BoardGame

Ezek voltak a legjobb a kártyajátékok idén – szavazz és nyerj!


Legalábbis a Vagabund Kiadó szerint, ami ötödik éve tart közönségszavazást a témában. Szavazni hétfő éjfélig lehet.

Ötödik éve hirdeti meg az év utolsó napjaira a Vagabund Kiadó az év legjobb magyar nyelvű és fejlesztésű kártyajátéka közönségszavazását. A bejelentés szerint “második körben” a jubileumra pedig ezt kiegészítik az év legjobb nemzetközi gémerjátéka szavazással is.

Az akcióról tavaly is írtunk, először a kiírásról, majd az eredményről is – ami akkor a Fesztáv sikerét hozta, még ha az nagy jóindulattal (vagy rosszindulattal?…) nevezhető csak kártyajátéknak. Második a Vagabund által kiadott Arborétum lett, a harmadik pedig podcasterünk, a Mit Játsszunk?-os Győri Zoltán játéka, az Igen.

Neki amúgy az idei jelöltek között is van játéka, mégpedig a számos díjat és jelölést bezsebelt Spicy. A blöffölős, kínai látványvilágú zsuga megnyerte a Mensa Hungariqa magyar fejlesztésű kategóriáját, két jelölést is kapott (a hazai és partijátékok kategóriájában) a Játékos Emberek Magazinja (JEM) új társasjátékdíján, illetve – és nyilván ez a legfontosabb visszajelzés – longlistes volt a nemzetközileg talán legelismertebb, német Spiel des Jahresen (Év játéka).

A Spicyt is, akárcsak a Vagabund szavazásának másik jelöltjét, a Fröccsöt a Gémklub adta ki. Hajnóczy Soma bűvészvilágbajnok és standupos boros partijátékában kocsmahősök szerepét vesszük föl, hogy a legjobb fröccsöket keverjük ki, majd adjuk el.

Szintén jelölt a Vagabund és alapítója, Szöllősi Péter saját játéka a Chachapoya, melynek jelölését kicsit protekciósnak érezzük, mivel ez már tavaly szeptemberben megjelent, ahogy tavaly decemberben megírtuk. Jó, persze nincs kimondva, hogy ezen a szavazáson csak idei játékok indul(hat)nak, de azért az efféle akciók így év végén alapvetően az elmúlt év termésének megítélését firtatják. A jelölés amúgy egész pontosan a “játékcsaládnak” szól, amiben van idei megjelenés, A Yapalocté-expedíció, meg aztán a tavalyi szavazásra nem jelölte saját játékát a kiadó, és ha idén is kimarad, a kétségkívül sikeres játékra egyáltalán nem lehetett volna voksolni.

És hát a negyedik jelölt, a Red Dragon se 2020-as megjelenés, hanem ’19-es. Az A-games játékában minél több sárkányt kell összegyűjteni, de úgy, hogy számolni kell a negatív “győzelmi” pontokat adó, címadó vörös sárkányokkal.

Szavazni a Facebookon, hangulatjelekkel lehet, az eredeti megosztásnál. Azt kérik, hogy aki nem ismeri a játékokat, de szeretné megismerni, vagy csak jó ötletnek tartja, hogy a “játékosok szavazzák meg, melyik a legjobb játék a saját tapasztalatuk alapján”, akkor sima like-ot nyomjanak. Aki a Red Dragont tartja a legjobbnak, az szívezze, aki a Spicyt, a meghökkentés reakciógombját nyomja a posztra, a Fröccsöt, az a nevetését, aki pedig a Chachapoyát, az pedig a sírásét.

Ezt mindössze három napig, december 26-án, 27-én és 28-án, hétfő éjfélig tehetjük meg. 29-én délelőtt eredményhirdetés, illetve sorsolás, melyen mindenki közül, aki reakciózza az eredeti posztot, kisorsolnak egy szabadon választott Vagabund-társasjátékot. Majd még ezen a napon elindul az év legjobb gémerjátéka közönségszavazás is. Részletes és hivatalos játékszabályzat itt.

 

A Vagabund és alapítója most decemberben megjelent játéka:

A Vagabund és Szöllősi Péter új kártyajátékára ránézni is gyönyör

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2024 leetesport.hu | minden jog fenntartva