen gerinctelen is, viszont mivel semmi biztosat nem lehet tudni a játék megjelenésének előtti időkből, úgy én sem bocsátkoznék ilyen erős kijelentésekbe. Hogy ez a CD Projekt Red végét jelenti-e majd még nem tudni előre – szerencsére több lábon állnak -, az viszont biztos, hogy komolyan meg fogja érezni ezt a csapat, akiknek ha szerencséjük van, talán megmentésükre siet egy nagyobb tőkével rendelkező megacég (Microsoft?).

Mindenesetre most senki sem boldog: nem boldogak a játékosok, nem boldogak a fejlesztők és nem boldogak a befektetők sem…

Képes lehet-e visszanyerni a játékosok bizalmát a CD Projekt Red a Cyberpunk fiaskó után?

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva